ONINA KUHINJA

Pečena jabolka in druge sladke dobrote iz dežele gibanice

Tradicionalna peka severovzhodnega konca Slovenije je izjemno bogata in raznolika. Tam ne pripravljajo le znamenite prekmurske gibanice, temveč še na desetine drugih pekovskih dobrot, tako preprostejših, kot je različno cvrtje, kot zahtevnejših, za katere je potrebnega več časa, spretnosti in znanja.
Fotografija: Pečena jabolka za poobedek. (Naslovna fotografija je simbolična) FOTO: Depositphotos
Odpri galerijo
Pečena jabolka za poobedek. (Naslovna fotografija je simbolična) FOTO: Depositphotos

V knjigi Kruh, pogače in sladice, deseti kuharski knjigi Marije Fras, ki jo je izdala založba Modrijan, je zbranih okoli 200 receptov za pripravo različnih vrst kruha in drugih pekovskih dobrot, značilnih za severovzhodno Slovenijo. Za poobedek v pokušino ponujamo tri.

Pečena jabolka z nadevom

Potrebujemo:

  • 4 debelejša jabolka
  • 4 žličke marmelade
  • 4 žličke mletih orehov
  • 1 dl sladke smetane
  • žličko margarine

Priprava: 

  • Jabolka operemo, olupimo, odstranimo muho, pecelj in peščišče.
  • V vdolbino damo žličko orehov in žličko marmelade.
  • Pečemo v pekaču, namaščenem z margarino, pri temperaturi 180 stopinj Celzija.
  • Z zobotrebcem preverimo, ali so jabolka pečena.
  • Pečena jabolka so mehka, zato jih zlahka prebodemo.

Pečena ohladimo, jih damo na krožnik ali v kompotno skodelico in okrasimo s stepeno smetano. Nadev za pečena jabolka lahko sladkamo tudi z medom.

Pečena jabolka z nadevom. FOTO: Ladislav Klar
Pečena jabolka z nadevom. FOTO: Ladislav Klar

Čebelji pik

Potrebujemo:

Za testo:

  • 50 dag moke
  • 2 dag kvasa
  • 5 dag sladkorja
  • 2,5 dl mleka
  • 2 jajci
  • 5 dag masla
  • ščep soli

Za nadev:

  • 5 žlic medu
  • 10 dag masla
  • 12 dag sladkorja
  • 20 dag narezanih mandljev

Priprava: 

  • Iz sestavin za testo zamesimo kvašeno testo. Pokrijemo ga s krpo in pustimo vzhajati 30 minut.
  • Med, sladkor in maslo mešamo na blagi vročini, da se sestavine povežejo.
  • Primešamo narezane mandlje, še malo segrevamo, nato ohladimo.
  • Vzhajano testo razvaljamo in položimo v namaščen pekač velikosti 40 krat 35 centimetrov.
  • Pekač lahko prej obložimo tudi s peki papirjem.
  • Testo namažemo z nadevom in damo v segreto pečico. Pečemo 30 minut pri temperaturi 180 do 200 stopinj Celzija.
  • Ohlajeno sladico narežemo na kvadrate in postrežemo.

Čebelji pik. FOTO: Ladislav Klar
Čebelji pik. FOTO: Ladislav Klar

Skutina torta z makom

Potrebujemo:

Za biskvitno testo:

  • 12,5 dag masla
  • 12,5 dag sladkorja v prahu
  • 12,5 dag mletega maka
  • 3 jajca
  • pest drobtin
  • 2 žlici ruma

Za nadev:

  • 50 dag skute
  • 1 kislo smetano
  • 1 sladko smetano
  • 3 žlice moke
  • 3 jajca
  • 12 dag sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • limonino lupino

Priprava: 

  • Maslo in sladkor penasto vmešamo.
  • Postopno dodajamo rumenjake.
  • Penasti masi dodamo mak in v rumu namočene drobtine.
  • Primešamo sneg treh beljakov, premešamo in vsujemo v tortni model premera 24 centimetrov (namaščen ali obložen s peki papirjem).
  • Pečemo 20 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija.
  • Zmešamo sestavine za nadev. Vsujemo ga na delno pečeno testo, poravnamo in pečemo še 50 do 60 minut.
  • Režemo ohlajeno.

Skutina torta z makom. FOTO: Ladislav Klar
Skutina torta z makom. FOTO: Ladislav Klar

Vir receptov: Marija Fras: Kruh, pogače in sladice/Modrijan založba

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije