Rastlinske jedi na krožniku
Pred tremi leti je izdala svojo prvo knjigo z naslovom Vegansko, preprosto, okusno – veganske sladice. »Prva knjiga z recepti je bila bolj specifična, zato sem se odločila ustvariti še eno z bolj vsestranskimi recepti, ki so primerni za vsakdanjo kuho in si lahko z njimi pripravimo zajtrke, malice, kosila in prigrizke,« pove Nina Bavdek.
Nedavno je izdala novo kuharico Rastlinska kuhinja za vsak dan. »Namenjena je domači kuhinji, posebno ljudem z alergijami, intolerancami in tistim, ki iz drugih razlogov ne želimo uporabljati živalskih izdelkov. Z njo poskušam približati bolj zdrav način življenja tudi vsem, ki bi radi izboljšali svoje prehranjevalne navade z okusnimi rastlinskimi jedmi.«
Avtorica dodaja, da so preprosti rastlinski recepti pripravljeni z dostopnimi sestavinami, ki jih lahko najdemo v vsaki večji trgovini. Nina Bavdek spodbuja ustvarjalnost v kuhinji in iz knjige Rastlinska kuhinja za vsak dan v pokušino ponuja recepte za tri jedi, ki bodo pogrele v hladnejšem delu leta.
Cimetovi razpokančki
»Cimetovi razpokančki so hrustljavi veganski piškoti, ki bodo navdušili vse ljubitelje cimeta. S svojo krhko teksturo in bogatim cimetovim okusom so popolni za vsako priložnost – bodisi za popoldanski čaj bodisi kot sladko darilo za prijatelje. Iz navedenih sestavin dobimo približno 20 piškotov.«
Potrebujemo:
- 130 g rastlinskega masla ali margarine
- 50 g rjavega sladkorja
- 10 g vaniljevega sladkorja
- zvrhano žličko cimeta
- pol žličke sode bikarbone
- 80 g bele moke tipa 500
- 80 g pirine polnozrnate moke
- 50 g fino mletih ovsenih kosmičev
- 2 žlici ovsenega napitka
- 2 žlički jabolčnega kisa
- 3 žlice rjavega sladkorja in žličko cimeta za posip
Priprava:
- Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija.
- Vse sestavine dobro zmešamo v posodi, najprej z žlico ali vilicami, nadaljujemo z rokami. Če se nam masa še vedno lepi na prste, dodamo še malo moke.
- Iz mase oblikujemo kroglice enake velikosti (20 kroglic po 21 g) in vsako povaljamo v mešanici rjavega sladkorja in cimeta.
- Zlagamo jih na peki papir na večji pekač, tako da je med njimi nekaj prostora, saj med peko narastejo.
- Pečemo 15 minut v prej ogreti pečici in piškote postrežemo ohlajene.
Bučni curry s čičeriko
»Čeprav se v receptu zdi veliko sestavin, je priprava preprosta, rezultat pa ne bo razočaral ljubiteljev curryja. Bučo hokaido lahko kuhamo in pečemo z lupino, saj je užitna, le prej preverimo, da je lokalna in ekološka.
Svež paradižnik lahko pozimi zamenjamo s tistim v pločevinki. Če imamo raje bolj pikantno, dodamo kajenski poper ali čili.«
Potrebujemo (za štiri osebe):
- 500 g buče hokaido
- pločevinko čičerike
- veliko čebulo
- 3 do 4 stroke česna
- rdečo papriko
- 2 srednje velika korena
- 2 paradižnika
- 200 g špinače
- pol žličke naribanega ingverja (po želji)
- 3 žlice paradižnikovega koncentrata
- 3 žlice svetle sojine omake
- pločevinko polnomastnega kokosovega mleka
- žlico rjavega sladkorja
- rastlinsko olje
- žličko soli
- pol žličke popra
- žlico curryja v prahu
- pol žličke mlete kumine
- pol žličke kurkume
- pol žličke dimljene paprike v prahu
Priprava:
- Očistimo in pripravimo zelenjavo ter preostale sestavine. Na koščke narežemo bučo, paradižnika, papriko, korenje ter sesekljamo čebulo in česen.
- V velikem loncu na rastlinskem olju pražimo čebulo od dve do tri minute, da se zmehča. Med mešanjem dodamo ščep soli.
- Dodamo nasekljano korenje, na kocke narezano rdečo papriko, nariban ingver in nasekljan česen. Pazimo, da se česen ne zažge.
- Na hitro popražimo in dodamo na kocke narezana paradižnika.
- Ko se zelenjava zmehča, primešamo paradižnikov koncentrat s sojino omako, nato še bučo, začimbe, sladkor ter zalijemo s približno 7 dl vode. Dodamo čičeriko s tekočino in pustimo, da zavre. Nazadnje primešamo nasekljano špinačo in kokosovo mleko.
- Na srednje močnem ognju kuhamo približno pol ure. Nato dodamo začimbe po okusu in postrežemo.
- Za gostejši curry malce zmešamo s paličnim mešalnikom ali dodamo žlico moke, zmešane v hladni vodi, za zgostitev. Kadar gostimo z moko, je treba še enkrat prevreti.
- Postrežemo z rižem, kuskusom ali kruhom naan.
Ameriške palačinke
»V primerjavi z našimi palačinkami so ameriške manjše, debelejše in bolj puhaste. Privoščimo si jih lahko za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo.
Za čokoladno različico lahko damo v testo kakav ali čokoladne kapljice, lahko pa jih tudi prelijemo s čokoladnim prelivom. Za palačinke brez glutena uporabimo ustrezno moko.«
Potrebujemo (za dve osebi):
- 150 g bele moke
- vaniljev sladkor
- žlico rjavega sladkorja
- žlico pecilnega praška
- ščep soli
- 2 dl rastlinskega napitka
- žlico jabolčnega kisa
- sveže maline in borovnice
- javorjev sirup za preliv
Priprava:
- Vse sestavine zmešamo z metlico ali električnim mešalnikom.
- Pustimo počivati deset minut.
- Ogreto ponev namastimo s kokosovim oljem in z zajemalko vlijemo testo.
- Ko rob palačinke malce odstopi od ponve, je čas, da jo obrnemo in pečemo na drugi strani še približno minuto.
- Palačinke prelijemo z javorjevim sirupom in postrežemo s sadjem.
Avtorica receptov in fotografij: Nina Bavdek/Rastlinska kuhinja za vsak dan