Kje v lubenici je največ vitamina E (vitamina, ki nas pomladi)

Pri nakupu lubenice izberite običajno in ne tiste z manj peškami ali celo brez njih, svetujejo na portalu ColourPop in dodajajo, da drobnih semen med sladkanjem s poletnim sadežem nikar ne mečite v smeti. Predstavljajo namreč zdrav prigrizek, saj so prava zakladnica vitaminov, zdravih maščob in drugih hranljivih snovi.
{1}"Med drugim je v njih bogato zastopan vitamin E, močan antioksidant, ki zagotavlja lep in mladosten videz kože," pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Elizabeth Somer.
So odličnega okusa in se podajo v številne jedi ter obogatijo njihovo prehransko vrednost, lahko pa jih na preprost način spremenite v zdravju prijazen prigrizek.
Kaj potrebujete:
Peške lubenice, olivno olje ter začimbe po izbiri: črni poper, kajenski poper ali malo soli.
Priprava:
- Peške splaknite in jih dve uri namakajte v litru vode z dodatkom dveh žlic soli.
- Nato jih posušite na papirnati brisački.
- Pečico segrejte na 160 stopinj Celzija.
- Pekač obložite s peki papirjem, po njem razporedite peške in jih poškropite z oljem.
- Posujte jih z izbranimi začimbami ter v pečici pri 160. stopinjah Celzija pecite približno 40 minut, nato pa za 15 minut temperaturo povišajte na 180 stopinj Celzija.
- Pečene peške pohladite in popivnajte s papirnato brisačo ter tako odstranite višek maščobe.
- Shranite jih v dobro zaprti embalaži ter z njimi oplemenitite juhe, solate ali priloge, lahko pa si jih privoščite kot prigrizek na plaži ali pred televizijo.
Avtorica: M. FL.
Foto: Gettyimages
Priporočamo tudi: Piling z lubenico v trenutku očisti polt Ali pa: Lupina lubenice je zakladnica zdravja
Preberite še: Najbolj preprost lubeničin sok