ČIŠČENJE
Najboljši načini čiščenja deske za rezanje
Da bo priprava hrane res varna, poskrbite za čisto leseno desko, na kateri režete živila.
Odpri galerijo
Lesena deska za rezanje je v kuhinji nepogrešljiva, da pa bi bila priprava hrane na njej varna, je treba poskrbeti za njeno brezhibno čistočo. Kateri so najboljši načini za dosego tega cilja, svetuje strokovnjakinja za ekološko čiščenje, Candice Batista.
Če vodikovega peroksida nimate pri roki, po deski potresite jedilno sodo, jo prelijte s kisom, počakajte deset minut, površino zdrgnite in splaknite z vročo vodo.
Pomivanje po vsaki uporabi
Desko za rezanje po vsaki uporabi temeljito očistite z vročo vodo in detergentom za pomivanje posode. Ključno pri tem je sušenje deske: »Po vsakem pomivanju jo temeljito obrišite in pustite, da se na zraku povsem posuši,« opozarja Batistova.Na dva tedna razkuževanje
Kljub rednemu in temeljitemu pomivanju je treba desko občasno razkužiti. V ta namen strokovnjakinja priporoča, da jo premažete s tri odstotnim vodikovim peroksidom, počakate nekaj minut, jo nato zdrgnete s suho spužvasto gobico, splaknete, obrišete in posušite.Če vodikovega peroksida nimate pri roki, po deski potresite jedilno sodo, jo prelijte s kisom, počakajte deset minut, površino zdrgnite in splaknite z vročo vodo.