Kako pravilno sterilizirali kozarce
Tu je mesec, ko večina že dodobra razmišlja o ozimnici, vlaga in vkuhava različne darove narave ter jih spravlja v steklene kozarce.
Da bi vložene in vkuhane dobrote ohranile svežino in da se ozimnica ne bi pokvarila, je treba kozarce in pokrovčke sterilizirati. Le v povsem čistih bo ozimnica zdržala do naslednje sezone pridelka.
Kako pravilno sterilizirati kozarce?
- Najprej z njih odstranite morebitne etikete.
- Pomijte jih z detergentom za pomivanje posode in ih temeljito splaknite.
- Počakajte, da z njih odteče večina odvečne vode in jih obrišite s krpo, ki ne pušča dlačic.
- Segrejte pečico na 100 stopinj Celzija. Kozarce položite na pekač, obrnite jih narobe in segrevajte približno 20 minut.
- Previdno jih vzemite iz pečice, obrnite in še vroče napolnite.
- Pokrovčke, preden z njimi zaprete kozarce, pomijte, osušite in razkužite z alkoholom. Če niso povsem novi, se prepričajte, da res dobro tesnijo.
Dodaten nasvet
Nekateri pomivalni stroji imajo funkcijo sterilizacije. Če je vaš nima, kozarce v njem operite na temperaturi 70 stopinj Celzija in vroče napolnite z ozimnico.
Kozarce lahko sterilizirate tudi v mikrovalovki: v njej jih pri najvišji temperaturi segrevajte 30 do 45 sekund.