F kot francoska pekarna

Francoske slaščice iz srbskega Zemuna

Ko je Nina Babić v Zemunu odprla pekarno, so njene slaščice postale najprej spletni hit, na televiziji 24Kitchen pa je nastal še niz kuharskih oddaj Moja francoska pekarna.
Fotografija: Beograjčanka bo v oddaji Moja francoska pekarna predstavila tudi okuse, ki so jo spremljali v otroštvu. FOTO: 24Kitchen
Odpri galerijo
Beograjčanka bo v oddaji Moja francoska pekarna predstavila tudi okuse, ki so jo spremljali v otroštvu. FOTO: 24Kitchen

Televizija 24Kitchen je tisti program, ki ga imajo strastni ljubitelji kuhanja bržčas najraje. Na tej mreži se vrstijo oddaje znanih in malo manj znanih kuharskih obrazov, med katerimi so tudi globalno popularni Jamie Oliver, jezični škotski chef Gordon Ramsay, kuharska diva Nigella Lawson, eden najboljših svetovnih kuharjev Heston Blumenthal, verjetno najbolj priljubljeni nizozemski kuhar Rudolph van Veen in slovenski multipraktik Primož Dolničar. Zdaj se je družini znanih televizijskih kuharjev pridružila še srbska ustvarjalka mikavnih slaščic Nina Babić, v spletnem svetu znana kot gospa Mirkov. Njena oddaja Moja francoska pekarna je premiero doživela ravno včeraj.


 

Ženske, ki so jo zaznamovale

Kdo je pravzaprav gospa Mirkov? »To je moja babica. Njeno ime uporabljam kot poklon vsem ženskam iz moje družine, ki so bile odlične kuharice in hkrati zelo pridne delavke. Pravzaprav so bile navdih za moje kuharsko ustvarjanje,« Nina Babić spoštljivo predstavi dve generaciji izvrstnih kuharic, ki sta ji dali zagon za sladko ustvarjanje.

Kot pravi, je do mladih nog rada pomagala v kuhinji, čeprav dolgo niti ni znala pripraviti kakšne jedi, kajti »mama in babica sta bili odlični kuharici, vsaka od njiju pa je imela svoj stil. Zaradi njune kuhinje sem se naučila prepoznavati dobro in kakovostno hrano, kar je ključno za vsakogar, ki se ukvarja s hrano.«

Gospa Mirkov zdaj prihaja na znano kuharsko televizijo 24Kitchen. FOTO: 24Kitchen
Gospa Mirkov zdaj prihaja na znano kuharsko televizijo 24Kitchen. FOTO: 24Kitchen


Ker sta bili torej mama in babica odlični kuharici, se mali Nini ni bilo treba sukati za štedilnikom: »Kljub temu sem že kot najstnica znala pripraviti nekatere preproste jedi, denimo karbonaro. Recept mi je zaupala mamina prijateljica, še ena močna ženska, ki sem jo občudovala. Tu se skriva moj kuharski vzorec – kot kaže, sem se pri kuhanju ves čas zgledovala po ženskah iz svojega življenja, ki so obvladale kuho in tudi vse drugo.«

Slaščice izrinile marketing

Nino Babić je v mladosti bolj zanimal marketing, zato si ga je izbrala za poklic. Sčasoma je ugotovila, da jo plavanje v oglaševalskih vodah ne izpolnjuje tako zelo kot kuhanje in pisanje o hrani: »To me je prešinilo med pisanjem kolumne Chez Nina za revijo Elle. Odtlej je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bom odločila za nov korak in na kakšen način se bom prepustila kuharstvu.«

Vasina torta. FOTO: 24Kitchen
Vasina torta. FOTO: 24Kitchen


V tistem obdobju, nadaljuje sogovornica, se je z vsem srcem posvečala pripravi slaščic: »Preden sem ustvarila Gospo Mirkov, sem se skoraj vse leto učila slaščičarskih tehnik in testirala recepte za mnoge kolače in peciva. Tedaj sem imela nekaj težav z zdravjem, in ko sem se zdravila, sem neumorno pekla kolače ter jih podarjala prijateljem, da povedo, kaj si mislijo. Tako sem, piflarka, kakršna sem že od nekdaj, prebrala še kupe učbenikov z znanih kuharskih šol, neumorno sem testirala, menjala, prilagajala in iskala neke nove okuse, da bi nastale slaščice, kakršnih v Beogradu nisem mogla najti.«

Ko je eden od njenih oglaševalskih poslov padel v vodo, se je pred štirimi leti, in to skorajda čez noč, pogumno odločila, da odpre slaščičarno. Tri tedne pozneje je svoje slaščice začela objavljati še na spletu in tako se je začela pisati zgodba o posebnih slaščicah, ki so hitro zaslovele tudi zunaj meja srbske prestolnice: »Moja slaščičarna je, vsaj tako se mi zdi, precej drugačna od drugih v Beogradu. Za začetek – je nekoliko odmaknjena, saj je v Zemunu in ne v samem centru, zato se morate malo potruditi, da pridete do nas.« Sprva je imela tudi delavnice, ki pa jih je pozneje zaradi preobilice dela opustila.

Francoski kolači in domači sirupi

Danes v svoji zemunski slaščičarni peče marsikaj: francoske kolače, princeskine krofe (in podobne sladke sestrice), tu so še razni tarti, ameriški kukiji in nekateri novi izumi, kot so kreme in mousseji, ki jih postrežejo v lončku. »Pripravljamo kavne torte in sami kuhamo miniaturne serije sezonskih džemov specifičnih okusov – pravkar pripravljamo jagodne džeme s poprom in vaniljo,« opiše sladko mešanico Nina Babić in doda, da v njeni slaščičarni skorajda ne boste našli plastike. Še ena zanimivost slaščičarnice v Zemunu je, da sami pripravljajo sadne in zeliščne sirupe z manj sladkorja, v katere vmešajo malino, limeto in meto, ki je že od začetka pravi hit.

Zajtrk v Parizu. FOTO: 24Kitchen
Zajtrk v Parizu. FOTO: 24Kitchen


Vse to je danes na policah njene slaščičarne. Kaj pa najraje kuha doma? Pravi, da francoske jedi ali ustvari kak svoj fusion: »Zaljubljena sem v japonsko in korejsko hrano. V mojem hladilniku je vedno kimči (opomba: soljena in fermentirana zelenjava z začimbami, ki jo na veliko uporabljajo v korejski kuhinji), saj se mi zdi, da gre k vsem glavnim jedem.«

Kakšne recepte lahko torej pričakujemo v oddaji Moja francoska pekarna, ki je bila premierno prikazana včeraj popoldne? Za šestnajst epizod je Nina Babić sestavila mešanico receptov, za katere misli, »da so dovolj zanimivi in navdihujoči, hkrati pa ne pretirano zapleteni in takšni, da jih lahko gledalci pripravijo doma. Večinoma gre za francoske slaščice ali slaščice, ki so jih navdihnile francoske slaščičarske tehnike. Nekaj jedi, ki jih bomo pripravljali, je sicer malo bolj zapletenih, a spet ne tako, da bi gledalce odvrnile od kuhanja. V oddaje sem vključila nekaj srbskih slaščic, nekatere že skoraj pozabljene okuse in nekaj takšnih jedi, ki so me spremljale v otroštvu. Upam torej, da bo oddaja zanimiva.«

Točno takšni, zanimivi in rahlo nevsakdanji, so tudi trije recepti, ki jih je iz svoje zemunske (pardon: francoske) slaščičarne za današnjo Kulinarično abecedo poslala gospa Mirkov. Danes na jedilniku, samo za vas: Vasina torta, pita s paradižnikom, jajčevci in skuto ter zajtrk v Parizu!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije