Pite v pomladnem zagonu
Če ste v teh dneh vsaj za trenutek pokukali na družbena omrežja, ste zagotovo naleteli na vsaj en posnetek pite. Naj bodo sladke ali slane, treba jim je priznati, da so izjemno fotogenične. Opazili smo jih že med prazniki, ko so dopolnjevale paleto bogato obloženih velikonočnih miz in zdi se, da v letošnjem letu dobivajo nov zagon. Lahko bi tudi rekli, da zopet prihajajo v modo.
Šparglji so odlična zelenjava, nutricionisti jo radi vključijo v očiščevalne diete.
Jabolčnih pit smo tudi letos spekli že kar nekaj, te so praktično vsesezonske. Za breskove, hruškove in tiste iz jagodičevja pa bomo še malce počakali. Pite so namreč najboljše, kadar so sezonske. Zato se bomo ta trenutek osredotočili na slano »poloblo«. Ne moremo namreč mimo sezone špargljev. Ne le, da so ti poganjki izjemno zdravi, očiščevalni in okusni. Tudi izjemno so videti, ko jih položimo na vrh pite. Naravnost spomladansko.
Šparglji so odlična zelenjava, ki jo nutricionisti radi vključijo v razne očiščevalne diete. Vsebujejo ogromno kalija, ki pozitivno vpliva na naše ledvice, pa tudi živčni sistem, kosti in srce. Pomagajo uravnavati krvni pritisk in izboljšujejo celo pretok krvi. A vrnimo se k našim pitam.
Če boste stopili skozi vrata francoskega bistroja, boste na pultu zagotovo opazili stojalo za torte, v njem pa pito oziroma kiš. Francozi si jih zares radi privoščijo, prav tako Britanci. In konec koncev tudi mi, v prihodnjih dneh pa smo prepričani, da se bo to zgodilo še pogosteje.
Priprava krhkega testa je izjemno preprosta, saj potrebujemo le moko, maslo, jajce in malo vode. In seveda sol. Po želji lahko vmešamo tudi zrnca maka ali sezama. Pri nadevih pa smo lahko izjemno kreativni. Najlaže bo, če se držimo načela treh jajc v družbi 200 do 300 mililitrov sladke smetane. V to mešanico pa nato lahko dodajamo sestavine po želji: od najrazličnejše zelenjave, feta sira, rikote, slanine, oreščkov. Kar koli vam pride na pamet, se bo v pečici spremenilo v čudovito pito. No, skoraj vse. A prepričani smo, da razumete, kam merimo.
Kiš s šparglji
Za 12 kosov:
500 g krhkega testa za pito
oljčno olje
žlica masla
2 pora
2 stroka česna
dober ščep kumine v zrnju
žlička suhega origana
1/4 žličke čilijevih kosmičev
2 mladi čebuli
100 g špinače
20 g bazilike
100 g feta sira
100 ml sladke smetane
3 jajca
žlica gorčice
2 žlici koruznega škroba
sok in lupinica ene limone
šop špargljev
Pomokamo delovni pult in na njem razvaljamo krhko testo. Namastimo pekač ali ga prekrijemo s papirjem za peko ter obložimo s testom ter za 30 minut postavimo v hladilnik. Hladno testo potem damo v pečico in slepo pečemo 20 minut pri 180 stopinjah Celzija. Medtem nasekljamo por, mlado čebulo in stremo česen. Narežemo liste bazilike. Na zmernem ognju segrejemo ponev in na žlici masla prepražimo por. Ko zadiši, dodamo česen in začimbe ter pražimo nekaj minut. Dodamo špinačo, baziliko in mlado čebulo. Ko zelenjava oveni, jo odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi. V blenderju zmešamo vse druge sestavine za nadev razen špargljev, da dobimo gladko zmes. V še toplo testo, ki smo ga vzeli iz pečice, razporedimo sotirano zelenjavo ter vse skupaj prelijemo z vsebino iz blenderja. Po vrhu lično razporedimo očiščene šparglje. Napolnjeno pito vrnemo v pečico in pečemo približno 40 minut. Pred rezanjem naj vsaj 15 minut počiva.