To je pravi potičnik za peko slovenske potice
Slovenska potica mora biti pečena v okroglem lončenem pekaču – potičniku oziroma potičnici, s prirezanim stožcem v sredini in ravnim dnom. Ta mora imeti premer vsaj 14 cm ter gladko ali navpično rebrasto obodno steno.
Najbolj uporaben je tak s premerom približno 22 cm, saj bo potica ravno pravšnja za eno družino. V tem primeru bomo porabili 300 g moke, kar pomeni, da bomo tudi lažje delali s testom in prestavili zvitek v potičnik.
Potica se najlepše speče v potičniku, ki nima predebele lončevine in ni prenizek, zato bodite pri nakupu pozorni tudi na to.
Koliko moke za določeno velikost potičnika
Količino sestavin, ki ustreza velikosti potičnika, najlažje izračunamo s križnim računom, pri tem upoštevamo, da je za 300 g moke primeren potičnik premera 20 do 23 cm oziroma prostornine 1,7 do dva litra.
Kako izmerimo velikost zvitka
Z ravnilom izmerimo premer zgornjega dela potičnika in ga pomnožimo z 2, tako da je dolžina zvitka približno dvakrat daljša od premera potičnika. Lahko pa s prtičem pomerimo obseg potičnika na spodnjem, ožjem delu. Dobljeni obseg oziroma dolžino zarišemo na pomokani delovni površini in tako najlažje ter najenostavneje razvaljamo testo na ustrezno velikost.
Uporaba potičnika
Potičnik je treba pred peko zelo dobro namastiti z maslom, da se testo ne prime. Ker pa je lončevina porozna, v drobnih luknjicah vedno ostane nekaj maščobe, zato je priporočljivo model vsake toliko časa preliti z vrelim mlekom, da preprečimo vonj po žarkem.