Čas je za barvite in okusne buče
Mojca Koman, članica Slovenskega prehranskega društva in Združenja nutricionistov in dietetikov Slovenije, je avtorica več knjig o zdravi prehrani.
V kuharici Buče in bučne jedi, ki jo je izdala Založba Kmečki glas, je zbrala šestdeset izvrstnih receptov. V pokušino ponujamo bučo v sladici.
Bučni zavitek z makom
»Zgolj zavitek, kot jabolčni, bo kdo rekel. Nak, tokrat je nadev malce poseben in pri njem res ne skopariti z začimbami. In nikar ne pozabite na limono, ki čudovito zaokroži okus. Presenečeni boste.«
Potrebujemo (za šest):
Za testo:
- 250 g moke
- pol žličke soli
- 2 žlici olja
- približno 1,5 dl tople vode
Za nadev:
- 1 kg svežega bučnega mesa katerekoli zimske buče
- 100–150 g mletega maka
- 3 žlice sladkorja
- mleti cimet in klinčki
- limonino lupinico
- sok polovice večje eko limone
- ostro moko
- malo olja
- 3 žlice kisle smetane za premaz
Priprava:
- Iz navedenih sestavin zgnetemo vlečeno testo, da je svetleče in res elastično. V posodi ga prelijemo z oljem in pustimo počivati vsaj uro.
- Medtem pripravimo nadev, in sicer bučno meso grobo naribamo, rahlo posolimo in v posodi pustimo stati 10 minut. V tem času iz njega izteče nekaj vode. Nato ga v posodi dobro ožamemo, pomešamo z makom, sladkorjem, limoninim sokom in začimbami.
- Večjo delovno površino ali mizo pogrnemo s prtom in potresemo z ostro moko. Testo položimo na sredino prta in razvaljamo, do koder gre. Premažemo z oljem, nato ga z rokami razvlečemo.
- Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija, pekač pa obložimo s papirjem za peko.
- Na spodnjo tretjino razvlečenega testa razporedimo nadev, preostalo testo pa sem in tja še pokapamo z oljem.
- Testo na strani z nadevom s prsti zavihamo, nato prt privzdignemo in pustimo, da se nam zavitek sam zvije v svitek.
- Previdno ga položimo na pripravljeni pekač in na tanko premažemo z oljem ali maslom.
- Pekač postavimo v segreto pečico za približno pol ure. Zadnjih 10 minut pred koncem zavitek še bogato premažemo s kislo smetano in spečemo do konca, da lepo porjavi.
Opomba: Količina maka je odvisna od tega, kako sočna je buča.
Koristen nasvet: Ne pozabite na limonin sok in kislo smetano na koncu peke, sicer zavitku manjka kisla nota arome.
Nasvet za starše: Da zagrizemo v bučni zavitek, je potreben pogum in nekaj zaupanja, ki ga otroci praviloma še nimajo. Žal.
Recepti iz knjige Buče in bučne jedi Založbe Kmečki glas.