PUSTNI ČAS

Puhasti kot oblaki: najboljši recept za krofe

Tu je sezona krofov, receptov, po katerih te sladice nastajajo, je ogromno, ne zagotavljajo pa vsi želenega rezultata.
Fotografija: Za pusta krofi ne smejo manjkati. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Za pusta krofi ne smejo manjkati. FOTO: Gettyimages

Pustni čas je čas krofov. Po nekaterih domovih so že zadišali, drugje še bodo, je pa za res pravi rezultat dobro imeti recept, ki ne razočara.

Po sledečem s portala Dnevnik.hr bodo nastali krofi, puhasti kot oblački, in bodo očarali ne glede na to, s kakšno marmelado bo napolnjena njihova sredica.

Za prikaz vsebine in boljšo uporabniško izkušnjo prosimo, da omogočite piškotke družabnih omrežij.

Sestavine:

  • 50 dekagramov gladke bele moke
  • dve jajci
  • kocka (štiri dekagrame) kvasa
  • pet dekagramov sladkorja
  • osem dekagramov masla
  • deciliter kisle smetane
  • dva decilitra in pol mlačnega mleka
  • štiri velike žlice ruma
  • ščepec soli
  • liter olja za praženje
  • marmelada za polnjenje

Za prikaz vsebine in boljšo uporabniško izkušnjo prosimo, da omogočite piškotke družabnih omrežij.

Priprava:

  • Žličko sladkorja zmešajte s tremi žlicami mlačnega mleka. V mešanico nadrobite kvas in dobro zmešajte, da se kvas stopi. Posujte z veliko žlico moke in počakajte, da vzhaja.
  • V veliko posodo presejte ostalo moko. V sredino kupčka naredite luknjico in vanjo prelijte vzhajan kvas. 
  • V mleku stopite maslo, dodajte jajca, rum, kislo smetano in sol.
  • Tekočino z mešalnikom ali ročno počasi vmešavajte v moko s kvasom. Ko se sestavine dobro pomešajo in nastane gladko testo, ga pokrijte in pustite vzhajati vsaj eno uro.
  • Vzhajano testo stresite na pomokano površino. Z moko posujte tudi vrhnji del testa. Razvaljate ga na debelino približno centimeter in pol.

Za prikaz vsebine in boljšo uporabniško izkušnjo prosimo, da omogočite piškotke družabnih omrežij.

  • Z okroglim kalupom (lahko s kozarcem) iz testa izrezujte kroge. Polagate jih na čisto tkanino, med njimi naj bo vsaj dva centimetra prostora. Pustite jih vzhajati še pol ure.
  • V veliko posodo nalijte olje. Segrejte ga pri visoki temperaturi, ko se segreje, jo znižajte na srednjo.
  • V vroče olje počasi polagajte krofe. Najprej ocvrite stran, ki ni bila na površini.
  • Ko stran v olju dobi pravo barvo, krofe s penovko previdno obrnite.
  • Ocvrte položite na papirnato podlago, ki bo vpila odvečno olje in jih napolnite z marmelado. Uporabite slaščičarsko injekcijo ali vrečko za okraševanje in polnjenje peciva s primernim nastavkom.
  • Na koncu jih posujte s sladkorjem.

Za prikaz vsebine in boljšo uporabniško izkušnjo prosimo, da omogočite piškotke družabnih omrežij.

Dodatni nasveti

Vse sestavine za krofe naj bodo sobne temperature, zato jih je zvečer pred peko dobro vzeti iz hladilnika in pustiti na kuhinjskem pultu.

Krofi bodo še okusnejši, če boste testu dodali malo naribane limonine lupinice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije

Spletna mesta Dela d.o.o. uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?


Potrjujem vse Sprejmem nujne Več informacij