ONINA KUHINJA

Praznična peka: pečena jabolka z medom in drugi recepti

Potem ko se je Urška Šobak podala na pot spominov na okuse svojega otroštva ter raziskovanje in zbiranje dragocenega znanja naših prednikov, je zakladnico okusnih in presenetljivo uporabnih kuharskih receptov zbrala v knjigi z naslovom Ej, babi, tega mi pa nisi pokazala.
Fotografija: Fotografija je simbolična FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična FOTO: Shutterstock 

Letos ji je sledila druga, namenjena otrokom, »da jih popelje nazaj v objem babičine kuhinje ter ohrani bogato tradicijo kulinarike naših prednikov«.

V knjigi Ej, babi, glej! se skriva dvajset preizkušenih receptov, skrbno izbranih iz bogate zakladnice tradicionalnih receptov, ki jih je Urška Šobak rešila iz koša pozabe v več let trajajočem srčnem projektu Ej, babi, tega mi pa nisi pokazala. V pokušino so tukaj štirje, da bodo prihajajoči prazniki slastnejši in bolj pravljični.

Urška Šobak FOTO: Marko Pigac/MP 
Urška Šobak FOTO: Marko Pigac/MP 

Pečena jabolka z medom

Potrebujemo:

  • 6 jabolk
  • med
  • cimet
  • stepeno sladko smetano

Pečena jabolka z medom FOTO: Urška Šobak

 
Pečena jabolka z medom FOTO: Urška Šobak  

Priprava:

  • Jabolka pustimo z olupkom in izdolbemo sredino s posebnim nožkom.
  • Če nimamo tega nožka, jabolka prepolovimo, odstranimo pečke in jih odlagamo na pekač s peki papirjem z odrezano stranjo navzdol.
  • Pečemo od 20 do 25 minut na 180 stopinj Celzija.
  • Ko so pečena, jih preložimo na krožnik, še vroča prelijemo z medom in posujemo s cimetom. Na koncu dodamo še stepeno sladko smetano.

Ocvrte pomaranče

Potrebujemo:

  • 3 pomaranče
  • sladkor

Za testo za palačinke:

  • 200 g moke
  • 4 dl mleka
  • 4 jajca
  • 3 ščepce soli
  • olje za cvrenje

Priprava:

  • Olupimo tri pomaranče, odstranimo tudi belo kožico. Razdelimo jih na krhlje, potresemo s sladkorjem in pustimo 15 minut.
  • V tem času pripravimo gosto testo za palačinke, nato pa posamične sladkane krhlje pomočimo vanj in takoj ocvremo v vroči maščobi. Sproti odlagamo na papirnate brisačke ali na cedilo, da se odvečna maščoba odcedi.

Ocvrte pomaranče FOTO: Urška Šobak

 
Ocvrte pomaranče FOTO: Urška Šobak  

Pirine palčke

Potrebujemo:

  • 500 g pirine moke
  • 40 g sladkorja
  • 20 g svežega kvasa
  • 1,2 dl olja
  • 3 dl mleka
  • 10 g soli

Za premaz:

  • 1 jajce

Za mešanico za posip:

  • 2 žlički soli
  • skodelico maka
  • skodelico naribanega parmezana

Priprava:

  • Moko in sol premešamo.
  • Mleko segrejemo do toplega, ne vročega, vmešamo sladkor in razdrobljen kvas.
  • Ko zmes naraste (nastane kvasec), jo dodamo k mešanici moke in soli, prilijemo še olje in pregnetemo.
  • Testu dovolimo, da eno uro počiva na hladnem, preden gre izpolnit svoje poslanstvo.
  • Po počitku ga razvaljamo za prst debelo, narežemo na trakove in jih prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem.
  • Namažemo z ražvrkljanim jajcem in posujemo z mešanico za posip.
  • Pečemo približno 14 minut na 180 stopinjah Celzija.
  • Počakamo, da se ohladijo, preden poskusimo prvo.

Pirine palčke FOTO: Urška Šobak

 
Pirine palčke FOTO: Urška Šobak  

Sirovi rogljički

Potrebujemo:

  • 430 g moke
  • 300 g naribanega sira (gavda, edamec, mocarela)
  • 170 g zmehčanega masla
  • 17 g pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 8 g soli
  • 2 jajci
  • 125 g kisle smetane

Priprava:

  • Iz vseh sestavin zgnetemo testo in ga prestavimo na delovno površino.
  • Režemo ali trgamo koščke v velikosti oreha.
  • V rokah oblikujemo iz tega koščka testa kačico in jo zvijemo v lunico. Sproti odlagamo na pekač s peki papirjem.
  • Pečemo na 180 stopinjah Celzija od 15 do 18 minut.

Kako naredimo zmehčano maslo?

  • Maslo vzamemo iz hladilnika in ga postavimo za nekaj ur na pult. To lahko naredimo že zjutraj in se popoldne lotimo peke. Maslo bo vse zmehčano mirno in zadovoljno počakalo, da skoči v testo za sirove rogljiče.
  • Kako vemo, da je dovolj zmehčano? Če nanj položimo prst, bo začel počasi, vendar ne prehitro izginjati v maslu.

Kaj je vinski kamen?

Vinski kamen je naravna snov, ki nastane kot stranski produkt pri zorenju vina. Da ga lahko uporabljamo pri peki, ga zmešajo s sodo bikarbono in škrobom in tako dobimo odlično naravno vzhajalno sredstvo.

Avtorica receptov: Urška Šobak Foto: Ej, babi, tega mi pa nisi pokazala

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije