Najboljši načini za shranjevanje špargljev

Potem ko domov prinesete sveže nabrane divje šparglje ali tiste, ki ste jih kupili, jih je treba pravilno spraviti. Tako namreč ohranijo svežino in zadržijo čim več hranljivih snovi.
Kako pa poskrbeti, da bodo čim dlje uporabni? Nekaj najboljših načinov za shranjevanje špargljev priporoča portal southernliving.com.
V vodi v hladilniku
Šparglje postavite v kozarec ali skodelico kot cvetje. Kozarec do petih centimetrov napolnite z vodo.
Pokrijte jih s plastično vrečko, tako bodo ohranili vlago.
Hranite jih v hladilniku, tako od tri do štiri dni ohranijo svežino.

V vlažni krpi v hladilniku
Lahko jih zavijete v vlažno kuhinjsko krpo.
Ovijte jo okoli špargljev in jih položite v predal hladilnika. Šparglji tako ostanejo sveži od dva do tri dni.
V plastični vrečki
Šparglje lahko shranite tudi v neprodušni plastični vrečki:
Postavite jih vanjo, vendar pustite nekaj prostora za zrak. Naj ne bodo preveč stisnjeni, saj to pospešuje njihovo kvarjenje. V hladilniku jih hranite do dva dneva.
Zamrzovanje špargljev (za daljše shranjevanje)
Če želite šparglje shraniti za daljše obdobje, jih zamrznite:
Priprava špargljev za zamrzovanje:
- Operite šparglje in odrežite spodnji del njihovega stebla.
- V vreli vodi jih blanširajte od dve do tri minute. Tako ohranijo hranilne snovi in med zamrzovanjem ohranijo barvo in teksturo.
- Po blanširanju jih takoj postavite v hladno vodo, s tem se prekine proces kuhanja.
- Posušite jih s papirnato brisačo.

Pakiranje za zamrzovanje:
- Položite jih na pladenj in jih hitro zamrznite (to bo preprečilo, da bi se zlepili).
- Zamrznjene prestavite v plastične vrečke za zamrzovanje ali primerne posodice.
- Po želji lahko šparglje zamrznete tudi brez blanširanja.
- Zamrznjeni šparglji so uporabni od osem do 12 mesecev.
Sušenje špargljev
Za dolgoročno shranjevanje se lahko šparglje tudi posuši:
- Narežite jih na manjše kose, jih operite, blanširajte in nato posušite v dehidratorju ali pri nizki temperaturi v pečici.
- Posušene šparglje hranite v hermetično zaprti posodi na suhem in temnem mestu.

Z ustreznim shranjevanjem lahko špargljem podaljšate rok uporabnosti, čeprav je najbolje uživati sveže, saj hitro izgubijo svojo kakovost.