Krompirja ne shranjujte ob čebuli
Krompir je upravičeno priljubljeno živilo, saj se poda k številnim jedem, dober je kot samostojna jed in mogoče ga je pripraviti na nešteto načinov.
Rado pa se zgodi, da shranjen začne kaliti in s tem izgubi svojo čvrstost ter številne hranljive snovi. Dobro je zato poznati nekaj trikov, ki preprečujejo izraščanje kalčkov iz gomoljev.
Primeren prostor in primerna embalaža
Kot prvo je treba za krompir izbrati primeren prostor, kar pomeni hladno, suho in temno okolje. Najboljša je kartonasta ali lesena embalaža, plastična ni najprimernejša.
Ob tem obstaja preprost trik, ki preprečuje kaljenje: v vrečo ali zaboj krompirja položite jabolko. To sporoča etilen, ki zavira nastajanje kalčkov.
Ne v hladilniku in ne ob čebuli
Krompirja ne shranjujte v hladilniku, kajti ob prenizkih temperaturah se škrob v njem spremni v sladkor, gomolji s tem izgubijo pravi okus, velja pa upoštevati še en napotek: ne shranjujte ga ob čebuli, saj ta sprošča pline, ki spodbujajo gnitje gomoljev.