Martinova pojedina: Pečena račka, domači mlinci in kakiji v harmoniji dobrih okusov
Da bo kulinarika na martinovo res okusna, posezimo po najboljši hrani domačega izvora. Prepoznamo jo po zaščitnem znaku Izbrana kakovost – Slovenija.
Nacionalno shemo kakovosti, ki poudarja slovensko poreklo, je vzpostavilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pod njegovim okriljem deluje tudi spletni portal Naša super hrana, s katerega so tokratni recepti. Ker je ravno njihova sezona, harmonijo dobrih okusov zaokrožijo slovenski kakiji.
MARTINOVA RAČKA
Potrebujemo:
- raco iz domače reje, težko
- od 2 do 3 kg
- 2 jabolki z oznako Izbrana kakovost – Slovenija
- sol
Domačo raco očistimo – pri mesu preverjenega lokalnega izvora se lahko prepričamo o načinu vzreje in izberemo višjo kakovost –, jo dobro nasolimo in pustimo čez noč v hladilniku.
Pred peko trebušni del napolnimo z narezanima jabolkoma.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in račko pečemo dve uri in pol. Večkrat jo obrnemo in polivamo z maščobo, ki se izloči med peko.
Pečeno račko postrežemo z mlinci in dušenim rdečim zeljem.
DOMAČI MLINCI
Potrebujemo:
- 300 g moke iz slovenskega žita
- jajce
- žlico kisle smetane
- 170 ml vode
- sol
Vse sestavine zmešamo in iz njih zgnetemo testo. Pokrito pustimo počivati nekaj minut.
Nato testo razdelimo na več delov, da ga bo lažje razvaljati. Vsak del razvaljamo na debelino približno 2 milimetra. Testo odlagamo na peki papir in pustimo pol ure počivati, da se nekoliko posuši.
Nato testo pečemo na 190 stopinjah Celzija, dokler ne postane trdo in hrustljavo. Suhe mlince nalomimo na večje kose in jih shranimo v vrečko.
Mlince pripravimo tako, da zavremo osoljeno vodo, jih potopimo vanjo, ugasnemo ogenj in pustimo 5 minut, da se napijejo vode in priplavajo na površje. Odcedimo jih in zabelimo po okusu.
KAKIJEVA MARMELADA
Potrebujemo:
- 3 kg kakija
- 2 jabolki
- 1 kg sladkorja
- sok 1 limone
- 20 g cimeta
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 15 ml vaniljeve arome
- 15 ml ruma
Kaki narežemo na kose in ga stresemo v lonec. Dodamo dve veliki narezani jabolki. S paličnim mešalnikom pretlačimo. Dodamo 1 kg sladkorja, sok 1 limone, 20 g cimeta, 10 g vaniljevega sladkorja, 15 ml vaniljeve arome in 15 ml ruma. Kuhamo 20 minut na zmernem ognju in redno mešamo.
Odstavimo in nadevamo v vroče kozarčke.
Kakijeva marmelada je odlična v palačinkah, ruladah in pitah, na piškotih ...