Pred prazniki zloščimo srebrn pribor
Jedilni pribor kupujemo le občasno, morda celo enkrat v življenju, če smo kupili kakovostnega. Ta se bo lahko tudi prenašal iz generacije v generacijo kot družinska zapuščina. Mnogi imajo več vrst pribora, ki ga uporabljajo ob različnih priložnostih, za vsakdanjih in praznik, srebrnina se znajde ob svečanem prazničnem pogrinjku, medtem ko navaden pribor uporabljamo vsak dan.
Vsak kos srebrnega pribora ima svojo oznako, ki zagotavlja pristnost materiala.
Pred nakupom kakovostnega pribora bodimo pozorni na oznake, da ne bomo kupili mačka v žaklju. Pristnost srebrnine zagotavlja oznaka sterling, 925 ali 925/1000, s katero mora biti označen vsak kos. Pribor iz nerjavečega jekla ima oznako 18/xy, pri čemer so xy vrednosti od 00 naprej. Oznaka nam pove, da ima ima 18 % kroma, ki skrbi za trdnost kovine, in xy % niklja, ki ščiti pred rjavenjem in izgubo barve. Boljši pribor je običajno spravljen v posebnem ličnem kovčku. Poleg kovinskih priborov lahko kupimo tudi plastičnega, s tem običajno začnejo majhni otroci, ko se navajajo na gosto hrano. Nekateri še vedno radi uporabljajo lesen pribor, zlasti žlice, saj pravijo, da ima tako hrana poseben, prvinski okus.
Oblikovalci pribora jim včasih namenijo lesene ali plastične ročaje, kar je lahko estetsko, praktično pa ni preveč. Tak pribor se zaradi robov težje pomiva, pa še krajšega veka je običajno.