UPORABNO
Pet zlatih pravil pri urejanju kuhinje
Čeprav je v kuhinji na prvem mestu funkcionalnost, ne zanemarimo lepega videza: uporabni in lepi predmeti naj bodo na pultu, druge skrijemo v omaro.
Odpri galerijo
Najboljši vir napotkov, kako smiselno urediti prostor, kjer nastajajo okusne jedi, niso profesionalni kuharji, ki imajo v velikih kuhinjah restavracij na voljo opremo, nedostopno amaterjem. Veliko bolj smotrno je slediti nasvetom tistih, ki kulinarične umetnine ustvarjajo v domačih kuhinjah ter svoje izkušnje delijo s širšo množico. Nekaj takšnih, ki jim sledim tudi sama, niza ustvarjalka kulinaričnega bloga in avtorica več kuharskih knjig Sonja Overhiser. Snov in navdih zanje najde v svoji kuhinji, kjer upošteva pet, kot jim pravi, zlatih pravil pri urejanju prostora.
Naj bo vidno uporabno
Vse več kuhinj je opremljenih s kombinacijo zaprtih omaric in odprtih polic. Na slednje položite tisto, kar pogosto vzamete v roke, a ni le uporabno, temveč tudi očem prijetno: kozarce iz obarvanega stekla, steklene embalaže za testenine, moko, drobtine, riž, poslikano keramiko. Na pultu najdite prostor za lep mešalnik, lično stojalo za nože, opekač kruha, mlinček za poper, olje in kis v lepih steklenicah. Ustvarite barvno shemo po vašem okusu, lesene pripomočke kombinirajte s kovinskimi, predmete bele barve z živahnimi odtenki. Tako kuhinjske police in pult ne bodo zgolj uporaben, temveč tudi estetsko dovršen element.Sledite svojemu okusu in kuhinjo uredite tako, da bo funkcionalna za uporabo ter hkrati všečna na pogled.
V omare, kar ni lepo
Torej, na pultu ste pustili lep mešalnik in opekač. Ker ju pogosto uporabljate in sta lepa. Tisto, kar prav tako velikokrat vzamete v roke, a se vam zdi, da bi s svojim videzom kvarilo podobo celotne kuhinje, pospravite v zaprte omare. Palični mešalnik, tudi mikrovalovno pečico, sokovnik, lesene deske za rezanje, kuhalnice in podobno. Seveda je vse stvar okusa. Pomembno je, da sledite svojemu in kuhinjo uredite tako, da bo funkcionalna za uporabo ter hkrati všečna na pogled.Na pultu naredite prostor za lep mešalnik, opekač kruha, olje in kis v lepih steklenicah.
Eno noter, drugo ven
Ko kupite nekaj novega, odstranite nekaj starega. To je osnovno pravilo urejene kuhinje, sicer se bo v njej kmalu nagomililo preveč pripomočkov, naprav ter posode in težko boste sledili temu, kaj vse imate na policah, v predalih in omarah. Bodite dosledni in se izogibajte kopičenju predmetov z enakim ali podobnim namenom uporabe. Če ste kupili nov komplet krožnikov, pribora ali kozarcev, starega, ki ni več popoln, zavrzite.Predmeti, ki jih pogosto uporabljate, naj bodo na dosegu roke.