V KUHINJI
Drobno orodje olajša kuhinjski vsakdan
Priprava hrane zahteva kup opravil, od rezanja, strganja, sekljanja, mešanja, stepanja, za vsako obstaja posebno orodje, a ne kupujmo prav vsega, kar vidimo.
Odpri galerijo
Priznam, da še nikoli nisem pomislila, da bi jajčni rumenjak in beljak ločila kako drugače kot s prelaganjem iz ene polovice lupine v drugo, pri čemer rumenjak ostane notri, beljak pa steče v pripravljeno posodo. Oni dan pa sem med brskanjem po trgovini naletela na kuhinjski pripomoček, ki mu rečejo ločevalnik rumenjakov. Na hitro je videti kot cedilo za čaj, a seveda ni, saj omogoča, da gosti beljak zdrsne skozi. Uporaba je sila preprosta in bojda zanesljiva, jajce ubiješ v ločevalnik, beljak spolzi skozi, rumenjak pa se ujame sredi posodice. Ločevalniki so iz plastike, dobimo jih že za slaba dva evra, ali silikona, za katerega bo treba odšteti okoli deset evrov. Stvar razmisleka pa je, ali ga res potrebujemo.
Metlica za stepanje? Seveda imamo tudi električni mešalnik, a za vsaka umešana jajca ga ne bomo vlačili iz omare. Prav tako velja za ribežen, najbolje, da je večstranski, tak s tremi ali štirimi vrstami rezil. Nujna sta še odpirač za konzerve in steklenice, prav tako so nepogrešljive škarje. Tlačilko za krompir bi že lažje pogrešali, a tudi pride prav za pripravo manjše količine pireja ali praženega krompirja, ki ga pretlačimo bolj na grobo. Obnese se še za pripravo prvih jedi za otroke, ko začnemo uvajati gosto hrano. V kategorijo nujnih spada tudi stiskalec česna, ki ga sicer zlahka stremo z nožem. Če pa moramo sesekljati večje količine, bo še kako prav prišel.
Ob omembi rezalnika za sveža zelišča bo kdo začudeno pogledal, a obstaja tudi to. Ne glede na to, da večina kuharjev brez večjega razmisleka hitro in drobno naseklja šopek peteršilja, nekaj listov bazilike in drugo, kar pač uporablja pri kuhi.
Med obvezno opremo ne pozabimo na kuhalnice, najbolje, da jih nabavimo več različnih velikosti. Izbiramo lahko med lesenimi, plastičnimi ali silikonskimi. Potrebujemo seveda še zajemalko, kovinsko ali plastično, bolje dve ali tri kot eno, pa različne velikosti, in dobro penovko, s katero poberemo na primer kuhane cmoke iz vode.
Seveda zmoremo pripraviti kosilo le z enim nožem in kuhalnico, a opisani pripomočki delo precej olajšajo, poleg tega pa niso velik strošek.
Lupilec za zelenjavo je pametna naložba
Trgovci nam ponujajo kup vsemogočih malih kuhinjskih pripomočkov, da se včasih čudim, kako sploh znamo kaj pripraviti s tistimi osnovnimi, kot so nož, kuhalnica, penovka, zajemalka. Seveda pa je nekaj drobnega kuhinjskega orodja, brez katerega smo v kuhinji kot riba na suhem. Brez lupilca za zelenjavo bi morda še šlo, a resnici na ljubo je lupljenje krompirja, bučk ali korenja z nožem precej zoprno opravilo, ki ga z lupilcem opravimo z nekaj elegantnimi gibi. Poleg tega z nožem težko režemo tako na tanko kot z lupilcem in posledično je odpadek bistveno večji. V lupilec se torej splača vložiti, najcenejši so po dva ali tri evre, malo boljši okoli deset.Metlica za stepanje? Seveda imamo tudi električni mešalnik, a za vsaka umešana jajca ga ne bomo vlačili iz omare. Prav tako velja za ribežen, najbolje, da je večstranski, tak s tremi ali štirimi vrstami rezil. Nujna sta še odpirač za konzerve in steklenice, prav tako so nepogrešljive škarje. Tlačilko za krompir bi že lažje pogrešali, a tudi pride prav za pripravo manjše količine pireja ali praženega krompirja, ki ga pretlačimo bolj na grobo. Obnese se še za pripravo prvih jedi za otroke, ko začnemo uvajati gosto hrano. V kategorijo nujnih spada tudi stiskalec česna, ki ga sicer zlahka stremo z nožem. Če pa moramo sesekljati večje količine, bo še kako prav prišel.
Ob omembi rezalnika za sveža zelišča bo kdo začudeno pogledal, a obstaja tudi to. Ne glede na to, da večina kuharjev brez večjega razmisleka hitro in drobno naseklja šopek peteršilja, nekaj listov bazilike in drugo, kar pač uporablja pri kuhi.
Med obvezno opremo ne pozabimo na kuhalnice, najbolje, da jih nabavimo več različnih velikosti. Izbiramo lahko med lesenimi, plastičnimi ali silikonskimi. Potrebujemo seveda še zajemalko, kovinsko ali plastično, bolje dve ali tri kot eno, pa različne velikosti, in dobro penovko, s katero poberemo na primer kuhane cmoke iz vode.
Seveda zmoremo pripraviti kosilo le z enim nožem in kuhalnico, a opisani pripomočki delo precej olajšajo, poleg tega pa niso velik strošek.