ODPRTA KUHINJA
Fantastičen recept za šunko v testu
Da pa ne bo praznični nabor vedno na prvo žogo, šunko tokrat oblecimo v testo iz mešanice ržene, črne in bele moke. Predstavljava vam: šunkina nova oblačila.

Odpri galerijo
Šunka v rženem testu (Foto: Midva kuhava)
Midva Kuhava
14.04.2025 ob 18:30
Prepričana sva, da je šunka v testu zrasla na zelniku v letu, ko je velika noč padla na prvi april. Zagotovo jo je neka gospodinja počila na velikonočno mizo ob ukazu: »Štefan, zagrab' nož in narež' ta kr'h!« in se nato na vsa usta krohotala, ko Štefanu po prvem rezu ni bilo nič jasno. Ne glede na izvor te legendarne dobrote, je ideja genialna. Za popoln užitek v velikonočni šunki potrebujemo kruh in hren, zakaj ne bi vsega skupaj stlačili v ličen in slasten paket?
Šunka v rženem testu
Testo
- 200 g ržene moke
- 380 ml vode
- 200 g črne pšenične moke
- 2 žlički soli
- 250 g bele pšenične moke
- 1,5 vrečke suhega kvasa
- 2 žlici sladkorja
Šunka
- prekajena neobarjena šunka v kosu (približno 1 kg)
- hren s smetano
Priprava
- Prekajeno šunko vržemo v pisker in dolijemo toliko hladne vode, da je popolnoma prekrita. Ob rahlem brbotanju jo pokrito kuhamo približno uro (ura kuhe na kilogram šunke). Po kuhi kastrolo odstavimo, šunko pa pustimo, da se povsem shladi v vodi.
- Testo: vse sestavine za testo stresemo v posodo in premešamo. Iz njih zgnetemo prožno in voljno testo – kuhinjski robot to pogumno opravi v 10 minutah.
- Posodo pokrijemo z vlažno krpo in jo postavimo na toplo. Testo naj v njej vzhaja do dvojne prostornine, približno uro.
- Oblikovanje in peka: šunko vzamemo iz vode in osušimo, nato pa na debelo premažemo s hrenom s smetano.
- Vzhajano testo damo na pult in ga razvaljamo v pravokotnik.
- Šunko postavimo na sredino razvaljanega testa.
- Štiri kote testa poveznemo prek šunke, kot bi zapirali paket. Poskrbimo, da med pakiranjem šunke s pritiskanjem testa odpravimo zračne žepke.
- Oblečeno šunko obrnemo na glavo, da je »šiv« spodaj, nato jo pokrijemo in 30–45 minut pustimo pri miru. Testo nato narahlo posujemo z moko in vanj z britvico ali zelo ostrim nožem zarežemo vzorec mreže, a ne pregloboko.
- Šunko v testu pečemo najprej 15 minut pri 220 stopinjah, nato še pol ure pri 180 stopinjah.
- Po peki jo prestavimo na rešetko, da se ohladi.
Priporočamo še: Pinca, ki je vsak dan boljša (VIDEO)
Več iz te teme:
Priporočamo

Budistični lama, obtožen spolnih zlorab otrok, se je znova izognil slovenskemu sodišču
Poslanke Svobode vložile tožbo zaradi sporne naslovnice, na kateri so jim nadeli fašistične uniforme
Pogačar poletel na Huy in pometel s konkurenco (FOTO)
Znano je, kdaj bo v spomin na papeža v Sloveniji potekalo žalovanje
Komentarji:
Priporočamo

Budistični lama, obtožen spolnih zlorab otrok, se je znova izognil slovenskemu sodišču
Poslanke Svobode vložile tožbo zaradi sporne naslovnice, na kateri so jim nadeli fašistične uniforme
Pogačar poletel na Huy in pometel s konkurenco (FOTO)
Znano je, kdaj bo v spomin na papeža v Sloveniji potekalo žalovanje