Kako ohraniti svežino začimb
Sveže začimbe, ki poleti rastejo v lončkih ali na gredicah, so dobrodošla popestritev jedi. Žal se sveže dišavnice z jesenjo poslovijo, zato je dobro vedeti, kako jih primerno shraniti, da bodo tudi v hladnem delu leta dopolnile kulinarične mojstrovine.
Poglejte nekaj najboljših načinov za ohranitev svežine začimb.
Mehke drugače od trših
Mehke začimbe, kot so bazilika, peteršilj in podobne, nabrane vedno shranjujte v kozarcu z vodo tako, kot svežino zagotavljate rezanemu cvetju. Še bolje bo, če jih v kozarcu pospravite v hladilnik.
Za daljše spravilo mehke začimbe nasekljate in jih skupaj z vodo ali oljem zamrznite v kalupih za ledene kocke.
Zamrznete jih lahko posamično ali v različnih kombinacijah, tako spravljene vam bodo na voljo vso dolgo zimo.
Trše začimbe, denimo rožmarin, timijan in podobne, nabrane zavijte v vlažno papirnato brisačko in jih pospravite v hladilnik, za daljši rok uporabnosti jih posušite na svežem zraku in nato pospravite v primerno embalažo s tesnim pokrovčkom.
Še nekaj splošnih napotkov za spravilo začimb
- Preprečite stik z zrakom in s svetlobo. Tako bodo začimbe aromo zadržale dlje.
- Posušene vedno shranjujte v tesno zaprtih posodicah.
- Mlete začimbe, denimo mleto papriko, poper in podobne, je v tesno zaprti posodi najbolje shranjevati v hladilniku.