ODPRTA KUHINJA

Božična večerja: fantastična omaka za k pečenki, ki jo lahko pripravimo vnaprej

Dobra omaka lahko reši marsikateri spodrsljaj in lepo poveže vse, kar je na krožniku.
Fotografija: Omaka iz pečenih perutničk. (Foto: bhofack2)
Odpri galerijo
Omaka iz pečenih perutničk. (Foto: bhofack2)

Vse je boljše z malce omake, se strinjate? Z vami smo delili že kar nekaj idej, kako se jih lotiti: zelo priljubljena je tista, ki ji rečemo gravy – pripravljena je s čebulo in gobami in primerna tudi za vegetarijance. Marsikdo obožuje gosto in smetanovo različico s šampinjoni po toskansko, to tekočo bombico okusa pa lahko naredimo tudi tako kot naše babice, ki izkoristijo tisto, kar se je nabralo na dnu pekača med peko mesa.

Tokrat z vami delimo izvrstno idejo s pečenimi perutničkami. Še posebno nam pride prav takrat, ko želimo kaj pripraviti vnaprej, saj jo lahko shranimo v hladilnik in pogrejemo pred postrežbo. Seveda pa jo lahko tudi zamrznemo in bo tako vedno pri roki, da naše jedi zasijejo.

Recept je z nami delila Brina Robinik Kobal, ki je v Studiu Odprta kuhinja izvedla kuharsko delavnico, na kateri smo se urili v pripravi pečenke Wellington. Podrobna navodila za to slavnostno jed in utrinke z delavnice najdete TUKAJ, mi pa se kar lotimo omake.

...
...

...
...

Omaka iz pečenih perutničk

  • 1 kg perutničk
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • 2 šalotki (prerezani na polovico)
  • 3 stroki česna (prerezani na polovico)
  • 2 korenčka
  • kos zelene
  • 1 žlica celih poprovih zrn
  • 500 ml goveje jušne osnove
  • 1 dl suhega rdečega vina
  • 500 ml vode
  • 2 žlici masla
  • začimbna mešanica Vegeta 

Priprava

  1. Pečico vključimo na 200 stopinj.
  2. Peka perutničk: meso rahlo solimo in premažemo z malo olja. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pečemo v pečici približno 25 do 30 minut, dokler niso zlato rjave.
  3. Kuhanje osnovne omake: V večji posodi suho opečemo zeleno, korenje in čebulo (prerezano na polovico), nato dodamo še peteršilj, stroke česna (tudi prerezane na polovico) in poprova zrna.
  4. Dodamo popečene perutničke, zalijemo z govejo jušno osnovo, rdečim vinom in 500 ml vode.
  5. Posodo pokrijemo in vse skupaj kuhamo na nizkem ognju 2 uri, da se okusi prepojijo in da meso sprosti bogate sokove.
  6. Precejanje in reduciranje: po 2 urah vsebino precedimo skozi fino cedilo, da dobimo čisto osnovo za omako.
  7. Tekočino vrnemo v posodo in jo kuhamo na srednjem ognju, dokler je ne povremo na želeno gostoto (približno za polovico).
  8. Zaključek omake: Ko je omaka dovolj reducirana in bogata, jo odstavimo z ognja ter vmešamo maslo, da postane svilnata in sijoča, ter po želji dodatni začinimo z začimbno mešanico.
  9. Postrežba: omako postrežemo kot prilogo k mesu, testeninam ali krompirjevim prilogam.

...
...

Priporočamo še: Glazirano korenje: to je čudovita priloga, s katero boste navdušili prav vse za mizo (VIDEO)

 

 

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije