Posebna sestavina: preizkusite recept za domači paneton z žafranom
Paneton tradicionalno izvira iz Italije, kjer velja za sladico zadnjih praznikov v letu, dodobra pa se je uveljavil tudi pri nas in večina si božiča ali novega leta ne predstavlja brez tega kolača.
V trgovinah je na voljo v nešteto različicah, lahko pa čisto vaša nastane v domači kuhinji.
Da bi po teksturi res bil pravi in po okusu ne bi razočaral, si vzemite dovolj časa, tako pa pripravite domač paneton z žafranom.
Sestavine:
- dva decilitra mleka
- pet ščepcev posušenega žafrana
- dva zavojčka suhega kvasa (lahko ga nadomestite z odgovarjajočo količino svežega)
- 70 gramov sladkorja
- 100 gramov masla sobne temperature
- 4 jajca
- ščepec soli
- 450 gramov moke
- 100 gramov rozin (najbolje jih je čez noč namočiti v vodi)
- 100 gramov kandirane lupine limone in pomaranče
- beljak za premaz
- mleti sladkor za posip
Priprava:
- Mleko nalijte v lonček, dodajte žafran in segrevajte na zmernem ognju.
- Ko zavre, odmaknite, pomešajte in pokrijte ter pustite 20 minut.
- Mleko nato precedite v večjo posodo. Dodajte mu žličko sladkorja in kvas. Počakajte deset minut, da se kvas stopi in zapeni.
- Primešajte ostanek sladkorja, maslo, jajca in sol.
- Dodajte polovico moke in z mešalnikom zmešajte pri najnižji hitrosti.
- Dodajte ostalo moko in hitrost mešalnika povečajte na srednjo. Mešajte tako dolgo, da dobite gladko zmes, ki se ne prijema posode.
- Umešajte rozine, limonino in pomarančno lupino.
- Testo pokrijte s plastično folijo ali čisto kuhinjsko krpo.
- Počakajte da naraste na dvakratno količino.
- Nežno ga pritisnite, da se izloči zrak, stresite na desko in malce premesite.
- Testo položite v pomaščen pekač za paneton (ali višji, ožji lonec, ki ga lahko segrevate v pečici).
- Pokrijte s plastično folijo ali krpo in ga pustite na toplem mestu brez prepiha vsaj 45 minut.
- Medtem segrejte pečico na 180 stopinj Celzija.
- Paneton premažite z jajčnim beljakom, posujte s sladkorjem in pecite 45 minut.
- Ko je pečen, naj še približno 20 minut počaka v pekaču, nato ga odstranite iz njega in počakajte, da se na rešetki povsem pohladi.
Recept s portala Miss7