PUSTNE DOBROTE
Pust hrust ni lačnih ust
Bliža se šegavi pustni čas, ko dandanes najbolj značilno diši po sladkih krofih. Za slovo od zime in tudi za srečo velja nadaljevati tradicijo, zato razveselimo bližnje s ocvrtimi dobrotami. V pokušino so tukaj trije odlični recepti, predstavljeni na spletnem portalu Naša super hrana, ki spada pod okrilje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za pustne jedi izberimo čim več kakovostnih slovenskih sestavin z oznako Izbrana kakovost – Slovenija.
Odpri galerijo
Hitri pustni krofi
Potrebujemo:
- 250 g gladke moke tip 500
- 250 g ostre moke
- 2,5 dag svežega kvasa
- 2,5 dl mlačnega mleka z oznako z oznako Izbrana kakovost – Slovenija
- 0,5 dl olja
- 4 rumenjake
- žlico kisle smetane z oznako Izbrana kakovost – Slovenija
- vaniljev sladkor
- pol žličke soli
- 30 g rjavega sladkorja
- 3 žličke ruma
- nastrgano lupinico ene limone
- marelično marmelado ali lešnikov namaz za nadev
- mleti sladkor za posipanje
- olje za cvrtje
Za kvasec:
- 1 dl mleka
- žlico sladkorja
- 1,5 kocke kvasa (68 g)
Priprava:
- V mlačnem mleku in žlički sladkorja pripravimo kvasec, kar bo vzelo približno deset minut. Naredimo ga tako, da v manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem, da vzhaja.
- Medtem dobro zmešamo mokre sestavine in – ko je pripravljen kvasec – skupaj s suhimi sestavinami dobro zgnetemo. Pomembno je, da gnetemo temeljito in si za ta postopek vzamemo čas. Najbolje kar 15 minut.
- Testo oblikujemo v dolgo štruco, ki jo razdelimo na 12 delov – to bodo pozneje že krofi.
- Krofe oblikujemo z valjanjem v rokah, tako da postanejo gladki.
- Polagamo jih na desko, ki smo jo pokrili s pomokanim prtičem. Ko smo oblikovali vse krofe, jih prekrijemo z drugim prtičem in pustimo vzhajati vsaj 15 minut, ko jih obrnemo in spet pustimo vzhajati.
- V večji posodi segrejemo olje za cvrtje in pazimo, da ni prevroče. Opravimo test: v olje pomočimo ročaj lesene kuhalnice in temperatura je prava, ko se ob njem počasi začnejo dvigati mehurčki.
- Krofe polagamo v olje z višjo stranjo navzdol in jih cvremo do želene barve v pokriti posodi. Nato jih nežno zasukamo še na drugo stran in cvremo v odprti posodi.
- Pripravljene polagamo na papirnate brisače, da se odcedijo in ohladijo. Za polnjenje z nadevom uporabimo brizgalko.
- Hladne posipamo s sladkorjem in postrežemo.
Flancati
Potrebujemo:
- 250 g moke tip 500
- vrečico suhega kvasa ali pol kocke svežega
- 3 rumenjake
- 40 g stopljenega masla z oznako Izbrana kakovost – Slovenija
- 40 g sladkorja
- ščep soli
- 150 ml mlačnega mleka z oznako Izbrana kakovost – Slovenija
- vaniljev sladkor
- naribano limonino lupinico
- 3 žlice ruma
- sladkor v prahu za posip
Priprava:
- V posodo damo vse suhe sestavine in jih premešamo. Nato dodamo še mokre sestavine in dobro zgnetemo testo. Na primerno toplem mestu ga pustimo vzhajati tako dolgo, da dvojno naraste.
- Če se odločimo za uporabo svežega kvasa, najprej pripravimo kvasec (kvas damo v malo tople vode in dodamo žličko sladkorja ter pustimo, da vzhaja). Bodimo pozorni, saj sveži kvas med vzhajanjem ne sme priti v stik s soljo, zato jo dodamo pozneje, ko zamesimo testo.
- Testo odložimo na pomokano delovno površino in ga zvaljamo na približno 3 mm debeline. Z namenskim nožem za testo (s kolescem) narežemo testo v obliko romba in v vsakem naredimo dve zarezi. Tako narezano testo pokrijemo in pustimo vzhajati še pol ure.
- V ponvi segrejemo olje, in ko je dovolj ogreto, vanj začnemo polagati flancate z zgornjim delom obrnjene navzdol. V ponev jih ne položimo preveč naenkrat, ker bodo še narasli.
- Po 3 minutah pečenja na eni strani, jih obrnemo in cvremo še 3 minute na drugi strani. Odlagamo jih na papirnato brisačo, da popivna odvečno maščobo.
Ocvrte miške
Potrebujemo:
- 30 dag slovenske moke
- 1,5 dag kvasa
- 3 dag sladkorja
- 3 rumenjake
- 6 dag masla z oznako Izbrana kakovost – Slovenija
- 1,5 dl mleka z oznako Izbrana kakovost – Slovenija
- sol
- sladkor v prahu
- olje za cvrtje
Priprava:
- Iz sestavin zamesimo mehko kvašeno testo in pustimo 30 minut, da vzhaja. Z naoljeno žlico zajemamo testo in ga polagamo v vroče olje. Cvremo, dokler miške ne postanejo svetlo rjave barve.
- Ocvrte miške poberemo iz olja in jih na prtičku pustimo, da se odcedijo. Pred postrežbo jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Vir receptov: Portal naša super hrana, ki spada pod okrilje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Preberite še:
Predstavitvene informacije
Komentarji:
17:00
Miza naj bo praznična