ONINA KUHINJA

Kraljeve marmelade (recepti)

V Sloveniji zori sladko in dobro sadje, v knjigi Čar marmelad, ki jo je v slovenščini izdala založba Vale-Novak, pa pariški kuharski mojster Alain Furet deli recepte za klasične marmelade in tudi takšne, ki jih v mojstrovi rodbini imenujejo kraljeve.
Fotografija: Poletje je čas za pripravo slastnih marmelad. FOTO: Joannatkaczuk/Shutterstock
Odpri galerijo
Poletje je čas za pripravo slastnih marmelad. FOTO: Joannatkaczuk/Shutterstock

V pokušino sta tukaj dva recepta za dobroto iz dehtečega sadja.

Marelični kraljevi džem

FOTO: Pierre Ginet
FOTO: Pierre Ginet

Potrebujemo (za pet kozarcev po 250 g):

  • 1,1 kg marelic za 1 kg izkoščičenega sadja
  • 800 g sladkorja

Priprava: 

  • Marelice operemo, odcedimo in jih nežno obrišemo. Prerežemo jih na pol, odstranimo koščice, nato vsako polovičko še enkrat prerežemo.
  • Polovico koščic prihranimo.
  • Četrtino sladkorja stresemo v skledo, prekrijemo s četrtino marelic in tako nanesemo še tri plasti sladkorja in marelic. Sladkorna mešanica naj stoji pri sobni temperaturi 12 ur, da se temeljito prepoji.
  • Sladkor se mora povsem stopiti.
  • Polovico prihranjenih mareličnih koščic s kladivom stremo in jedrca potopimo v vrelo vodo, da jih lažje olupimo. Olupljena jedrca zavežemo v tanko bombažno tkanino, da dobimo culico.
  • Marelično kašo stresemo v kozico in pristavimo.
  • Ko zavre, dodamo culico z olupljenimi jedrci in džem kuhamo nad živahnim ognjem 15 minut.
  • S penovko stalno mešamo, da se marelice ne bi prijele.

Želirni preizkus: na mrzel krožnik kanemo malo džema, in če se strdi, ne da bi se razlezel, je kuhan. Kozico odstavimo, odstranimo culico z jedrci, skrbno poberemo pene in džem še zadnjič premešamo.

S širokim lijem in zajemalko nalijemo marelični džem v kozarce, v vsakega damo dve ali tri jedrca, nato jih zapremo in steriliziramo.

Kraljevi džem iz črnih sadežev

FOTO: Pierre Ginet
FOTO: Pierre Ginet

Potrebujemo (za 5 kozarcev po 250 g):

  • 350 g robidnic
  • 345 g črnega ribeza
  • 350 g borovnic
  • 800 g sladkorja

Priprava:

  • Robidnice na hitro oplaknemo pod tekočo vodo, odcedimo in odstranimo nagnite sadeže.
  • Črni ribez osmukamo, ga oplaknemo, odcedimo in nežno obrišemo.
  • Operemo borovnice.
  • Vse tri vrste jagodičja pomešamo.
  • Četrtino sladkorja damo v skledo, prekrijemo s četrtino jagodičja in tako izmenično nalagamo sladkor in sadje, dokler vsega ne porabimo.
  • Pustimo, da se mešanica 12 ur prepaja. Sladkor se mora v tem času ves stopiti, če se še ni, pustimo, da mešanica stoji še nekaj časa.
  • Sladkor in sadje stresemo v kozico, pristavimo, da zavre, nato nad živahnim ognjem kuhamo 15 minut. Pogosto nežno premešamo, da se sadje ne bi prijelo.

Želirni preizkus: na mrzel krožnik kanemo malo džema, in če se hitro strdi, je kuhan.

Kozico odstavimo, z džema skrbno poberemo pene in ga še enkrat premešamo.

 

Napolnimo kozarce, jih zapremo in steriliziramo.

Vir: Čar marmelad, Alain Furet, Založba Vale-Novak

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije