OZIMNICA

Kako pravilno sterilizirali kozarce

Le v spravilno steriliziranih kozarcih se vložena ozimnica ne bo pokvarila.
Fotografija: Preden jih napolnite, jih sterilizirajte v pečici, pomivalnem stroju ali mikrovalovki.  FOTO: Lensmen/Gettyimages
Odpri galerijo
Preden jih napolnite, jih sterilizirajte v pečici, pomivalnem stroju ali mikrovalovki.  FOTO: Lensmen/Gettyimages

Tu je mesec, ko večina že dodobra razmišlja o ozimnici, vlaga in vkuhava različne darove narave ter jih spravlja v steklene kozarce.

Da bi vložene in vkuhane dobrote ohranile svežino in da se ozimnica ne bi pokvarila, je treba kozarce in pokrovčke sterilizirati. Le v povsem čistih bo ozimnica zdržala do naslednje sezone pridelka.

Kako pravilno sterilizirati kozarce?

  • Najprej z njih odstranite morebitne etikete.
  • Pomijte jih z detergentom za pomivanje posode in ih temeljito splaknite.
  • Počakajte, da z njih odteče večina odvečne vode in jih obrišite s krpo, ki ne pušča dlačic.
  • Segrejte pečico na 100 stopinj Celzija. Kozarce položite na pekač, obrnite jih narobe in segrevajte približno 20 minut.
  • Previdno jih vzemite iz pečice, obrnite in še vroče napolnite.
  • Pokrovčke, preden z njimi zaprete kozarce, pomijte, osušite in razkužite z alkoholom. Če niso povsem novi, se prepričajte, da res dobro tesnijo.

Dodaten nasvet

Nekateri pomivalni stroji imajo funkcijo sterilizacije. Če je vaš nima, kozarce v njem operite na temperaturi 70 stopinj Celzija in vroče napolnite z ozimnico.

Kozarce lahko sterilizirate tudi v mikrovalovki: v njej jih pri najvišji temperaturi segrevajte 30 do 45 sekund.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije