Puhasti kot oblaki: najboljši recept za krofe
Pustni čas je čas krofov. Po nekaterih domovih so že zadišali, drugje še bodo, je pa za res pravi rezultat dobro imeti recept, ki ne razočara.
Po sledečem s portala Dnevnik.hr bodo nastali krofi, puhasti kot oblački, in bodo očarali ne glede na to, s kakšno marmelado bo napolnjena njihova sredica.
Sestavine:
- 50 dekagramov gladke bele moke
- dve jajci
- kocka (štiri dekagrame) kvasa
- pet dekagramov sladkorja
- osem dekagramov masla
- deciliter kisle smetane
- dva decilitra in pol mlačnega mleka
- štiri velike žlice ruma
- ščepec soli
- liter olja za praženje
- marmelada za polnjenje
Priprava:
- Žličko sladkorja zmešajte s tremi žlicami mlačnega mleka. V mešanico nadrobite kvas in dobro zmešajte, da se kvas stopi. Posujte z veliko žlico moke in počakajte, da vzhaja.
- V veliko posodo presejte ostalo moko. V sredino kupčka naredite luknjico in vanjo prelijte vzhajan kvas.
- V mleku stopite maslo, dodajte jajca, rum, kislo smetano in sol.
- Tekočino z mešalnikom ali ročno počasi vmešavajte v moko s kvasom. Ko se sestavine dobro pomešajo in nastane gladko testo, ga pokrijte in pustite vzhajati vsaj eno uro.
- Vzhajano testo stresite na pomokano površino. Z moko posujte tudi vrhnji del testa. Razvaljate ga na debelino približno centimeter in pol.
- Z okroglim kalupom (lahko s kozarcem) iz testa izrezujte kroge. Polagate jih na čisto tkanino, med njimi naj bo vsaj dva centimetra prostora. Pustite jih vzhajati še pol ure.
- V veliko posodo nalijte olje. Segrejte ga pri visoki temperaturi, ko se segreje, jo znižajte na srednjo.
- V vroče olje počasi polagajte krofe. Najprej ocvrite stran, ki ni bila na površini.
- Ko stran v olju dobi pravo barvo, krofe s penovko previdno obrnite.
- Ocvrte položite na papirnato podlago, ki bo vpila odvečno olje in jih napolnite z marmelado. Uporabite slaščičarsko injekcijo ali vrečko za okraševanje in polnjenje peciva s primernim nastavkom.
- Na koncu jih posujte s sladkorjem.
Dodatni nasveti
Vse sestavine za krofe naj bodo sobne temperature, zato jih je zvečer pred peko dobro vzeti iz hladilnika in pustiti na kuhinjskem pultu.
Krofi bodo še okusnejši, če boste testu dodali malo naribane limonine lupinice.