RAJ DOMA
Okusni brezalkoholni napitki
Da otroci in tisti, ki ne pijejo, niso prikrajšani, k praznični večerji postrežemo manj sladke pijače; postrežemo jih v lepih steklenicah in ne pozabimo na kozarce
Odpri galerijo
V naši kulturi velja, da se na praznovanju pije alkohol, a mnogi ga iz tega ali onega razloga ne poskusijo nikoli, zato prazniki zanje ne bodo nikakršna izjema. Seveda ne smemo pozabiti na otroke, ki posebno uživajo, če imajo priložnost poskusiti kaj posebnega. Kaj torej ponuditi odraslim gostom, za katere vemo, da se alkohola ne bodo niti pritaknili, in otrokom? Sami bodo najbrž rekli, da ni treba komplicirati, da bo dovolj kakšen (domači) sok ali celo navadna voda, a če se bomo potrudili za alkoholno spremljavo večerje, je prav, da to storimo tudi z nealkoholnimi pijačami.
Gotovo pa bodo gostje še bolj zadovoljni, če jim bomo ponudili doma pripravljene pijače. Morda smo poleti skuhali jabolčni ali grozdni sok, bezgov sirup ali pripravili šabeso. Lahko kupimo sveže sadje in iz njega stisnemo bister ali gosti sadni sok, ali naredimo limonado, ki jo obogatimo z zelišči. Napitki so lahko hladni ali topli, če bo med gosti kdo, ki ga rado zebe. Tudi domače pijače postrežemo v lepih steklenicah in primernih kozarcih. Pri pripravi brezalkoholnih napitkov moramo biti previdni, da ne bodo presladki, saj se lahko tepejo s postreženimi jedmi. V tem primeru je za osnovo najbolje vzeti vodo, ki jo obogatimo z bolj ali manj drznimi in močnimi okusi. Ne morete zgrešiti z vodo z okusom mete ali melise in limone, malce bolj posebna bo, če jo osvežimo z ingverjem.
Če bomo stregli koktajle, nikjer ne piše, da morajo biti pripravljeni z alkoholom, okusne, pisane in privlačne lahko naredimo le iz brezalkoholnih sestavin. Pri tem se prepustimo domišljiji in pijače dopolnimo z različnimi dodatki, na primer svežim ali kandiranim sadjem, oreški, zelišči, sladkimi posipi, ledenimi kockami ali stepeno smetano.
Ingverjev sirupOkusne in posebne brezalkoholne napitke lahko pripravimo že vnaprej, da se ne bomo s tem ukvarjali zadnji dan. Premislimo le, katere okuse imajo raje naši gostje, sladke, blage, ostre ali celo pekoče? Tudi če poleti nismo skuhali bezgovega sirupa, je še čas, da pripravimo katerega, na primer ingverjevega, ki bo prav gotovo navdušil goste, ki imajo radi posebne okuse. Ingverjev sirup je pripravljen zelo hitro, hranimo ga v hladilniku. Preden ga postrežemo, ga zmešamo z navadno ali mineralno vodo, po želji dodamo led in rezine svežega ingverja ali limone ter okrasimo z lističi mete ali melise. A. K.
Za 4 osebe:
150 g svežega ingverja
1 limona
0,5 l vode
150 g sladkorja
Kupimo ekološke limone, katerih lupina je užitna. Limono operemo in obrišemo. Olupimo jih z ostrim nožem, da dobimo ozke trakove, iz limone pa stisnemo sok. Pazimo, da ne lupimo grenke bele kožice. Ingver naribamo. V lonec nalijemo vodo ter dodamo ingver in trakove limonine lupine. Pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Potem na majhnem ognju kuhamo 10 minut. Dodamo sladkor in limonov sok in med mešanjem kuhamo še 15–20 minut. Sirup predcedimo skozi gosto cedilo, najbolje bombažno krpo, in spravimo v steklenico ter dobro zapremo. Sirup mešamo z vodo v razmerju 1:2. Pijača bo še boljša, če namesto navadne uporabimo mineralno.
Za 4 osebe:
150 g svežega ingverja
1 limona
0,5 l vode
150 g sladkorja
Kupimo ekološke limone, katerih lupina je užitna. Limono operemo in obrišemo. Olupimo jih z ostrim nožem, da dobimo ozke trakove, iz limone pa stisnemo sok. Pazimo, da ne lupimo grenke bele kožice. Ingver naribamo. V lonec nalijemo vodo ter dodamo ingver in trakove limonine lupine. Pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Potem na majhnem ognju kuhamo 10 minut. Dodamo sladkor in limonov sok in med mešanjem kuhamo še 15–20 minut. Sirup predcedimo skozi gosto cedilo, najbolje bombažno krpo, in spravimo v steklenico ter dobro zapremo. Sirup mešamo z vodo v razmerju 1:2. Pijača bo še boljša, če namesto navadne uporabimo mineralno.
Preverimo, kaj gostje sicer radi pijejo, nekateri imajo radi gazirane pijače, na primer kolo, drugi sokove. Vsekakor ne bo primerno, če k praznični večerji na mizo postavimo plastenko iz trgovine. Prav tako kakor vino si tudi brezalkoholna pijača oziroma njeni pivci zaslužijo primerno postrežbo. Pijačo iz plastenk prelijemo v steklenice, v trgovinah z opremo za dom jih dobimo vseh vrst, tudi take s pokrovi.
Ne bo primerno, če brezalkoholno pijačo postrežemo v plastenki iz trgovine.
Gotovo pa bodo gostje še bolj zadovoljni, če jim bomo ponudili doma pripravljene pijače. Morda smo poleti skuhali jabolčni ali grozdni sok, bezgov sirup ali pripravili šabeso. Lahko kupimo sveže sadje in iz njega stisnemo bister ali gosti sadni sok, ali naredimo limonado, ki jo obogatimo z zelišči. Napitki so lahko hladni ali topli, če bo med gosti kdo, ki ga rado zebe. Tudi domače pijače postrežemo v lepih steklenicah in primernih kozarcih. Pri pripravi brezalkoholnih napitkov moramo biti previdni, da ne bodo presladki, saj se lahko tepejo s postreženimi jedmi. V tem primeru je za osnovo najbolje vzeti vodo, ki jo obogatimo z bolj ali manj drznimi in močnimi okusi. Ne morete zgrešiti z vodo z okusom mete ali melise in limone, malce bolj posebna bo, če jo osvežimo z ingverjem.
Če bomo stregli koktajle, nikjer ne piše, da morajo biti pripravljeni z alkoholom, okusne, pisane in privlačne lahko naredimo le iz brezalkoholnih sestavin. Pri tem se prepustimo domišljiji in pijače dopolnimo z različnimi dodatki, na primer svežim ali kandiranim sadjem, oreški, zelišči, sladkimi posipi, ledenimi kockami ali stepeno smetano.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
21:00
Po francosko je zdravo