ONINA KUHINJA

Kosila v pol ure z Urško Fartelj

»Hrana, ki jo kuhamo za najdražje, naj bo iskrena, da jo lahko čutimo. Ni treba, da je zahtevna. Zato sem svojo četrto kuharico napisala z mislijo na vse tiste, ki nimajo veliko časa za pripravo kosil.« Tako je v najnovejši knjigi zapisala Urška Fartelj.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel

Avtorica nadvse priljubljenega kulinaričnega bloga 220 stopinj poševno je v knjigi 220 stopinj poševno: Kosila v pol ure, ki jo je izdala Mladinska knjiga, zbrala 105 receptov za kosila, za katera potrebujemo le pol ure časa. Iz nabora različnih hitrih receptov za kakovostno, doma pripravljeno hrano vam v pokušino ponujamo štiri.

Piščančji file s parmezanovo skorjico na solati

Potrebujemo:

  • 2–4 piščančje fileje
  • 1 žlico mešanice začimb za piščanca
  • 2–4 zvrhane žlice parmezana
  • 1 lonček testenin orzo
  • mešano zeleno solato
  • zelenjavo po želji
  • oljčno olje

Foto: 220 stopinj poševno: Kosila v pol ure/Mladinska knjiga
Foto: 220 stopinj poševno: Kosila v pol ure/Mladinska knjiga

Za omako:

  • 1 večji strok česna
  • 1 navadni jogurt
  • 2 žlici majoneze
  • sol
  • poper

Priprava:

  • Testenine skuhamo v slanem kropu, odcedimo in takoj dobro splaknemo z mrzlo vodo, da se ne zlepijo.
  • Solato očistimo, zelenjavo narežemo.
  • Meso začinimo in spečemo v ponvi na malo olja. Ko je pečeno, po vrhu posujemo parmezan, malce zvišamo temperaturo in meso previdno obrnemo (parmezan bi se moral prilepiti na meso, zato med obračanjem ne odpade), da je stran s parmezanom spodaj na ponvi in vse skupaj na hitro zapečemo, da se sir stisne in spremeni v hrustljavo zlato čipko.
  • Ponovimo še na drugi strani fileja.
  • Za omako stisnemo česen in ga dodamo preostalim sestavinam za omako. Z metlico dobro premešamo.
  • Postrežemo s toplim ali hladnim piščančjim mesom.

Bučkini rezanci v paradižnikovi omaki s kozicami

Potrebujemo:

  • 2 srednje veliki bučki
  • 400 g paradižnikove omake (s koščki paradižnika)
  • malce zdrobljenega čilija
  • 2 stroka česna
  • 1 žličko rjavega sladkorja
  • sol
  • sveže mleti poper
  • oljčno olje
  • 300 g kraljevih kozic
  • parmezan
  • sok pol limone (po želji)

Foto: 220 stopinj poševno: Kosila v pol ure/Mladinska knjiga
Foto: 220 stopinj poševno: Kosila v pol ure/Mladinska knjiga

Priprava:

  • Bučki operemo, obrišemo in z rezalnikom za zelenjavne rezance narežemo na rezance.
  • Česen drobno narežemo in popražimo na oljčnem olju le toliko, da zadiši.
  • Takoj dodamo bučkine rezance, solimo in začinimo s čilijem.
  • Nežno pražimo 3–5 minut oziroma toliko, da se bučke nekoliko zmehčajo in postanejo elastične.
  • Zatem ob strani prilijemo paradižnikovo omako in dodamo rjavi sladkor.
  • Malo premešamo in vse skupaj kuhamo še 2–3 minute, da se okusi povežejo.
  • Medtem na žaru ali v rebrasti ponvi spečemo kozice.
  • Rezance v omaki postrežemo s kozicami in malo parmezana. Po želji jed pokaplamo z limoninim sokom.

Rezanci z makom

Potrebujemo:

  • valvice
  • mleti mak
  • mleko
  • sladkor v prahu
  • vanilja v prahu (ali semena stroka vanilije)
  • maslo

Foto: 220 stopinj poševno: Kosila v pol ure/Mladinska knjiga
Foto: 220 stopinj poševno: Kosila v pol ure/Mladinska knjiga

Priprava:

  • Mleko segrejemo ter dodamo mak, vaniljo in sladkor v prahu. Kuhljamo na zmernem ognju kakšno minutko in odstavimo.
  • Valvice skuhamo po navodilih na embalaži.
  • Medtem ko se testenine kuhajo, v ponvi stopimo maslo. Kuhane in dobro odcejene valvice stresemo k maslu in dobro premešamo.
  • Valvice z maslom postrežemo s sladkim makom.

 

Gratinirana cvetača s panceto

Potrebujemo:

  • glavo cvetače
  • 100 g pancete
  • 1 mlado čebulo
  • 200 g ribane mocarele
  • pest krušnih drobtin
  • oljčno olje
  • sol

Foto: 220 stopinj poševno: Kosila v pol ure/Mladinska knjiga
Foto: 220 stopinj poševno: Kosila v pol ure/Mladinska knjiga

Priprava:

  • Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
  • Cvetačo razkosamo in približno 5 minut dušimo v malo slanega kropa. Naj bo še vedno dovolj čvrsta, ko vanjo zapičimo vilice.
  • Medtem ko se cvetača duši, na drobno narežemo panceto in mlado čebulo.
  • Popražimo ju na malo oljčnega olja in zmešamo z dušeno cvetačo.
  • Cvetačo prekrijemo z mocarelo, po vrhu potresemo še malo drobtin in vse skupaj gratiniramo približno 20 minut.

Avtorica receptov: Urška Fartelj 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije