VALENTINOVO
Čokolada v srčkih
»Naj bo božanska, razvajajoča ali mamljiva, čokolade se nikoli ne nasitimo!« Tako je založnik Učila International pred leti pospremil na kuhinjske police knjigo Čokoladne dobrote. V pokušino so tukaj trije recepti za žametno mehke sladke priboljške. Kot nalašč za valentinovo.
Odpri galerijo
Čokoladni srčki
Potrebujemo (za 20 kosov):
- 225 g masla
- 350 g večnamenske moke
- 110 g sladkorja
- 55 g na grobo nasekljane temne čokolade s 70 % kakava
Za kremo:
- 120 ml polnomastne sladke smetane
- 110 g na grobo nasekljane temne čokolade s 70 % kakava
Za okrasitev:
- 200 g na grobo nasekljane bele čokolade
Priprava:
- Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija (ventilacijsko na 170 stopinj Celzija). Dva velika pekača obložimo s papirjem za peko.
- Maslo in moko damo v posodo ter svaljkamo maslo, dokler ni zmes podobna drobtinam.
- Dodamo sladkor in čokolado ter ju z rokami zmešamo v testo. Prevrnemo na rahlo pomokano površino in nežno gnetemo.
- Na tanko razvaljamo testo in z modelčki za piškote izrežemo približno 40 srčkov, ostanke testa pa spet pregnetemo, razvaljamo in izrežemo srčke.
- Srčke zložimo na pekača, obložena s papirjem, in jih pečemo od 12 do 15 minut, da postanejo nekoliko trdi in rjavi. Pustimo, da se nekaj minut ohlajajo na pekačih, nato jih preložimo na mrežo, da se popolnoma ohladijo.
- Za kremo v kozici segrejemo smetano do vretja, nato odstavimo z ognja in primešamo čokolado, da se stopi. Zmes prelijemo v skledo in pustimo, da se ohladi. Naj se ohlaja 30 minut, da se strdi.
- Polovico piškotov premažemo s čokoladno kremo in jih prekrijemo s preostalo polovico piškotov.
- Za okrasitev belo čokolado stopimo v skledi, odporno proti vročini, nad kozico z vročo, vendar ne vrelo vodo.
- Polovico čokolade razmažemo po polovici piškotov.
- Preostalo čokolado damo v majhno dresirno vrečko in narišemo črte po preostalih piškotih. Pustimo, da se čokolada strdi.
Pralineji s pistacijami
Potrebujemo (za 20 kosov):
- 500 g marcipana
- žličko kakava v prahu
- žličko temnega ruma
- sladkor v prahu (za posip)
- 200 g na drobno nasekljane temne čokolade s 70 % kakava
- 3 žlice na drobno nasekljanih pistacij
Priprava:
- Marcipan gnetemo, da se zmehča, nato enakomerno vgnetemo kakav in rum.
- Marcipan razvaljamo na površini, posuti s sladkorjem v prahu, na debelino približno 1 cm. Z modelčkom za piškote izrežemo srčke.
- Čokolado stopimo v skledi, odporni proti vročini, nad kozico z vročo, vendar ne vrelo vodo. Odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi.
- Vsak srček pomočimo v čokolado s koktajl palčko ali nabodalom. Damo na papir za peko in posujemo s pistacijami, preden se čokolada strdi. Pustimo, da se čokolada strdi na sobni temperaturi. Strjene srčke zložimo v papirnate košarice.
Srčki z malinovim likerjem
Potrebujemo (za 15 do 20 kosov):
- 500 g temne čokolade s 70 % kakava
- 75 g neslanega masla
- 395 g kondenziranega mleka iz pločevinke
- pol žličke vaniljevega izvlečka
- 2 žlici malinovega likerja
Za obliv:
- 250 g temne čokolade s 70 % kakava
Za okrasitev:
- 1 do 2 žlici posušenih malin
Priprava:
- Model velikosti 23 x 23 cm obložimo s papirjem za peko.
- Čokolado razlomimo in jo damo v veliko kozico, skupaj z maslom in kondenziranim mlekom. Segrevamo na blagem ognju, mešamo, da se čokolada raztopi in dobimo gladko zmes. Ne sme zavreti.
- Kozico odstavimo z ognja, dodamo vaniljev izvleček ter malinov liker in mešamo, da dobimo gladko zmes.
- Vlijemo v model in pogladimo. Pustimo, da se ohladi in strdi.
- Strjeno čokoladno zmes prevrnemo iz modela in z modelčkom za piškote izrežemo srčke. Postavimo na hladno, medtem ko pripravljamo obliv.
- Za obliv čokolado stopimo v skledi, odporni proti vročini, nad kozico z vročo, vendar ne vrelo vodo.
- Srčke drugega za drugim pomočimo v stopljeno čokolado s koktajl palčko ali nabodalom. Pustimo, da odteče odvečna čokolada, in damo na papir za peko, da se čokolada strdi.
- Preden se čokolada strdi, srčke posujemo s posušenimi malinami.
Recepti iz knjige Čokoladne dobrote založbe Učila International