Se tudi vam kdaj zgodi? Kako rešiti preslano, presladko ali preveč pekočo jed
Eno od pravil kuhanja se glasi, da je začimbe treba dodajati počasi in jed vsakič pokušati ter se prepričati, da jih na koncu ni preveč.
A zgodi se tudi najboljšim in končni izdelek je lahko preveč začinjen. Na srečo s tem ni nič izgubljenega, kako popraviti preslano, presladko ali prekislo jed, razkriva portal 24 sata.
Če je jed preslana
Dodajte ji malo kisline, denimo soka limone ali limete oziroma kisa. Pomaga sladek dodatek: sladkor, med, javorjev sirup.
Če recept dopušča (pri kremnih juhah, rižotah, omakah, pire krompirju) dodajte malo mleka, smetane ali jogurta, vsi ti nevtralizirajo sol.
Obstaja še en preprost način: v preslano jed vrzite cel olupljen krompir, ta bo absorbiral odvečno sol. Po kuhanju ga odstranite.
Presladka jed
Dodajte kislino, denimo sok limone, limete ali malo kisa. Pomagajo sveže začimbe, tudi limonina lupina ali ščepec kajenskega popra.
Grenčine iz grenkega kakava nevtralizirajo sladkor, zato ta lahko reši zadrego. Odlična sta tudi smetana za kuhanje ali grški jogurt.
Preveč pekoča hrana
Če ste po pomoti dodali preveč čilija ali druge pekoče začimbe, njihov učinek ublažite s kislimi živili, kot so limona, kis ali paradižnikova omaka.
Pomagajo še, če se skladajo z okusom, kikirikijevo maslo, sezamova pasta, smetana ali sir blažjega okusa.
Prekisla jed
Prekisli jedi dodajte malo jedilne sode. Preveč izrazit okus lahko ublaži tudi sladkor.