Komarje in drug mrčes prežene začimba, ki je v vsaki kuhinji
Mrčes je zelo nadležna zadeva, zlasti poleti, ko nas neusmiljeno napadajo komarji in drugi insekti.
Pred njimi se lahko zavarujemo na različne načine, tudi s pomočjo začimbe, ki največkrat zadiši iz jabolčnega zavitka.
To je cimet, iz katerega lahko nastane učinkovit repelent.
Kako ga izdelati, razkriva 24sata.hr.
Sestavine:
- dve žlički mletega cimeta
- pol litra tople vode
- 10 kapljic alkohola
- pet kapljic detergenta za pomivanje posode
Priprava:
- Zmešajte vodo in cimet ter pustite vsaj en dan, da se arome iz cimeta sprostijo v vodo.
- Tekočino precedite skozi tanko cedilo ali, še bolje, več plasti gaze, da ne bi zrnca cimeta zamašila razpršila.
- Dodajte alkohol in detergent ter peljite v plastenko z razpršilom.
- Z mešanico poškropite kožo, pred uporabo plastenko res dobro pretresite.
Proti vinskim mušicam
Da se v posodi s sadjem ne bi zadrževale vinske mušice, med sadeže položite nekaj cimetovih palčk.
Proti mrčesu v košu za smeti
Dno koša posujte s cimetom ali poškropite z repelentom s to začimbo.