Limonov tiramisu - in druge jedi z limono (recepti)
Citronska kislina obogati rižote in omake za testenine, odlično se odreže tudi v sladkem spektru kuhinjskih specialitet.
Tako o limonah, ki jih uporabljamo za pripravo sladkih in slanih jedi, pravijo na kulinaričnem portalu Odprta kuhinja in v istoimenski prilogi naše medijske hiše Delo.
Recepte zanje in še veliko drugih preverjenih najdete na www.odprtakuhinja.si. V pokušino ponujamo tri prav domiselne – z limonami.
Kremaste limonine testenine iz pečice
»Priprava se vam bo zdela znana, saj se zgledujemo po slavni tiktok pašti s češnjevimi paradižniki in sirom feta. A bomo sestavine zamenjali. Kaj pravite na limono in kremni sir?«
Potrebujemo (za štiri):
- 250 g kremnega sira z zelišči
- 2 na polovice prerezani limoni
- 4 šalotke ali eno čebulo
- glavico česna
- šop bazilike
- sol, poper
- oljčno olje
- parmezan
Priprava:
- V sredino pekača, po velikosti primernega za lazanjo, damo kremni sir.
- Okrog njega razpostavimo oprani limoni, ki smo ju prerezali na pol, s prerezano stranjo navzdol.
- Vse skupaj posujemo z nasekljanimi šalotkami ali čebulo in dodamo še celo manjšo glavico česna, ki ji odrežemo vršiček.
- Solimo, popramo in vse skupaj pokapamo z oljčnim oljem. Postavimo v pečico in pečemo 40 minut pri 190 stopinjah Celzija.
- Medtem skuhamo svoje najljubše testenine. Zajemalko kropa, v katerem so se kuhale, prihranimo. Z njim prelijemo pečene sestavine v pekaču, dodamo pest sveže bazilike in kuhane testenine. Stisnemo vsebino pečenih limon in česen iz olupka.
Nasvet: polovice limon na koncu stiskamo postopoma in sproti poskušamo, da ne bo prekislo, če so velike ali posebej sočne.
- Vsebino pekača dobro premešamo, po okusu dodamo sol in poper ter postrežemo s kosom parmezana, ki si ga vsak sam po okusu nariba na testenine.
Limonov kolač s polento
»Za ljubitelje malce drugačnih okusov. Rahlo hrustljav kolač, primeren za posladek ob čaju.«
Potrebujemo (za pekač premera 19 do 20 cm):
- 150 g moke
- 70 g instant polente
- 1,5 vrečke pecilnega praška
- 2 jajci
- vrečko vaniljevega sladkorja
- 120 g sladkorja
- 20 g stopljenega masla
- 6 žlic olja
- 2 žlici naribane lupine bio limone
- sok 1 limone
- 100 g kisle smetane
Priprava:
- V posodi zmešamo moko, polento in pecilni prašek.
- Rumenjaka in beljaka ločimo. Iz beljakov in vaniljevega sladkorja stepemo trd sneg. Rumenjaka, sladkor, maslo in olje penasto stepemo. Dodamo lupinico in sok limone in kislo smetano. Dobro premešamo, nato počasi dodamo še suhe sestavine. Na koncu previdno vmešamo sneg.
- Maso vlijemo v pomaščen, z drobtinami posut pekač in pečemo na 180 stopinjah Celzija približno 35 minut.
- Pečen kolač rahlo nasočimo s toplim mlekom, ga malce ohladimo in potresemo s sladkorjem. Postrežemo z žlico kisle smetane.
Namig: Po želji kolač premažemo s kislo smetano in šele nato posujemo s sladkorjem.
Limonov tiramisu
»Za osvežilno sladico tokrat poskrbi limona. Hitro narejeno, še prej pospravljeno. Uživajte!«
Potrebujemo:
- 2 bio limoni
- 4 žlice belega ruma
- 100 g sladkorja v prahu
- 250 g piškotov savoiardi
- 250 g maskarponeja
- 5 žlic limonove marmelade ali limonovega curda
- 2 veliki jajci
- 150 ml sladke smetane
Priprava:
- Naribamo limonino lupinico in izcedimo sok, tega zmešamo z rumom in 50 g sladkorja.
- Ločimo rumenjaka in beljaka, iz slednjih stepemo res čvrst sneg. Stepemo sladko smetano.
- Z ročnim mešalnikom stepemo maskarpone, preostali sladkor, limonovo marmelado, rumenjaka in limonino lupinico, vmešamo sladko smetano, potem pa z žlico ali spatulo nežno še sneg.
- Piškote pomočimo v mešanico ruma in limonovega soka ter zlagamo v globljo posodo (približno 25 krat 25 cm). Premažemo s polovico kreme, obložimo s piškoti in čeznje razmažemo kremo, jo pogladimo, prekrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik za vsaj štiri ure.
- Razrežemo na kocke in postrežemo, po želji okrasimo z malo naribane limonine lupinice.