ONINA KUHINJA

Rastlinske jedi na krožniku

Svojo pot v veganski oziroma rastlinski kulinariki je Nina Bavdek začela leta 2013, in sicer s spremembo prehrane. »Takrat so bile nekatere sestavine precej težje dostop­ne kot danes,« se spominja raziskovalka in ustvarjalka rastlinskih receptov. Tako recepte kot navdih za kulinarično ustvarjanje deli na spletni strani www.veganchilla.com.
Fotografija: FOTO: Shutterstock (Fotografija je simbolična)
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock (Fotografija je simbolična)

Pred tremi leti je izdala svojo prvo knjigo z naslovom Vegansko, preprosto, okusno – veganske sladice. »Prva knjiga z recepti je bila bolj specifična, zato sem se odločila ustvariti še eno z bolj vsestranskimi recepti, ki so primerni za vsakdanjo kuho in si lahko z njimi pripravimo zajtrke, malice, kosila in prigrizke,« pove Nina Bavdek.

Nedavno je izdala novo kuharico Rastlinska kuhinja za vsak dan. »Namenjena je domači kuhinji, posebno ljudem z alergijami, intolerancami in tistim, ki iz drugih raz­logov ne želimo uporabljati živalskih izdelkov. Z njo poskušam približati bolj zdrav način življenja tudi vsem, ki bi radi izboljšali svoje prehranjevalne navade z okusnimi rastlinskimi jedmi.«

NIna Bavdek FOTO: Osebni arhiv
NIna Bavdek FOTO: Osebni arhiv

Avtorica dodaja, da so preprosti rastlinski recepti pripravljeni z dostopnimi sestavinami, ki jih lahko najdemo v vsaki večji trgovini. Nina Bavdek spodbuja ustvarjalnost v kuhinji in iz knjige Rastlinska kuhinja za vsak dan v pokušino ponuja recepte za tri jedi, ki bodo pogrele v hladnejšem delu leta.

Cimetovi  razpokančki

»Cimetovi razpokančki so hrustljavi veganski piškoti, ki bodo navdušili vse ljubitelje cimeta. S svojo krhko teksturo in bogatim cimetovim okusom so popolni za vsako priložnost – bodisi za popoldanski čaj bodisi kot sladko darilo za prijatelje. Iz navedenih sestavin dobimo približno 20 piškotov.«

Potrebujemo:

  • 130 g rastlinskega masla ali margarine
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • zvrhano žličko cimeta
  • pol žličke sode bikarbone
  • 80 g bele moke tipa 500
  • 80 g pirine polnozrnate moke
  • 50 g fino mletih ovsenih kosmičev
  • 2 žlici ovsenega napitka
  • 2 žlički jabolčnega kisa
  • 3 žlice rjavega sladkorja in žličko cimeta za posip

Cimetovi razpokančki FOTO:Nina Bavdek
Cimetovi razpokančki FOTO:Nina Bavdek

Priprava: 

  • Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija.
  • Vse sestavine dobro zmešamo v posodi, najprej z žlico ali vilicami, nadaljujemo z rokami. Če se nam masa še vedno lepi na prste, dodamo še malo moke.
  • Iz mase oblikujemo kroglice enake velikosti (20 kroglic po 21 g) in vsako povaljamo v mešanici rjavega sladkorja in cimeta.
  • Zlagamo jih na peki papir na večji pekač, tako da je med njimi nekaj prostora, saj med peko narastejo.
  • Pečemo 15 minut v prej ogreti pečici in piškote postrežemo ohlajene.

Bučni curry s čičeriko

»Čeprav se v receptu zdi veliko sestavin, je priprava preprosta, rezultat pa ne bo razočaral ljubiteljev curryja. Bučo hokaido lahko kuhamo in pečemo z lupino, saj je užitna, le prej preverimo, da je lokalna in ekološka.

Svež paradižnik lahko pozimi zamenjamo s tistim v pločevinki. Če imamo raje bolj pikantno, dodamo kajenski poper ali čili.«

Potrebujemo (za štiri osebe):

  • 500 g buče hokaido
  • pločevinko čičerike
  • veliko čebulo
  • 3 do 4 stroke česna
  • rdečo papriko
  • 2 srednje velika korena
  • 2 paradižnika
  • 200 g špinače
  • pol žličke naribanega ingverja (po želji)
  • 3 žlice paradižnikovega koncentrata
  • 3 žlice svetle sojine omake
  • pločevinko polnomastnega kokosovega mleka
  • žlico rjavega sladkorja
  • rastlinsko olje
  • žličko soli
  • pol žličke popra
  • žlico curryja v prahu
  • pol žličke mlete kumine
  • pol žličke kurkume
  • pol žličke dimljene paprike v prahu

Bučni curry s čičeriko FOTO:Nina Bavdek
Bučni curry s čičeriko FOTO:Nina Bavdek

Priprava:

  • Očistimo in pripravimo zelenjavo ter preostale sestavine. Na koščke narežemo bučo, paradižnika, papriko, korenje ter sesekljamo čebulo in česen.
  • V velikem loncu na rastlinskem olju pražimo čebulo od dve do tri minute, da se zmehča. Med mešanjem dodamo ščep soli.
  • Dodamo nasekljano korenje, na kocke narezano rdečo papriko, nariban ingver in nasekljan česen. Pazimo, da se česen ne zažge.
  • Na hitro popražimo in dodamo na kocke narezana paradižnika.
  • Ko se zelenjava zmehča, primešamo paradižnikov koncentrat s sojino omako, nato še bučo, začimbe, sladkor ter zalijemo s približno 7 dl vode. Dodamo čičeriko s tekočino in pustimo, da zavre. Nazadnje primešamo nasekljano špinačo in kokosovo mleko.
  • Na srednje močnem ognju kuhamo približno pol ure. Nato dodamo začimbe po okusu in postrežemo.
  • Za gostejši curry malce zmešamo s paličnim mešalnikom ali dodamo žlico moke, zmešane v hladni vodi, za zgostitev. Kadar gostimo z moko, je treba še enkrat prevreti.
  • Postrežemo z rižem, kuskusom ali kruhom naan.

Ameriške palačinke

»V primerjavi z našimi palačinkami so ameriške manjše, debelejše in bolj puhaste. Privoščimo si jih lahko za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo.

Za čokoladno različico lahko damo v testo kakav ali čokoladne kapljice, lahko pa jih tudi prelijemo s čokoladnim prelivom. Za palačinke brez glutena uporabimo ustrezno moko.«

Potrebujemo (za dve osebi):

  • 150 g bele moke
  • vaniljev sladkor
  • žlico rjavega sladkorja
  • žlico pecilnega praška
  • ščep soli
  • 2 dl rastlinskega napitka
  • žlico jabolčnega kisa
  • sveže maline in borovnice
  • javorjev sirup za preliv

Ameriške palačinke
Ameriške palačinke

Priprava:

  • Vse sestavine zmešamo z metlico ali električnim mešalnikom.
  • Pustimo počivati deset minut.
  • Ogreto ponev namastimo s kokosovim oljem in z zajemalko vlijemo testo.
  • Ko rob palačinke malce odstopi od ponve, je čas, da jo obrnemo in pečemo na drugi strani še približno minuto.
  • Palačinke prelijemo z javorjevim sirupom in postrežemo s sadjem.

Avtorica receptov in fotografij: Nina Bavdek/Rastlinska kuhinja za vsak dan

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije