ZIMSKA ZAČIMBA
Klinčki za prijeten okus in dišeč dom
Klinčki so prava zimska začimba, saj jih v tem času uporabljamo pri pripravi toplih napitkov in kompotov, nekoč so jih dodajali v juhe pa tudi v kislo zelje.
Odpri galerijo
Klinčki ali nageljnove žbice, kot jim pravimo pri nas zaradi žebljaste oblike, so posušeni cvetni popki zimzelenega drevesa, imenovanega klinčevec, ki v višino zraste več kot deset metrov. Domovina rastline so Moluški otoki v Aziji, kot številne začimbe pa so že pred stoletji s trgovci začele svojo pot po vsem svetu, tudi po Evropi.
Sicer pa jih najpogosteje povezujemo z vonjem in okusom kuhanega vina ali čaja, ki nas grejeta v zimskih večerih, pa domače marmelade, dodajajo jih tudi sadnim sladicam in drobnemu pecivu. Kombinacija klinčkov, zvezdnega janeža in malce soli daje marmeladam tako izrazit okus, da lahko na ta račun uporabimo manj sladkorja, kar je seveda dobrodošlo.
Kot vse dišavnice sčasoma izgubijo okus in vonj, zato ne kupujmo prevelikih zalog, zlasti ne mletega. Svežino oziroma kakovost celih klinčkov preverimo tako, da jih potopimo v vodo. Če se postavijo pokonci, so dobri, razdišavljeni plavajo vodoravno. Niso za v smeti, samo malce več jih moramo uporabiti za želeni učinek. Če mlete uporabljamo le tu in tam, jih lahko sproti zmeljemo v mlinčku za začimbe ali stremo v terilniku.
Danes klinčke, ki imajo izrazit, nekoliko pekoč okus in močan, prijetno dišeč vonj, uporabljamo predvsem v sladkih jedeh in vročih pijačah, nekoč pa so jih, bodisi cele bodisi zmlete, dodajali mnogim jedem. V Aziji jih še danes najdemo v nam malce nenavadnih kombinacijah, na primer v rižu z rozinami. A če se vrnemo k slanim jedem: v starejših receptih jih priporočajo kot dodatek k sarmam oziroma kislemu zelju, v kombinaciji s poprom pa tudi k različnim juham, predvsem mesnim. Še danes nekateri v pečenko, preden roma v pečico, našpikajo za pest klinčkov, mesarji pa jih dodajajo v nekatere salame in klobase, tudi v krvavice. Morda velja poskusiti katerega od starih receptov, pri tem pa povejmo, da se okus klinčkov lepo dopolnjuje z okusom popra, lovorovega lista in čebule.
Sicer pa jih najpogosteje povezujemo z vonjem in okusom kuhanega vina ali čaja, ki nas grejeta v zimskih večerih, pa domače marmelade, dodajajo jih tudi sadnim sladicam in drobnemu pecivu. Kombinacija klinčkov, zvezdnega janeža in malce soli daje marmeladam tako izrazit okus, da lahko na ta račun uporabimo manj sladkorja, kar je seveda dobrodošlo.
Lahko jih kupimo cele ali mlete, v prahu ima začimba še bolj izrazit okus, zato previdno pri odmerjanju, da ne bo prevladal nad preostalimi. V sladkih jedeh se dobro ujamejo z okusi janeža, ingverja, limonine lupine in pri nas manj znanega kardamoma.
Kot vse dišavnice sčasoma izgubijo okus in vonj, zato ne kupujmo prevelikih zalog, zlasti ne mletega. Svežino oziroma kakovost celih klinčkov preverimo tako, da jih potopimo v vodo. Če se postavijo pokonci, so dobri, razdišavljeni plavajo vodoravno. Niso za v smeti, samo malce več jih moramo uporabiti za želeni učinek. Če mlete uporabljamo le tu in tam, jih lahko sproti zmeljemo v mlinčku za začimbe ali stremo v terilniku.