Kraljeve marmelade (recepti)
V pokušino sta tukaj dva recepta za dobroto iz dehtečega sadja.
Marelični kraljevi džem
Potrebujemo (za pet kozarcev po 250 g):
- 1,1 kg marelic za 1 kg izkoščičenega sadja
- 800 g sladkorja
Priprava:
- Marelice operemo, odcedimo in jih nežno obrišemo. Prerežemo jih na pol, odstranimo koščice, nato vsako polovičko še enkrat prerežemo.
- Polovico koščic prihranimo.
- Četrtino sladkorja stresemo v skledo, prekrijemo s četrtino marelic in tako nanesemo še tri plasti sladkorja in marelic. Sladkorna mešanica naj stoji pri sobni temperaturi 12 ur, da se temeljito prepoji.
- Sladkor se mora povsem stopiti.
- Polovico prihranjenih mareličnih koščic s kladivom stremo in jedrca potopimo v vrelo vodo, da jih lažje olupimo. Olupljena jedrca zavežemo v tanko bombažno tkanino, da dobimo culico.
- Marelično kašo stresemo v kozico in pristavimo.
- Ko zavre, dodamo culico z olupljenimi jedrci in džem kuhamo nad živahnim ognjem 15 minut.
- S penovko stalno mešamo, da se marelice ne bi prijele.
Želirni preizkus: na mrzel krožnik kanemo malo džema, in če se strdi, ne da bi se razlezel, je kuhan. Kozico odstavimo, odstranimo culico z jedrci, skrbno poberemo pene in džem še zadnjič premešamo.
S širokim lijem in zajemalko nalijemo marelični džem v kozarce, v vsakega damo dve ali tri jedrca, nato jih zapremo in steriliziramo.
Kraljevi džem iz črnih sadežev
Potrebujemo (za 5 kozarcev po 250 g):
- 350 g robidnic
- 345 g črnega ribeza
- 350 g borovnic
- 800 g sladkorja
Priprava:
- Robidnice na hitro oplaknemo pod tekočo vodo, odcedimo in odstranimo nagnite sadeže.
- Črni ribez osmukamo, ga oplaknemo, odcedimo in nežno obrišemo.
- Operemo borovnice.
- Vse tri vrste jagodičja pomešamo.
- Četrtino sladkorja damo v skledo, prekrijemo s četrtino jagodičja in tako izmenično nalagamo sladkor in sadje, dokler vsega ne porabimo.
- Pustimo, da se mešanica 12 ur prepaja. Sladkor se mora v tem času ves stopiti, če se še ni, pustimo, da mešanica stoji še nekaj časa.
- Sladkor in sadje stresemo v kozico, pristavimo, da zavre, nato nad živahnim ognjem kuhamo 15 minut. Pogosto nežno premešamo, da se sadje ne bi prijelo.
Želirni preizkus: na mrzel krožnik kanemo malo džema, in če se hitro strdi, je kuhan.
Kozico odstavimo, z džema skrbno poberemo pene in ga še enkrat premešamo.
Napolnimo kozarce, jih zapremo in steriliziramo.
Vir: Čar marmelad, Alain Furet, Založba Vale-Novak