VONJAVE
Na pomoč, v kuhinji smrdi!
Proti neprijetnim vonjavam se borimo z dosledno čistočo; zlasti poleti redno odstranjujemo organske odpadke, koš naj ima pokrov.
Odpri galerijo
Včasih začnemo v kuhinji zaznavati neprijetne vonjave, pa ne vemo točno, od kod prihajajo. To je pogosto zlasti poleti, ko se sveža hrana hitreje pokvari, v najbolj vročih dneh pa niti zračiti ne moremo. Lahko je kuhinja še tako pospravljena, posoda in kuhinjski pult skrbno pomita, pa od nekod še vedno prihaja smrad. Vzroki za neprijeten vonj so lahko različni, po večini pa jih odpravimo le z malo truda.
Najprej velja pokukati v hladilnik, morda se v skritih kotičkih najdejo ostanki hrane, ki so se pokvarili, zgnili, splesneli. Lahko se je kaj polilo, na primer mleko, jogurt ali omaka, pa nismo pobrisali. Pokvarjeno hrano zavržemo, hladilnik počistimo in pobrišemo s krpo, ki smo jo navlažili z alkoholnim kisom. Hladilnik sicer redno pregledujmo in sproti brišemo z vlažno krpo.
Drugi potencialni vir smradu je koš za smeti. Zlasti poleti ga redno praznimo, tudi če ni povsem poln, predvsem tistega, v katerem so ostanki hrane. Za organske odpadke si je sicer najbolje omisliti koš, ki se dobro zapre. Koš za smeti redno peremo in po potrebi razkužimo. Na dno praznega koša položimo list časopisnega papirja ali brisačko, ob praznjenju jo enostavno zamenjamo z novo.
Usmradi se nam lahko tudi odtok pomivalnega korita, zlasti če smo nemarni in vanj zlivamo ostanke hrane, na primer olje od cvrenja ali kavno usedlino. Poleg tega, da smrdi, se lahko odtok tudi zamaši, zato le previdno s tem. Če se že zgodi, poskusimo smrad najprej odpraviti z naravnimi sredstvi. V ta namen redno, najbolje enkrat na teden, v odtok vlijemo mešanico soka limone in sode bikarbone v razmerju ena proti ena. Če je pregosto, dolijemo malce vode. Pomaga še alkoholni kis, ki tudi velja za čudežno sredstvo.
Če spadate med tiste, ki posodo, preden jo zložijo v pomivalni stroj, na hitro sperejo, se vam ni treba bati, da bi stroj zasmrdel. A tudi če ne puščate ostankov hrane na krožnikih, je treba stroj redno čistiti. Kot za odtoke lahko tudi za to uporabimo naravna sredstva, lahko pa kupimo posebno tekočino ali prah, namenjen čiščenju stroja.
Redno čistimo kuhinjske aparate, mikserje, blenderje, rezalnike in podobno. Najbolje je, da to opravimo takoj po uporabi, pozneje, ko se umazanija zasuši, jo težje odstranimo. Tudi pečica je lahko vir težav, če je ne čistimo sproti, zlasti ko pečemo meso. Najbrž je odveč pripomniti, kako jo je težko očistiti, ko se na njenih stenah naberejo mastne obloge.
In nazadnje še nasvet, kako odstraniti ali vsaj ublažiti vonj po kuhanju, kadar nimamo možnosti zračenja. Obvezna je uporaba nape, ki nad štedilnikom še zdaleč ni le za okras, nekaj vonja pa kljub temu lahko ostane. V tem primeru v liter vode zlijemo skodelico alkoholnega kisa in damo kuhat. Pustimo, da rahlo vre, in kis bo kmalu nevtraliziral neprijetne vonjave. Res pa je, da se bo v prostoru nabirala vlaga.
Kuhinja naj bo vselej čista in pospravljena, smrdi namreč tudi umazana posoda, ki jo pustimo v pomivalnem koritu, da ne govorimo o mokrih gobicah za pomivanje posode in krpah za brisanje, ki so poleg tega idealno gojišče bakterij.
Najprej velja pokukati v hladilnik, morda se v skritih kotičkih najdejo ostanki hrane, ki so se pokvarili, zgnili, splesneli. Lahko se je kaj polilo, na primer mleko, jogurt ali omaka, pa nismo pobrisali. Pokvarjeno hrano zavržemo, hladilnik počistimo in pobrišemo s krpo, ki smo jo navlažili z alkoholnim kisom. Hladilnik sicer redno pregledujmo in sproti brišemo z vlažno krpo.
Drugi potencialni vir smradu je koš za smeti. Zlasti poleti ga redno praznimo, tudi če ni povsem poln, predvsem tistega, v katerem so ostanki hrane. Za organske odpadke si je sicer najbolje omisliti koš, ki se dobro zapre. Koš za smeti redno peremo in po potrebi razkužimo. Na dno praznega koša položimo list časopisnega papirja ali brisačko, ob praznjenju jo enostavno zamenjamo z novo.
Kis v odtok
Usmradi se nam lahko tudi odtok pomivalnega korita, zlasti če smo nemarni in vanj zlivamo ostanke hrane, na primer olje od cvrenja ali kavno usedlino. Poleg tega, da smrdi, se lahko odtok tudi zamaši, zato le previdno s tem. Če se že zgodi, poskusimo smrad najprej odpraviti z naravnimi sredstvi. V ta namen redno, najbolje enkrat na teden, v odtok vlijemo mešanico soka limone in sode bikarbone v razmerju ena proti ena. Če je pregosto, dolijemo malce vode. Pomaga še alkoholni kis, ki tudi velja za čudežno sredstvo.
Če spadate med tiste, ki posodo, preden jo zložijo v pomivalni stroj, na hitro sperejo, se vam ni treba bati, da bi stroj zasmrdel. A tudi če ne puščate ostankov hrane na krožnikih, je treba stroj redno čistiti. Kot za odtoke lahko tudi za to uporabimo naravna sredstva, lahko pa kupimo posebno tekočino ali prah, namenjen čiščenju stroja.
Čudežno sredstvo, ki odpravi neprijetne vonjave, je alkoholni kis.
Redno čistimo kuhinjske aparate, mikserje, blenderje, rezalnike in podobno. Najbolje je, da to opravimo takoj po uporabi, pozneje, ko se umazanija zasuši, jo težje odstranimo. Tudi pečica je lahko vir težav, če je ne čistimo sproti, zlasti ko pečemo meso. Najbrž je odveč pripomniti, kako jo je težko očistiti, ko se na njenih stenah naberejo mastne obloge.
In nazadnje še nasvet, kako odstraniti ali vsaj ublažiti vonj po kuhanju, kadar nimamo možnosti zračenja. Obvezna je uporaba nape, ki nad štedilnikom še zdaleč ni le za okras, nekaj vonja pa kljub temu lahko ostane. V tem primeru v liter vode zlijemo skodelico alkoholnega kisa in damo kuhat. Pustimo, da rahlo vre, in kis bo kmalu nevtraliziral neprijetne vonjave. Res pa je, da se bo v prostoru nabirala vlaga.
Olja, v katerem smo cvrli krompir, in kavne usedline ne zlivamo v odtok.
Kuhinja naj bo vselej čista in pospravljena, smrdi namreč tudi umazana posoda, ki jo pustimo v pomivalnem koritu, da ne govorimo o mokrih gobicah za pomivanje posode in krpah za brisanje, ki so poleg tega idealno gojišče bakterij.