Največje napake pri uporabi deske za rezanje
V vsaki kuhinji je nekaj desk za rezanje. Te so nepogrešljiv gospodinjski pripomoček, se pa je treba pri njihovi uporabi izogibati nekaterim napaka, s katerimi ogrožate zdravje pa tudi kvaliteto desk.
Katere so največkrat usodne?
Rezanje mesa in zelenjave na isti deski
Za rezanja mesa in zelenjave je treba uporabljati različni deski.
Tako se bakterije, ki po rezanju mesa ostanejo na površini, ne bodo prenašale na zelenjavo. Zlasti je to pomembno, če narezano zelenjavo uživate surovo.
Rezanje na spolzki podlagi
Če je deska postavljena na spolzko podlago se kaj lahko med rezanjem izmakne in pride do vreznin.
Pod desko je v zaščito pred tem priporočljivo položiti kuhinjski krpo.
Napačna velikost deske
Deska naj bo dovolj velika, da bo na njej vsa hrana, ki jo režete in dovolj prostora tudi za narezane koščke.
Kako preveriti, če je deska dovolj velika? Vzemite nož, s katerim boste rezali živilo in ga po diagonali postavite na podlago. Nož mora biti v celoti na njej.
Pomivanje v pomivalnem stroju
Lesenih desk za rezanje ne bi smeli pomivati v pomivalnem stroju, saj dolgotrajna izpostavljenost visokim temperaturam in močnim kemikalijam poškoduje njihovo površino, na kateri nastanejo razpoke, vanje se ujamejo ostanki živil in hitro se začno množiti zdravju neprijazne bakterije.
Skladiščenje starih desk
Če desk ne uporabljate več, se jih znebite in raje pripravite prostor za nove. Na njih bo rezanje hrane z vidika zdravja in preprečevanja zastrupitev varnejše.