OKUSI
Juha naj bo vroča
Dan brez juhe je kot jutro brez kave; ker ogreje, nasiti in odžeja, ni le za kosilo, ampak tudi odlična malica.
Odpri galerijo
Jedi na žlico imajo posebno mesto v kuhinji, pozimi kar glavno. Dan brez juhe je kot jutro brez kave ali rojstni dan brez torte. Vsako boljše kosilo se začne z juho. Juhe so čudovita rešitev, kadar ne vem, kaj bi skuhala. Vzameš lonec, naliješ vodo, pristaviš in odpreš hladilnik. Ne, tako ne moreš skuhati dobre juhe. Imeti mora premišljen vrstni red, izbrane sestavine in vnaprej določeno gostoto. Bo žlica stala v njej pokonci ali se bodo okrog nje ovijali tanki rezanci? Juha ogreje, nasiti in odžeja hkrati, zato ni le za kosilo, ampak tudi odlična malica.
Pri vseh možnih variantah sem šele letošnjo zimo odkrila juho iz rdeče pese. Kuham jo tako pogosto, da je postala tako rekoč hit naše kuhinje. Recept je napisan s kredo na tabli, da bi ga lahko sproti popravljala, dopolnjevala in izboljševala, ampak se nič od tega še ni zgodilo. Prvi recept, po katerem sem juho skuhala, je popoln. Vse, kar zanjo potrebujem, imamo v shrambi: rdečo peso, krompir, čebulo, česen in korenček. Malo se namučim z ribanjem, potem pa se sama kuha. Koromačevi listi lepo zaokrožijo okus, ampak jih po navadi nimam. Poskusila sem z drobnjakom, pa to ni to. Vegansko smetano naredim iz indijskih oreščkov, če se mi ljubi. Juha je super tudi brez smetane.
Juha iz rdeče pese je nekakšen veganski boršč. Če bi ocenjevala po njenem okusu, si lahko predstavljam, zakaj je boršč tako znan po svetu. Res je okusna in nekaj posebnega. Boršč je originalno ukrajinski in ima veliko variant, vsem pa je skupna barva, ki jo da rdeča pesa. Lonec takšne je pravzaprav koktajl vitaminov in mineralov, saj že samo rdeči pesi pripisujejo polno zdravilnih lastnosti, železo za slabokrvne, antioksidant za utrujene, protivnetno delovanje za prehlajene. Če temu dodamo za zdravje še korenček, čebulo in česen, gremo kar takoj v nabavo sestavin za rdečo juho. Naj bo vse bio. In naj bo postrežena s poprovimi zrni v mlinčku, da si jo vsak naredi vročo po svojem okusu.
Rdeča zimska juhaZa dva:
3 ne prevelike rdeče pese
3 večji krompirji
1 korenček
3 čebule
3 stroki česna
oljčno olje
sok ene pomaranče
sok ene limone
sveži listi komarčka (ni nujno)
2 žlici rjavega trsnega sladkorja (nerafiniranega, tistega, ki ima okus po karameli)
sol in sveže mlet poper po okusu
rastlinska smetana za kuhanje (ni nujno)
Rdečo peso, krompir in korenček grobo naribamo (kot jabolka za štrudelj). Vso čebulo nasekljamo. To je najbolj zamuden del recepta.
Nato izberemo večji lonec, segrejemo olje in popražimo čebulo, da lepo porumeni. Postopoma dodajamo naribano zelenjavo in mešamo, da se malo popraži. Dodamo tudi nasekljana stebla koromača (če ga imamo), nežne zelene lističe prihranimo za konec.
Prilijemo toliko vroče vode, da je zelenjava zalita. Ko dobro prevre, znižamo temperaturo, pokrijemo in počasi kuhamo 40 minut, da juha samo nežno brbota. Če se nam zdi, prilijemo še malo vode.
Po 40 minutah solimo, nameljemo poper, dodamo sladkor, sok limone in pomaranče ter kuhamo še nekaj minut. Na koncu vmešamo rastlinsko smetano za kuhanje, da pusti sledi v juhi. Drobno nasekljamo lističe koromača (če jih imamo) in z njimi posujemo juho na krožniku.
Ponudimo še vročo.
3 ne prevelike rdeče pese
3 večji krompirji
1 korenček
3 čebule
3 stroki česna
oljčno olje
sok ene pomaranče
sok ene limone
sveži listi komarčka (ni nujno)
2 žlici rjavega trsnega sladkorja (nerafiniranega, tistega, ki ima okus po karameli)
sol in sveže mlet poper po okusu
rastlinska smetana za kuhanje (ni nujno)
Rdečo peso, krompir in korenček grobo naribamo (kot jabolka za štrudelj). Vso čebulo nasekljamo. To je najbolj zamuden del recepta.
Nato izberemo večji lonec, segrejemo olje in popražimo čebulo, da lepo porumeni. Postopoma dodajamo naribano zelenjavo in mešamo, da se malo popraži. Dodamo tudi nasekljana stebla koromača (če ga imamo), nežne zelene lističe prihranimo za konec.
Prilijemo toliko vroče vode, da je zelenjava zalita. Ko dobro prevre, znižamo temperaturo, pokrijemo in počasi kuhamo 40 minut, da juha samo nežno brbota. Če se nam zdi, prilijemo še malo vode.
Po 40 minutah solimo, nameljemo poper, dodamo sladkor, sok limone in pomaranče ter kuhamo še nekaj minut. Na koncu vmešamo rastlinsko smetano za kuhanje, da pusti sledi v juhi. Drobno nasekljamo lističe koromača (če jih imamo) in z njimi posujemo juho na krožniku.
Ponudimo še vročo.
Pri vseh možnih variantah sem šele letošnjo zimo odkrila juho iz rdeče pese. Kuham jo tako pogosto, da je postala tako rekoč hit naše kuhinje. Recept je napisan s kredo na tabli, da bi ga lahko sproti popravljala, dopolnjevala in izboljševala, ampak se nič od tega še ni zgodilo. Prvi recept, po katerem sem juho skuhala, je popoln. Vse, kar zanjo potrebujem, imamo v shrambi: rdečo peso, krompir, čebulo, česen in korenček. Malo se namučim z ribanjem, potem pa se sama kuha. Koromačevi listi lepo zaokrožijo okus, ampak jih po navadi nimam. Poskusila sem z drobnjakom, pa to ni to. Vegansko smetano naredim iz indijskih oreščkov, če se mi ljubi. Juha je super tudi brez smetane.
S poprom si jo vsak naredi vročo po svojem okusu!
Juha iz rdeče pese je nekakšen veganski boršč. Če bi ocenjevala po njenem okusu, si lahko predstavljam, zakaj je boršč tako znan po svetu. Res je okusna in nekaj posebnega. Boršč je originalno ukrajinski in ima veliko variant, vsem pa je skupna barva, ki jo da rdeča pesa. Lonec takšne je pravzaprav koktajl vitaminov in mineralov, saj že samo rdeči pesi pripisujejo polno zdravilnih lastnosti, železo za slabokrvne, antioksidant za utrujene, protivnetno delovanje za prehlajene. Če temu dodamo za zdravje še korenček, čebulo in česen, gremo kar takoj v nabavo sestavin za rdečo juho. Naj bo vse bio. In naj bo postrežena s poprovimi zrni v mlinčku, da si jo vsak naredi vročo po svojem okusu.