Praznični pogrinjek z izbranimi kozarci (FOTO)
K praznični večerji ali kosilu sodi tudi izbrana pijača, alkoholna ali brezalkoholna, ki mora biti primerno postrežena, to pomeni v ustreznih kozarcih in ravno prav temperirana. Običajna spremljava je vinska, in če pripravljamo več hodov, naj bo na zalogi tudi več vrst vina.
Ob tem posebno pozornost posvetimo kozarcem, čeprav ni treba, da imamo polno vitrino steklovine in kristala. Zadoščali bodo po trije v kompletu, za penino ter za belo in rdeče vino, ki jih običajno tudi strežemo v tem vrstnem redu.
Vino praviloma strežemo v kozarcih na pecljih, izjemo lahko naredimo le pri špricarju. Za penino izberemo ozke, elegantne kozarce s podaljšano čašo. Belo vino gre v kozarec tulipanaste oblike, rdeče pa v bolj zaobljene kozarce, ki so nekoliko večji in višji. Poznavalci pravijo, da se v takšnem okus rdečega vina bolj polno razvije.
Običajno vino postavimo na mizo v originalni steklenici, nekatera pa lahko pretočimo tudi v steklen vrč. Majolike, kakršne smo poznali pred desetletji, danes le redko vidimo na mizi. Belih in mladih rdečih vin praviloma ne strežemo v vrču, običajno pa pretočimo starejše rdeče vino. Seveda vrč uporabimo vselej, ko smo pri kmetu kupili neustekleničeno vino v večji posodi. Namesto vrča lahko na mizo postavimo tudi primerne steklenice.
Rdeče vino strežemo v trebušastih kozarcih, penino pa v elegantnih ozkih.
Prava znanost se je razvila tudi okoli primerne temperature vina. Načeloma velja, da naj bodo bela vina bolj hladna od rdečih. Če se ukvarjamo s podrobnostmi, pa velja, da bomo v penini najbolj uživali, če bo ohlajena na od 6 do 8 stopinj Celzija, podobno hladna, med 6 in 10 stopinjami, naj bodo sveža bela vina in rose. Sladka vina prav tako ohladimo na od 6 do 8 stopinj, v lesu zorjena pa naj imajo do 12 stopinj Celzija. Najtoplejša naj bodo rdeča vina, sveža med 10 in 15 stopinjami, bolj polna pa med 15 in 18.
Pomembna je tudi temperatura, belo vino strežemo bolj hladno od rdečega.