Nasitimo nenapovedane goste
Da bi postregli nenadnim prišlekom, ne potrebujemo najodličnejše delikatese; iz zagate nas reši nekaj osnovnih živil.
Odpri galerijo
Med božičnimi in novoletnimi prazniki je navada, da je v hladilniku in shrambi več raznovrstne hrane kot sicer, ob običajnih dneh v letu. Praznike poleg druženja z dragimi ljudmi in okrašenega doma zaznamujejo tudi bolj obilni jedilniki in izbrane jedi, ki si jih vsakodnevno pač ne privoščimo. To je čas obiskov, tudi nenapovedanih, zato je dobro, da imamo na zalogi sestavine, iz katerih lahko na hitro kaj pripravimo, saj bo druženje ob prigrizku bolj prijetno.
Običajno hladilnik založimo s klasičnimi živili, iz katerih na hitro sestavimo narezek, torej suhomesne izdelke, sir ter svežo in vloženo zelenjavo, pa seveda kruh. K mesninam in siru se pozimi dobro podajo sveža narezana paprika, redkvice, korenje, omizje presenetimo z na tenko narezano svežo repo ali naribano črno redkvijo. Nepogrešljive so vložnine, gobice in kumare v kisu, vložena paprika, čebulica in druge specialitete, ki jih mnogi pripravijo sami že v sezoni in je ponje treba le v shrambo, lahko pa jih kupimo. Iz tako raznovrstnih sestavin ne bo težko pripraviti pladnja z narezkom, ob katerem bodo navdušeni celo tisti, ki mesa ne uživajo. Prav tako lahko pripravimo raznovrstne namaze, na primer iz skute, zelenjave, jajc ali stročnic. Malce več časa vzame priprava jetrne paštete in tatarskega biftka, pri čemer moramo biti zelo pozorni na rok trajanja, da ne bodo pokvarjeni mesni izdelki povzročili neprijetnih prebavnih težav ali celo hude zastrupitve.
Če imamo v zamrzovalniku zavitek listnatega testa, pripravimo slane palčke; obogatimo jih tako, da jih pred peko potresemo s poljubnimi semeni, zelišči, naribanim sirom ali grobo mleto soljo. Dobimo nadvse okusen prigrizek, s katerim se industrijsko pripravljeni težko kosajo. Zelo priljubljeno je zamrznjeno drobno pecivo, ki ga hitro spečemo v pečici ali fritezi na vroč zrak, in ga ponudimo še toplega, okusno je tudi hladno. Namesto narezka lahko na hitro skuhamo topel obrok, na primer juho ali testenine, ki jih ponudimo s preprosto polivko. Če imamo osnovno zalogo konzerv, kot so fižol, paradižnik, čičerika in koruza, lahko v dvajsetih minutah pripravimo enolončnico, kremno juho, rižoto ali drugo preprosto jed. Gostje bodo zadovoljni in siti, gostitelj pa ne bo v zadregi, ko na vratih zasliši: »Samo na hitro smo se oglasili.«
Običajno hladilnik založimo s klasičnimi živili, iz katerih na hitro sestavimo narezek, torej suhomesne izdelke, sir ter svežo in vloženo zelenjavo, pa seveda kruh. K mesninam in siru se pozimi dobro podajo sveža narezana paprika, redkvice, korenje, omizje presenetimo z na tenko narezano svežo repo ali naribano črno redkvijo. Nepogrešljive so vložnine, gobice in kumare v kisu, vložena paprika, čebulica in druge specialitete, ki jih mnogi pripravijo sami že v sezoni in je ponje treba le v shrambo, lahko pa jih kupimo. Iz tako raznovrstnih sestavin ne bo težko pripraviti pladnja z narezkom, ob katerem bodo navdušeni celo tisti, ki mesa ne uživajo. Prav tako lahko pripravimo raznovrstne namaze, na primer iz skute, zelenjave, jajc ali stročnic. Malce več časa vzame priprava jetrne paštete in tatarskega biftka, pri čemer moramo biti zelo pozorni na rok trajanja, da ne bodo pokvarjeni mesni izdelki povzročili neprijetnih prebavnih težav ali celo hude zastrupitve.
Če imamo v zamrzovalniku zavitek listnatega testa, pripravimo slane palčke; obogatimo jih tako, da jih pred peko potresemo s poljubnimi semeni, zelišči, naribanim sirom ali grobo mleto soljo. Dobimo nadvse okusen prigrizek, s katerim se industrijsko pripravljeni težko kosajo. Zelo priljubljeno je zamrznjeno drobno pecivo, ki ga hitro spečemo v pečici ali fritezi na vroč zrak, in ga ponudimo še toplega, okusno je tudi hladno. Namesto narezka lahko na hitro skuhamo topel obrok, na primer juho ali testenine, ki jih ponudimo s preprosto polivko. Če imamo osnovno zalogo konzerv, kot so fižol, paradižnik, čičerika in koruza, lahko v dvajsetih minutah pripravimo enolončnico, kremno juho, rižoto ali drugo preprosto jed. Gostje bodo zadovoljni in siti, gostitelj pa ne bo v zadregi, ko na vratih zasliši: »Samo na hitro smo se oglasili.«