UPORABNO

Pet zlatih pravil pri urejanju kuhinje

Čeprav je v kuhinji na prvem mestu funkcionalnost, ne zanemarimo lepega videza: uporabni in lepi predmeti naj bodo na pultu, druge skrijemo v omaro.
Fotografija: Neupoštevanje pravila eno noter, eno ven v kuhinji hitro vodi v nered.
Odpri galerijo
Neupoštevanje pravila eno noter, eno ven v kuhinji hitro vodi v nered.

Najboljši vir napotkov, kako smiselno urediti prostor, kjer nastajajo okusne jedi, niso profesionalni kuharji, ki imajo v velikih kuhinjah restavracij na voljo opremo, nedostopno amaterjem. Veliko bolj smotrno je slediti nasvetom tistih, ki kulinarične umetnine ustvarjajo v domačih kuhinjah ter svoje izkušnje delijo s širšo množico. Nekaj takšnih, ki jim sledim tudi sama, niza ustvarjalka kulinaričnega bloga in avtorica več kuharskih knjig Sonja Overhiser. Snov in navdih zanje najde v svoji kuhinji, kjer upošteva pet, kot jim pravi, zlatih pravil pri urejanju prostora.

Primerno založene odprte police so uporaben ter tudi dekorativen element kuhinjske opreme. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Primerno založene odprte police so uporaben ter tudi dekorativen element kuhinjske opreme. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Naj bo vidno uporabno

Vse več kuhinj je opremljenih s kombinacijo zaprtih omaric in odprtih polic. Na slednje položite tisto, kar pogosto vzamete v roke, a ni le uporabno, temveč tudi očem prijetno: kozarce iz obarvanega stekla, steklene embalaže za testenine, moko, drobtine, riž, poslikano keramiko. Na pultu najdite prostor za lep mešalnik, lično stojalo za nože, opekač kruha, mlinček za poper, olje in kis v lepih steklenicah. Ustvarite barvno shemo po vašem okusu, lesene pripomočke kombinirajte s kovinskimi, predmete bele barve z živahnimi odtenki. Tako kuhinjske police in pult ne bodo zgolj uporaben, temveč tudi estetsko dovršen element.

V omare, kar ni lepo

Torej, na pultu ste pustili lep mešalnik in opekač. Ker ju pogosto uporabljate in sta lepa. Tisto, kar prav tako velikokrat vzamete v roke, a se vam zdi, da bi s svojim videzom kvarilo podobo celotne kuhinje, pospravite v zaprte omare. Palični mešalnik, tudi mikrovalovno pečico, sokovnik, lesene deske za rezanje, kuhalnice in podobno. Seveda je vse stvar okusa. Pomembno je, da sledite svojemu in kuhinjo uredite tako, da bo funkcionalna za uporabo ter hkrati všečna na pogled.

Eno noter, drugo ven

Ko kupite nekaj novega, odstranite nekaj starega. To je osnovno pravilo urejene kuhinje, sicer se bo v njej kmalu nagomililo preveč pripomočkov, naprav ter posode in težko boste sledili temu, kaj vse imate na policah, v predalih in omarah. Bodite dosledni in se izogibajte kopičenju predmetov z enakim ali podobnim namenom uporabe. Če ste kupili nov komplet krožnikov, pribora ali kozarcev, starega, ki ni več popoln, zavrzite.

Osvežite začimbe

Začimb je lahko hitro preveč in kradejo dragocen prostor. Ker v odprti embalaži kmalu izgubijo vonj, aromo in moč, enkrat na leto na pol ali povsem prazne stekleničke nadomestite z novimi, ter odstranite vse, ki ste jih uporabili le enkrat ali dvakrat. Tako boste imeli zbirko resnično svežih ter uporabnih začimb.

Na dosegu roke

Če pogosto uporabljate rezalnik za salamo, sokovnik, tehtnico, sekljalnik, poskrbite, da boste zlahka segali po njih. Nadležno je, če morate umikati druge predmete, da bi se dokopali do njih. Enako velja za posodo, v kateri nastajajo okusne jedi: lonce, ki so najpogosteje v uporabi, zložite na rob polic zaprtih omar. Krožnike, ki jih uporabljate vsak dan, skodelice in lončke imejte na nižjih policah. Kuhinja ne bo samo funkcionalno urejena, temveč tudi bolj pospravljena, saj med iskanjem najljubšega jedilnega servisa ne boste razmetali cele omare. Mateja Florjančič

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije