IZREZOVANJE BUČ
Ko zažarijo grozljive podobe
Če boste za letošnjo noč čarovnic izrezovali buče, poskrbite, da bodo čim dlje krasile vaš dom; izberite pravo in ne bodite nestrpni.
Odpri galerijo
Izrezovanje buč za noč čarovnic je tudi pri nas postalo tradicija, in ker se ta praznik, ki ga je k nam prineslo iz Združenih držav Amerike, nezadržno bliža, bodo najbrž na vaši terasi, balkonu ali okenskih policah zažarele zanimive podobe. Kako poskrbeti, da jih ne bi prehitro načel zob časa?
Večina ljudi začne rezati pri peclju, a za daljšo svežino končnega izdelka se je zadeve bolje lotiti pri dnu. Izrežite primerno luknjo, skoznjo odstranite semena in bučo, ko bo pripravljena, poveznite čez svečo. S tem bo količina vlage, ki se praviloma kopiči na dnu, manjša in buča bo dlje ostala lepa.
Če niste pristaš belila, uporabite olje poprove mete: 20 kapljic zmešajte s pol decilitra vode in enako kot z belilom poškropite bučo.
Vazelin je široko uporabna snov, ki pripomore tudi k podaljševanju svežine osrednjega okraska strašljivega praznika. Z njim premažite vso njegovo notranjost in dele, ki so prišli v stik z nožem. Tanek sloj bo preprečil izgubo vlage in poskrbel, da bo buča dlje sveža ter lepa.
Topli vetrovi in močno sonce pospešijo propadanje poljščine, zato zanjo, potem ko jo spremenite v grozljivo podobo in vanjo postavite svečo, poiščite pravo mesto: takšno, ki ga le redko obišče sonce, svečko pa prižgite samo tedaj, ko pade tema.
Vse se začne pri pravi osnovi. Torej buči. Izberite svež, čvrst in zdrav plod, brez mehkih delov, ureznin ter drugih vidnih ali bolj skritih poškodb. Nepoškodovana, cela buča dolgo ohrani svežino, vendar je, ko iz nje odstranite meso in semena ter vanjo zarežete podobe, njena notranjost izpostavljena zraku in začne hitro propadati. Z izrezovanjem ne hitite ter počakajte na predvečer praznika.
Večina ljudi začne rezati pri peclju, a za daljšo svežino končnega izdelka se je zadeve bolje lotiti pri dnu. Izrežite primerno luknjo, skoznjo odstranite semena in bučo, ko bo pripravljena, poveznite čez svečo. S tem bo količina vlage, ki se praviloma kopiči na dnu, manjša in buča bo dlje ostala lepa.
Notri narisaneŽareče buče s svečo so čudovite na pogled, a primernejše za zunanji kot notranji okras. Če nameravate v duhu noči čarovnic okrasiti tudi kuhinjo, jedilnico ali dnevno sobo, buče raje kot z izrezovanjem v značilne obraze spremenite tako, da oči in usta nanje narišete ali prilepite. Čeprav malo drugačne, bodo nedvomno dosegle svoj namen, hkrati bodo dlje ohranile svežino, saj jim bo toplo okolje v stanovanju manj škodovalo, kot če bi bile izrezane.
Belilo ali vazelin
Proces propadanja izrezane buče lahko vsaj nekoliko upočasnite s pomočjo belila: v plastenki z razpršilom zmešajte žlico belila in pol decilitra vode ter z mešanico poškropite notranjost in zunanjost buče. Zlasti pozorni bodite na izrezane dele. Kombinacija bo pomorila bakterije, ki sicer povzročajo gnitje, in spore, ki izzovejo plesen.
Če niste pristaš belila, uporabite olje poprove mete: 20 kapljic zmešajte s pol decilitra vode in enako kot z belilom poškropite bučo.
Vazelin je široko uporabna snov, ki pripomore tudi k podaljševanju svežine osrednjega okraska strašljivega praznika. Z njim premažite vso njegovo notranjost in dele, ki so prišli v stik z nožem. Tanek sloj bo preprečil izgubo vlage in poskrbel, da bo buča dlje sveža ter lepa.
Topli vetrovi in močno sonce pospešijo propadanje poljščine, zato zanjo, potem ko jo spremenite v grozljivo podobo in vanjo postavite svečo, poiščite pravo mesto: takšno, ki ga le redko obišče sonce, svečko pa prižgite samo tedaj, ko pade tema.