RECEPTI
Kako izdelati ovseno ali mandljevo mleko
Rastlinsko mleko, ki je alternativa živalskemu, lahko izdelate doma.
Odpri galerijo
Rastlinsko mleko je za mnoge priljubljena alternativa živalskemu. Na trgovskih policah ponudba ne razočara, a lahko ga izdelate tudi doma. Poglejte, kako pripraviti mandljevo ali ovseno.
Kako dolgo zdrži?
V dobro zaprti steklenici v hladilniku od dva do štirih dni.
Recept za ovseno mleko
Sestavine
Domače ovseno mleko v hladilniku svežino ohrani od dva do štiri dni.
Recept za mandljevo mleko
Za liter mandljevega mleka- liter vode
- 250 gramov mandljev
- V hladni vodi mandlje namakajte od osem do deset ur.
- Po namakanju jih odcedite in z litrom vode v sekljalniku spremenite v pire.
- Tega stresite na fino cedilo ali gazo in iz njega iztisnite tekočino.
- Domače mandljevo mleko je tako pripravljeno.
Kako dolgo zdrži?
V dobro zaprti steklenici v hladilniku od dva do štirih dni.
Recept za ovseno mleko
Sestavine
- liter vode
- 60 gramov ovsenih kosmičev
- ščepec soli
- po želji dve žlici javorjevega sirupa ali pet malih datljev brez koščic kot sladilo
- Na štedilniku zavrite vodo. Vreli dodajte oves, sol, po potrebi sirup ali nasekljane mandlje, še enkrat zavrite in premešajte.
- Posodo odmaknite z ognja in počakajte, da se mešanica ohladi.
- Maso nato zmeljite v sekljalniku in jo precedite čez gazo. Tekočina, ki nastane, je ovseno mleko.
Domače ovseno mleko v hladilniku svežino ohrani od dva do štiri dni.