Recept za najboljše cimetove rolice, ki smo jih pekli na naši kuharski delavnici
Pa je za nami še ena kuharska delavnica, na kateri nas je Jasmina Pirnar Krope – Yaska naučila vse o tako imenovanih cimetkah: nežnih kvašenih polžkih, napolnjenih z maslom, sladkorjem in s cimetom, seveda. Zanje je značilno, da jih komajda prepečemo in med peko nikakor ne smejo porjaveti. Vzhajamo jih dolgo, da se čim bolj napihnejo, pa tudi že pečene rolice takoj pokrijemo s krpo, da se ne zasušijo, temveč ostanejo mehke.
Testo s kuhinjskim robotom gnetemo 10 minut, na roke pa 15 do 20 minut. Postati mora svetleče, gladko, lepljivo na otip in zelo elastično. Vzhajanega razvaljamo, od roba do roba premažemo z maslom, posujemo s sladkorjem – najbolje rjavim, saj ima bolj karamelni okus, in s cimetom, najbolje cejlonskim, saj ima ta najbolj intenzivno aromo. Nato začnemo z zvijanjem, ki je do četrtine razvaljanega testa podobno zvijanju potice (malce bolj tesno z zategovanjem).
Zvitek razrežemo na enako debele polžke, pri tem pa je najbolje, da si pomagamo z nitko (sukanec ali zobna nitka), saj tako ne poškodujemo oblike. Polžke odlagamo v pekač, ki ga namažemo z maslom, in še enkrat vzhajamo. Med peko pekač prekrijemo z aluminijasto folijo, in sicer po 15 minutah.
Cimetove rolice
Za 12 rolic in pekač dimenzije pb. 30 x 20 cm.
Testo
- 500 g gladke moke
- 300 ml toplega mleka
- 2,5 žlice sladkorja
- 1 žlička tekoče vanilje
- 7 g suhega kvasa ali 25 g svežega kvasa
- 1 jajce
- 100 do 120 ml stopljenega masla
- 1 žlička soli
Nadev
- 30 g do 60 g masla (sobne temperature)
- 100 g do 120 g rjavega sladkorja
- 2 žlici cimeta v prahu
Priprava
- Testo: moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo toplo mleko, v katerem smo predhodno raztopili sladkor, ter dodamo kvas. Počakamo približno 10 min, da kvas začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki (če delamo s suhim kvasom, postopek nadaljujemo brez čakanja, da se kvas aktivira).
- Nato ob strani v moko dodamo še sol, (stepeno) jajce, vaniljevo aromo ali sladkor v prahu ter ob mešanju z aparatom postopoma vgnetemo še stopljeno maslo.
- Testo z aparatom gnetemo približno 8 minut, da postane gladko, prožno oziroma elastično in na otip lepljivo.
- Posodo s testom pokrijemo ter pustimo, da vzhaja za dvakrat toliko (približno uro do uro in pol).
- Vzhajano kepo testa preložimo na delovno površino, ki jo predhodno na tanko naoljimo ali pomokamo. Testo nežno razvaljamo v pravokotnik dimenzij približno 48 x 35 cm (da dobimo 12 rolic, debelih pb. 4 cm).
- Pečico vključimo na 200 stopinj.
- Testo, namazano z nadevom, zvijemo v zvitek: pri tem prvo četrtino testa zvijemo zelo na tesno (testo »zategujemo«), nato pa z dlanmi testo previdno »zarolamo« do konca.
- Zvitek narežemo na 12 čim bolj enako debelih kosov oziroma rolic, pri tem pa si lahko pomagamo z nitko, da ne deformiramo testa oziroma oblike. Seveda pa lahko zvitek razrežemo tudi z nožem, vendar se v tem primeru malce potlačijo, zato jih moramo z rokami poravnati, da dobimo lepo okroglo obliko.
- Rolice položimo v pekač, ki smo ga dobro namastili z maslom. Nato pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še od 20 minut do pol ure.
- Pečemo približno 20 do 30 minut (na spodnji rešetki), po 15 minutah pa rolice pokrijemo z aluminijasto folijo.
- Pekač pečenih cimetk vzamemo iz pečice, jih pokrijemo s kuhinjsko krpo (da skorjica postane lepo mehka) ter pustimo, da se ohladijo do mlačnega, nato pa jih prelijemo s prelivom.
- O vseh skrivnostih preliva pa prihodnjič.
Priporočamo še: Kava z mlekom in okusom bučne pite (pumpkin spice latte)