HMELJ
Ni tako zelo grenko
Hmelj daje pivu grenkobo, prispeva pa tudi zeliščni in citronski priokus.
Odpri galerijo
Ko se prijateljice dobijo v mestu, naroči vsaka nekaj, ena trendovski džin tonik, druga kozarec penine, tretja pivo. Britanska raziskava, ki je proučila pivske navade žensk z vsega sveta, kaže, da si vsako leto več žensk privošči pivo namesto drugih pijač, a jih je še vedno manj kot moških, saj večino moti grenkoba.
»Redke so sorte, pri katerih sta grenčina in aroma tako uravnoteženi, kot je to mogoče zaznati prav v tem pivu,« pravi dr. Košir. Zapišemo naj še, da je savinjski golding tradicionalna slovenska sorta z aristokratskim angleškim fugglem v sorodstveni podliniji. Prvovrstno salonsko pivo in prava izbira, ko si zaželite opojno sladkobno medenega okusa.
A kolikor je različnih vrst piva, toliko je tudi grenkob, za katere je v prvi vrsti odgovoren hmelj. Močnejše vrste piva imajo praviloma več grenčine. Dr. Iztok Košir z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije pojasnjuje, da ima denimo tradicionalna slovenska stara sorta hmelja savinjski golding izjemno fino harmonijo okusa in grenčine, zaradi česar je visoko cenjena tudi na svetovnem pivovarskem trgu. In takšno je tudi pivo iz tega hmelja, izpred 60 let ponovno obujeno laško golding.
Močnejše vrste piva imajo praviloma več grenčine.
»Redke so sorte, pri katerih sta grenčina in aroma tako uravnoteženi, kot je to mogoče zaznati prav v tem pivu,« pravi dr. Košir. Zapišemo naj še, da je savinjski golding tradicionalna slovenska sorta z aristokratskim angleškim fugglem v sorodstveni podliniji. Prvovrstno salonsko pivo in prava izbira, ko si zaželite opojno sladkobno medenega okusa.