PREVIDNO
Napake, zaradi katerih se pečica hitreje pokvari
Bodite pozorni na to, kako z njo ravnate.
Odpri galerijo
Pečica je v vsaki kuhinji nepogrešljiva. Poskrbite pa, da bo čim dlje brezhibno delovala, zato se izognite pogostim napakam pri njeni uporabi.
Ne čistite je sproti
Ko skuhate kosilo, pomijete posodo in počistite štedilnik, ko v pečici spečete pečenko ali pecivo, pa jo samo zaprete. Prav neredno čiščenje je prva napaka, s katero krajšate njeno življenjsko dobo. Maščoba, ki se kopiči na površinah pečice, sčasoma postaja vse trdovratnejša ter nase opozarja z neprijetnim vonjem in dimom, hkrati pa onemogoča pravilno delovanje grelnikov, ki skrbijo, da se hrana v pečici speče lepo in enakomerno. Pečico po vsaki uporabi obrišite in trdovratne ostanke hrane očistite s primernimi čistili.Pri samočistilni pečici med postopkom v njej puščate rešetke
Sodobne pečice imajo na voljo funkcijo samodejni sistem čiščenja – pirolizo. A izjemno visoke temperature, ki uničijo ostanke umazanije na stenah naprave, lahko poškodujejo rešetke, na katere odlagate pekače. Če proizvajalec ne navaja, da jim samodejno čiščenje ne škoduje, jih odstranite iz pečice, sicer se bo uničil njihov zaščitni premaz. Boljše jih je pomivati ročno.Ne čistite robov in odprtin
Najbrž se s tem, kaj se skriva v kotičkih med vgradnim elementom in vrati pečice, v sami odprtini vrat in zračnikih, sploh ne obremenjujete. A tudi tem bi morali namenjati pozornost, saj se v njih nabirajo prah, maščoba, ostanki hrane in druga umazanija, zato jih občasno očistite. Na ožji predmet ovijte vlažno krpo in z njo iz špranj odstranite vse, kar se v njih nabira.Ne čistite zaslona in gumbov pečice
Kadar s pomočjo zaslona nastavljate primerno temperaturo in izbirate možnosti pečenja, se nanj prenašajo umazanija in bakterije. Ti prav tako ostanejo na gumbih, ki so namenjeni spreminjanjem nastavitev pečice, zato jih po vsaki uporabi očistite z vlažno krpico ter poskrbite za njihovo čistočo in brezhibno delovanje naprave.Uporabljate povoskan namesto peki papirja
Papir za peko in povoskan papir sta le na prvi pogled enaka, saj imata povsem drugačne lastnosti. Res je, da povoskan papir vpija vlago, ni pa odporen proti vročini, zato se ob visokih temperaturah stali in se lahko prilepi na pekač, od koder ga je težko odstraniti.Pekač postavljate na dno pečice
Drži, da je temperatura v pečici visoka, a ne tako kot na njeni površini. Zato se pekači med pečenjem nikoli ne smejo dotikati njenega dna ali robov. Le tako se bodo jedi pravilno spekle, pa še pečica bi se sicer lahko poškodovala. Jedi, ki jih pripravljate v njej, nikoli ne smejo biti preblizu vira toplote.Predstavitvene informacije
Komentarji:
13:00
Pomagamo si s paro