ONINA KUHINJA

Rižev crème brûlée (in druge odlične jedi z rižem)

Mojca Koman, članica Slovenskega prehranskega društva in Združenja nutricionistov in dietetikov Slovenije, je avtorica več knjig o zdravi prehrani. Lično oblikovana in s širokim naborom fotografij opremljena kuharica z naslovom Jedi z rižem – izdala jo je Založba Kmečki glas – je vredna listanja in preizkušanja.
Fotografija: FOTO: Piotr_malczyk/Gettyimages
Odpri galerijo
FOTO: Piotr_malczyk/Gettyimages

Med zbranimi recepti je nekaj slovenskemu jedcu dobro znanih, pa tudi nekaj bolj eksotičnih jedi. Popestrile bodo vsakdan, tiste, ki so vezane bolj na letni čas, je vredno shraniti v osebno zbirko receptov.

Riževa solata s tunino, koruzo, avokadom in limoninim prelivom

V tej solati se prepleta mehka struktura tunine in riža s čvrstejšo strukturo koruze. Sladkasti okus ukrotimo s sokom limone, zaradi katerega postane solata zares osvežilna. Brez dvoma imenitna samostojna solata za vroče poletne dni, za lahko kosilo ali hranljivo večerjo, ko se ozračje končno malce ohladi.

Potrebujemo:

  • 100 g riža parboiled
  • 2 pločevinki tunine v ekstra deviškem oljčnem olju
  • pločevinko vložene koruze
  • srednje čvrst avokado
  • limono
  • žličko gorčice
  • sol, poper

Priprava:

  • Riž skuhamo posebej po navodilih na embalaži. Kuhanega odcedimo, stresemo v solatno skledo in ohladimo.
  • Limoni stisnemo sok in ga v posodici pomešamo z gorčico.
  • Avokado razpolovimo, razkosamo, narežemo na kocke in stresemo v limonin sok. Premešamo in pokrijemo.
  • K rižu stresemo koruzo iz pločevinke, tunino iz obeh pločevink skupaj z oljem, nato dodamo še avokado s prelivom. Solimo, krepko popramo in vse skupaj premešamo.
  • Solata se v hladilniku skrbno pokrita odlično obdrži dva dneva.

Riževa solata s tunino Foto: JEDI Z RIŽEM/ZALOŽBA KMEČKI GLAS
Riževa solata s tunino Foto: JEDI Z RIŽEM/ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Primeren riž: parboiled, dolgozrnati beli ali rjavi. Za običajno veliko solatno skledo.

Različice: Avokado hranilno obogati solato z zdravju koristnimi olji. Poskusite še z dodatkom drobno sesekljanega česna.

Namig: Tunina v pločevinki je lahko izvrstne kakovosti ali zelo slabe. Največkrat je cena dober pokazatelj kakovosti. Izberite tunino v oljčnem olju, najbolje deviškem, ne cenejše v neimenovanem rastlinskem olju. V prvem primeru lahko olje iz pločevinke uporabite kot olje za solatni preliv.

Sirovi arancini

Osnovni recept, ki omogoča številne izpeljanke. Arancini so prikupen prigrizek na zabavi, glavna jed ob bogati solati ali priloga k mesu v omaki. Ponudimo vroče, pravkar ocvrte. Takšni so za prste oblizniti.

Potrebujemo (za 10 do 12 kroglic):

  • 160 g riža za rižoto
  • pol žličke soli
  • 60 g parmezana
  • 60 g poltrdega sira (npr. edamec)
  • maščobo za cvrtje
  • 3 jajca
  • 2–3 žlice moke
  • vsaj 5 žlic drobtin

Arancini Foto: JEDI Z RIŽEM/ZALOŽBA KMEČKI GLAS
Arancini Foto: JEDI Z RIŽEM/ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Priprava:

  • Najprej skuhamo riž v manjši količini slane vode ali jušne osnove, ki jo sproti dodajamo, da riž na koncu gotovo popije vso tekočino. Kuhanega napol ohladimo in vanj vmešamo jajce.
  • Sir naribamo in vmešamo med mlačen riž. Dobro premešamo in povsem ohladimo.
  • Pripravimo si tri posodice in si v prvo natresemo moko, v naslednjo drobtine, v tretji razžvrkljamo jajci s soljo.
  • Iz hladne zmesi oblikujemo 10–12 kroglic v velikosti žogice za namizni tenis. Vsako previdno povaljamo najprej v moki, nato v jajcu in nazadnje v drobtinah. Polagamo jih na pladenj. Ko končamo, pladenj postavimo v hladilnik za vsaj 15 minut.
  • Segrejemo maščobo za cvrtje. Ohlajene kroglice ocvremo v vročem olju do privlačne rjave barve. Ocvrte odcedimo na mrežici ali servieti in ponudimo vroče.

Primeren riž: okroglozrnati beli riž, riž za rižoto.

Različica: V to osnovno zmes za arancine lahko vmešamo sesekljana suha ali sveža zelišča, drobne kocke šunke, nariban korenček, dodamo kuhane cvetke cvetače, brokolija, kuhan grah ... Posebno zanimivi so arancini, ki v sredici skrivajo presenečenje, kot je košček dobro topljivega sira, žlička omake iz mletega mesa ali košček pražene gobice.

Koristen nasvet: Za arancine brez težav uporabimo ostanek kuhane rižote. V jajce za panado dodamo ščep soli, saj to razdre beljakove vezi, da se jajce bolj enakomerno razžvrklja.

Stir fry – praženi riž basmati z zakrknjenim jajcem in indijskimi oreščki

Riž basmati je sinonim za azijsko kuhinjo, kjer prevladujejo dišeče začimbe in sončne barve. Sonce in mlado zelenje – odlična osnova za jed iz zgodnjih spomladanskih pridelkov. Kot priloga mesu za kosilo ali samostojna lahka večerja.

Potrebujemo (za štiri):

  • 250 g riža basmati
  • 6 žlic olja
  • 4 mlade čebulice
  • 10 stebel špargljev
  • 2 pesti mladega oluščenega graha
  • 2 pesti indijskih oreščkov
  • 2 žlički kurkume
  • žličko karija
  • 4 jajca
  • sol

Stir fry Foto: JEDI Z RIŽEM/ZALOŽBA KMEČKI GLAS
Stir fry Foto: JEDI Z RIŽEM/ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Priprava:

  • Riž oplaknemo na rešetu in skuhamo po navodilih na embalaži.
  • Medtem ko se kuha, čebulice in šparglje očistimo ter narežemo. V posebni posodici razžvrkljamo jajca.
  • V voku ali široki ponvi segrejemo žlico olja in na njem hitro in previdno popražimo indijske oreščke, da se ogrejejo in malenkost porjavijo. Stresemo jih na krožnik in prihranimo.
  • Segrejemo drugo žlico olja in nanj zlijemo jajca, solimo, pustimo, da zakrknejo, jih razkosamo, stresemo na drug krožnik in prihranimo.
  • Kuhan riž odcedimo.
  • Zdaj se lotimo sestavljanja jedi. V voku segrejemo preostanek olja, vanj stresemo narezano čebulo, šparglje, grah, hitro pražimo približno 2 minuti. Dodamo riž, kurkumo, kari, sol in krepko premešamo.
  • Potem potresemo z oreščki, dodamo še razkosana jajca, premešamo in takoj ponudimo kot samostojno jed ali s solato.

Primeren riž: parboiled, dolgozrnati beli ali rjavi, basmati, divji riž, črni riž.

Različica: Za malo bolj sočen riž vmešamo nekaj žlic sojinega olja in namočene rozine. Glede začimb pa ... zapisana zbirka je preskopa. Manjkata vsaj še ingver in čili, od zelišč pa koriander.

Rižev CRÈME BRÛLÉE

Po oceni preizkuševalcev celo boljši od izvirnika. Kakšna pohvala za kuharico! Res godi, prav zares ...

Potrebujemo (za 12 modelčkov):

  • 150 g riža
  • 4,5 dl sladke smetane
  • 1 dl mleka
  • strok vanilje
  • 3 jajca
  • 3 rumenjake
  • 120 g sladkorja in še nekaj za posip
  • ščepec soli

Priprava: 

  • Riž skuhamo posebej po navodilih na embalaži. Kuhanega odcedimo, ohladimo.
  • Pečico vklopimo na 160 stopinj Celzija. Pripravimo tudi globlji pekač in 12 modelčkov za crème brûlée, ki jih postavimo v pekač.
  • Posebej v kozico nalijemo mleko, smetano. Vaniljev strok prerežemo po dolgem in vstavimo v kozico. Pristavimo do vrenja, nato odstavimo in pustimo, da se ohladi do toplega.
  • V novi posodi stepemo jajca, rumenjake s sladkorjem in soljo v penasto zmes. Dodamo kuhan in ohlajen riž.
  • Posebej segrejemo vodo za kopel. Iz mlečne zmesi odstranimo vaniljo in s konico noža izpraskamo semena ter jih vmešamo med mleko.
  • Zdaj med mešanjem in v tankem curku vlivamo toplo mlečno zmes med jajca. Končno zmes enakomerno razporedimo po modelčkih.
  • Pekač postavimo v pečico, ob strani modelčkov v pekač pa nalijemo vodo, da sega do polovice modelčka. Vrata pečice zapremo in kremo kuhamo 25–30 minut.
  • Kuhana krema je ob robu modela čvrsta, v notranjosti pa še nekoliko mehka.
  • Pekač vzamemo iz pečice, modelčke za 15 minut preložimo na mrežico, da se ohladijo, nato jih prestavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se popolnoma ohladijo. V hladilniku jih lahko hranimo do 3 dni.
  • Ko jih želimo ponuditi, površino vsakega potresemo z žlico sladkorja, nato s kuhinjskim gorilnikom segrejemo sladkor do stopnje, da karamelizira. Ko se karamel po nekaj sekundah strdi, crème brûlée ponudimo.

Creme brule Foto: JEDI Z RIŽEM/ZALOŽBA KMEČKI GLAS
Creme brule Foto: JEDI Z RIŽEM/ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Primeren riž: dolgozrnati, okroglozrnati, basmati, riž za rižoto, parboiled.

Koristen nasvet: Kuhinjski gorilnik je zelo uporaben pripomoček, ki ga lahko uporabimo tudi za flambiranje. Če ga nimate, modelčke s kuhano kremo postavite v pečico na najvišje vodilo (pod grelnik) in pečico nastavite na žar z najvišjo temperaturo. V nekaj minutah se bo sladkor segrel in morda tudi karameliziral.

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije

Spletna mesta Dela d.o.o. uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?


Potrjujem vse Sprejmem nujne Več informacij