Olupek lubenice ne sodi v smeti

Čeprav ga večina vrže med odpadke, je olupek lubenice užiten in zdrav.
Fotografija: Ne le sočno meso, zdrav je tudi olupek lubenice. FOTO: Sahil Yadav/Gettyimages
Odpri galerijo
Ne le sočno meso, zdrav je tudi olupek lubenice. FOTO: Sahil Yadav/Gettyimages

Sočna in ohlajena lubenica je dobrodošla spremljevalka poletja, ki nas prijetno osveži in ohladi, hkrati pa telo obogati s številnimi vitamini in drugimi hranljivimi snovmi. A zdravo ni samo rdeče in sočno meso, temveč tudi olupek, čeprav ga večina potem, ko se posladka z mesom, brez pomisleka zavrže.

Zakaj je dober?

Olupek vsebuje prekurzor aminokisline L-arginin citrulin, ki pozitivno vpliva na vzdržljivost in v telesu spodbuja nastanek arginina, ki ga pogosto primanjkuje in med drugim skrbi za dobro kri ter zdravo srce in ožilje.

Olupek lubenice lahko grizljate skupaj s sadežem, lahko ga dodate solatam ali sadnim zmeškom, lahko pa ga tudi vložite in shranite kot ozimnico.

Kako vložiti olupek lubenice

  • Odstranite rdeče meso in dobro opran olupek narežite na kocke.
  • Zmešajte tri žlice soka limone ali limete, dva litra vode, liter belega kisa in 240 gramov sladkorja.
  • Zavrite, ohladite in prelijte olupke v steklenem kozarcu za vlaganje.
  • Zaprite in pustite vsaj šest tednov ter si vložene olupke privoščite kakor drugo tako pripravljeno zelenjavo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije