RAJ DOMA
Čebulice izkopljemo po prvi slani
Nekatere čebulnice in gomoljnice jeseni sadimo, druge izkopljemo, saj ne prenesejo mraza; pospravimo jih v suh in hladen prostor, kjer bodo počivale do pomladnega sajenja.
Odpri galerijo
Čebulnice in gomoljnice so nepogrešljiv element v okrasnem vrtu, ki ob pravilni zasaditvi s cvetovi razveseljujejo vse leto. Nekatere sadimo jeseni in bodo cvetele na pomlad, druge damo v zemljo zgodaj spomladi. Nekatere lahko pustimo na istem mestu trajno, dokler se ne izrodijo, druge je treba pred zimo izkopati in jih pospraviti do pomladi, ko jih bomo posadili nazaj. Med slednje spadajo dalije, gladiole, begonije, amarilisi in kane, medtem ko na primer lilije lahko prezimijo na vrtu.
Čebulice in gomolje praviloma izkopljemo po prvi slani, ko nadzemni deli rastline ovenijo. Najlaže jih bomo izkopali, če je zemlja vlažna. Z roko zagrabimo stebla, ki smo jih porezali na od 10 do 15 centimetrov dolžine, in rastlino res previdno izpulimo. Če ne gre, si pomagamo z lopato ali še bolje s ploščatimi vilami, saj z lopato porežemo korenine. Pri tem bodimo previdni, da ne poškodujemo čebulic ali gomoljev. Zdaj previdno odstranimo zemljo, kolikor pač gre, potem pa gomolje in čebulice shranimo v suh in hladen prostor, da se zemlja posuši. Naložimo jih na primer v kartonaste škatle, vendar v eni plasti, da se bodo res dobro posušile. Potem odstranimo še preostalo zemljo, čebulice pa spravimo v papirnate vrečke ali še bolje v kartonaste škatle, v katere smo natresli žaganje ali šoto. Na ta način poskrbimo, da se gomolji in čebulice ne bodo izsušili. Šote ali žaganja ne smemo namakati.
Čebulice in gomolje spravimo ločeno ter na vsako škatlo ali vrečko zapišemo, kaj je v njej, saj se ni zanašati, da se bomo na pomlad res spomnili, kaj so gladiole in kaj dalije. Idealna temperatura za hranjenje gomoljnic in čebulic je med pet in osem stopinj, če bodo temperature višje, bodo zelo verjetno začele poganjati korenine in stebla. Pomembno je, da čebulice in gomolji pozimi počivajo. Temperatura tudi ne sme pasti pod nič stopinj, saj jim mraz škoduje, lahko bi pomrznile. Tako pripravljene bomo spomladi posadili na izbran prostor, prej pa je dobro, da jih za vsak primer razkužimo, da ne bi na vrt zanesli morebitnih okužb.
Čebulice in gomolje praviloma izkopljemo po prvi slani, ko nadzemni deli rastline ovenijo. Najlaže jih bomo izkopali, če je zemlja vlažna. Z roko zagrabimo stebla, ki smo jih porezali na od 10 do 15 centimetrov dolžine, in rastlino res previdno izpulimo. Če ne gre, si pomagamo z lopato ali še bolje s ploščatimi vilami, saj z lopato porežemo korenine. Pri tem bodimo previdni, da ne poškodujemo čebulic ali gomoljev. Zdaj previdno odstranimo zemljo, kolikor pač gre, potem pa gomolje in čebulice shranimo v suh in hladen prostor, da se zemlja posuši. Naložimo jih na primer v kartonaste škatle, vendar v eni plasti, da se bodo res dobro posušile. Potem odstranimo še preostalo zemljo, čebulice pa spravimo v papirnate vrečke ali še bolje v kartonaste škatle, v katere smo natresli žaganje ali šoto. Na ta način poskrbimo, da se gomolji in čebulice ne bodo izsušili. Šote ali žaganja ne smemo namakati.
Čebulice in gomolje spravimo ločeno ter na vsako škatlo ali vrečko zapišemo, kaj je v njej, saj se ni zanašati, da se bomo na pomlad res spomnili, kaj so gladiole in kaj dalije. Idealna temperatura za hranjenje gomoljnic in čebulic je med pet in osem stopinj, če bodo temperature višje, bodo zelo verjetno začele poganjati korenine in stebla. Pomembno je, da čebulice in gomolji pozimi počivajo. Temperatura tudi ne sme pasti pod nič stopinj, saj jim mraz škoduje, lahko bi pomrznile. Tako pripravljene bomo spomladi posadili na izbran prostor, prej pa je dobro, da jih za vsak primer razkužimo, da ne bi na vrt zanesli morebitnih okužb.