ODPRTA KUHINJA

Krompirjev pire, ki je dovolj poseben za praznično pojedino

Človek bi mislil, da je krompirjev pire preprosta in enolično določena jed, a ga je mogoče okusiti na celem spektru: od bolj redkega »tenstanega« krompirja pa vse do svilnate kremne krompirjeve juhe.
Fotografija: Krompirjev pire z rjavim maslom
Odpri galerijo
Krompirjev pire z rjavim maslom

Za posebne priložnosti se splača v pire vložiti več časa in truda, pa tudi (zelo po francosko) precej več masla kot za navaden nedeljski pire. A tlačenje skozi cedilo in vsebnost sladke smetane tokrat nista edina aduta. Maslo, ki v zajetni količini roma vanj, prej spremenimo v rjavo, ki da pireju bogat oreškast okus.

Krompirjev pire z rjavim maslom

  • 150 g + žlica boljšega masla
  • 1 kg krompirja za kuho
  • 150 ml sladke smetane, 150–200 ml mleka
  • muškatni orešček, lovorjev list

Priprava

  1. V kozico stresemo na enako velike kocke narezano maslo (150 g). Segrevamo ga na srednje močnem ognju in večkrat premešamo z metlico. Sčasoma se bo začelo peniti in postalo prosojno, rumenkastega odtenka. Segrevamo in mešamo, dokler ne bo temno jantarne barve s temno rjavimi pikicami na dnu kozice. Takrat bo razvilo tudi značilno oreškasto aromo. Kozico odstavimo.
  2. Krompir olupimo, splaknemo in narežemo na ne premajhne kose. Stresemo jih v večji lonec in prilijemo hladno vodo, da sega vsaj tri prste nad krompir. Dodamo dve zvrhani žlički soli in lovorjev list. Ko zavre, ogenj zmanjšamo do brbotanja. Krompir je kuhan, ko najdebelejšega z nožem zlahka prebodemo, po približno 15–20 minutah. Stresemo ga v cedilo in pustimo 5 minut, da voda z njega odpari. Lovor zavržemo.
  3. V kozici segrejemo mleko in sladko smetano.
  4. Krompir vrnemo v posodo in nazaj na ogenj ter dobro pretlačimo. Če želimo res kremen pire, ga v tej fazi s spatulo stlačimo skozi fino cedilo.
  5. Dodamo za ščepec muškatnega oreščka in prilijemo večino rjavega masla.
  6. Premešamo, da dobimo homogeno zmes, nato prilijemo polovico mešanice smetane in mleka.
  7. Premešamo in postopoma dodamo toliko mlečne mešanice, da pire postane kremast.
  8. Na koncu vmešamo še žlico hladnega masla in dosolimo po okusu.

Zraven priporočamo še: Praznična pečenka: štefani s slanino

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije