ONINA KUHINJA

Čas je za barvite in okusne buče

Buče so izjemno hranljive, zato je njihov čas pametno kar najbolje izkoristiti.
Fotografija: FOTO: Jerneja Jošar/Gettyimages
Odpri galerijo
FOTO: Jerneja Jošar/Gettyimages

Mojca Koman, članica Slovenskega prehranskega društva in Združenja nutricionistov in dietetikov Slovenije, je avtorica več knjig o zdravi prehrani.

V kuharici Buče in bučne jedi, ki jo je izdala Založba Kmečki glas, je zbrala šestdeset izvrstnih receptov. V pokušino ponujamo bučo v sladici.

Bučni zavitek z makom

»Zgolj zavitek, kot jabolčni, bo kdo rekel. Nak, tokrat je nadev malce poseben in pri njem res ne skopariti z začimbami. In nikar ne pozabite na limono, ki čudovito zaokroži okus. Presenečeni boste.«

Mojca Koman FOTO: Osebni arhiv
Mojca Koman FOTO: Osebni arhiv

Potrebujemo (za šest):

Za testo:

  • 250 g moke
  • pol žličke soli
  • 2 žlici olja
  • približno 1,5 dl tople vode

Za nadev:

  • 1 kg svežega bučnega mesa katerekoli zimske buče
  • 100–150 g mletega maka
  • 3 žlice sladkorja
  • mleti cimet in klinčki
  • limonino lupinico
  • sok polovice večje eko limone
  • ostro moko
  • malo olja
  • 3 žlice kisle smetane za premaz

Bučni zavitek FOTO: Osebni arhiv
Bučni zavitek FOTO: Osebni arhiv

Priprava:

  • Iz navedenih sestavin zgnetemo vlečeno testo, da je svetleče in res elastično. V posodi ga prelijemo z oljem in pustimo počivati vsaj uro.
  • Medtem pripravimo nadev, in sicer bučno meso grobo naribamo, rahlo posolimo in v posodi pustimo stati 10 minut. V tem času iz njega izteče nekaj vode. Nato ga v posodi dobro ožamemo, pomešamo z makom, sladkorjem, limoninim sokom in začimbami.
  • Večjo delovno površino ali mizo pogrnemo s prtom in potresemo z ostro moko. Testo položimo na sredino prta in razvaljamo, do koder gre. Premažemo z oljem, nato ga z rokami razvlečemo.
  • Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija, pekač pa obložimo s papirjem za peko.
  • Na spodnjo tretjino razvlečenega testa razporedimo nadev, preostalo testo pa sem in tja še pokapamo z oljem.
  • Testo na strani z nadevom s prsti zavihamo, nato prt privzdignemo in pustimo, da se nam zavitek sam zvije v svitek.
  • Previdno ga položimo na pripravljeni pekač in na tanko premažemo z oljem ali maslom.
  • Pekač postavimo v segreto pečico za približno pol ure. Zadnjih 10 minut pred koncem zavitek še bogato premažemo s kislo smetano in spečemo do konca, da lepo porjavi.

Opomba: Količina maka je odvisna od tega, kako sočna je buča.

Koristen nasvet: Ne pozabite na limonin sok in kislo smetano na koncu peke, sicer zavitku manjka kisla nota arome.

Nasvet za starše: Da zagrizemo v bučni zavitek, je potreben pogum in nekaj zaupanja, ki ga otroci praviloma še nimajo. Žal.

Recepti iz knjige Buče in bučne jedi Založbe Kmečki glas.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije