VRT
Pospravimo vrt in travnik
Pokosimo posušeno travo, posekamo ovijalke in stebla koruze, pregrabimo listje in vse nastavimo soncu, čez par dni pograbimo na kup in prižgemo.
Odpri galerijo
Zima odhaja. Čeprav so jutra še mrzla in ima zemlja na globini 10 centimetrov zgolj 4 °C, se bo v prvem tednu marca otoplilo. Zemlja bo suha, saj vremenoslovci do takrat ne napovedujejo padavin. Idealne razmere za pospravljanje vrta in trate okoli hiše.
Jeseni je nasulo listja, tudi kakšna veja je v vetru odpadla, v zemlji so ostale korenine nekaterih posevkov, ovijalke paradižnika, stročnic, olesenela stebla nizkega fižola in koruze so se posušila. Če bi posušene rastline posekali jeseni in jih zakopali v gredo, bi morda čez zimo zgnile oziroma razpadle, a najbolj trdovratne potrebujejo dve leti, da razpadejo na koščke, ki nam ne delajo težav pri grabljenju in prekopavanju gredice.
Če se pospravljanja vrta in travnika okoli hiše lotimo spomladi, potem je najbolje, da vse skupaj v suhem in sončnem dnevu pograbimo na kup in skurimo ter pepel razsujemo po vrtu. Za to si vzemimo dva dni.
Prvi dan porežemo dolge ovijalke, odstranimo lesene oporne prekle, trhle zavržemo na kup ter z motiko izkopljemo globoke korenine in jih pustimo dan ali dva na površini na soncu, da se posušijo. Za to potrebujemo motiko ali rovnico, malo sekiro, lesene in železne grablje, vile in vejnik, koso in srp. S sekiro, koso, srpom in vejnikom bodimo previdni, za nevajene je to orodje namreč lahko nevarno, saj zanj potrebujemo nekaj kondicije in zlasti moči v rokah.
S koso poklatimo posušeno travo, s srpom ovijalke in olesenela stebla, koruznih stebel se najbolje lotimo z motiko, pri čemer pazimo, da se ne bomo usekali po nogah! Z njo izkopljemo korenine koruze. Vejnik je prastaro orodje za posek šibja in pripravo opornih prekel, s katerim osmukamo veje in vejice, odbijemo vrh in kol tudi ošpičimo.
Za to opravilo je potrebnih nekoliko več izkušenj in znanja. Kol držimo v denimo levi roki, z desno pa ga ošpičimo, to storimo tako, da najprej odbijemo od zemlje umazan del, saj je ta običajno trhel. Tako dobimo po eni strani odsekan del s ploskvijo. Špico naredimo tako, da odsekamo po levi in desni strani ploskve, tako dobimo trikotno špico. Tudi sekanje pustimo nekaj dni, da se posuši.
Pogled na vrt ni lep, saj smo šibje le posekali in izpulili korenine ter vse skupaj pustili ležati. Z grabljami smo obrnili listje in ga nismo pograbili na kup. A vse skupaj smo lepo nastavili soncu. Vse posušeno pograbimo na kup, pri čemer uporabimo železne grablje in vile. Kres zakurimo sredi vrta. Ko bo pogorelo, bomo zlahka razgrabili in pepel razmetali na vse strani. Če bomo kurili v kotu, ga bomo morali prenašati na drugi konec.
Jeseni je nasulo listja, tudi kakšna veja je v vetru odpadla, v zemlji so ostale korenine nekaterih posevkov, ovijalke paradižnika, stročnic, olesenela stebla nizkega fižola in koruze so se posušila. Če bi posušene rastline posekali jeseni in jih zakopali v gredo, bi morda čez zimo zgnile oziroma razpadle, a najbolj trdovratne potrebujejo dve leti, da razpadejo na koščke, ki nam ne delajo težav pri grabljenju in prekopavanju gredice.
Če se pospravljanja vrta in travnika okoli hiše lotimo spomladi, potem je najbolje, da vse skupaj v suhem in sončnem dnevu pograbimo na kup in skurimo ter pepel razsujemo po vrtu. Za to si vzemimo dva dni.
Prvi dan porežemo dolge ovijalke, odstranimo lesene oporne prekle, trhle zavržemo na kup ter z motiko izkopljemo globoke korenine in jih pustimo dan ali dva na površini na soncu, da se posušijo. Za to potrebujemo motiko ali rovnico, malo sekiro, lesene in železne grablje, vile in vejnik, koso in srp. S sekiro, koso, srpom in vejnikom bodimo previdni, za nevajene je to orodje namreč lahko nevarno, saj zanj potrebujemo nekaj kondicije in zlasti moči v rokah.
Če bi posušene rastline posekali jeseni in jih zakopali v gredo, bi morda čez zimo zgnile oziroma razpadle.
S koso poklatimo posušeno travo, s srpom ovijalke in olesenela stebla, koruznih stebel se najbolje lotimo z motiko, pri čemer pazimo, da se ne bomo usekali po nogah! Z njo izkopljemo korenine koruze. Vejnik je prastaro orodje za posek šibja in pripravo opornih prekel, s katerim osmukamo veje in vejice, odbijemo vrh in kol tudi ošpičimo.
Za to opravilo je potrebnih nekoliko več izkušenj in znanja. Kol držimo v denimo levi roki, z desno pa ga ošpičimo, to storimo tako, da najprej odbijemo od zemlje umazan del, saj je ta običajno trhel. Tako dobimo po eni strani odsekan del s ploskvijo. Špico naredimo tako, da odsekamo po levi in desni strani ploskve, tako dobimo trikotno špico. Tudi sekanje pustimo nekaj dni, da se posuši.
S sekiro, koso, srpom in vejnikom bodimo previdni, za nevajene je to orodje lahko nevarno, saj zanj potrebujemo nekaj kondicije in zlasti moči v rokah.
Pogled na vrt ni lep, saj smo šibje le posekali in izpulili korenine ter vse skupaj pustili ležati. Z grabljami smo obrnili listje in ga nismo pograbili na kup. A vse skupaj smo lepo nastavili soncu. Vse posušeno pograbimo na kup, pri čemer uporabimo železne grablje in vile. Kres zakurimo sredi vrta. Ko bo pogorelo, bomo zlahka razgrabili in pepel razmetali na vse strani. Če bomo kurili v kotu, ga bomo morali prenašati na drugi konec.