RAJ DOMA

S čiščenjem indukcijske kuhalne plošče ne odlašamo

Nekatere napake trajno poškodujejo steklokeramično in indukcijsko ploščo.
Fotografija: Izbira pravih pripomočkov in čistil je pomembna. FOTO: Vladimir Zlotnik/Getty Images
Odpri galerijo
Izbira pravih pripomočkov in čistil je pomembna. FOTO: Vladimir Zlotnik/Getty Images

Ena od prednosti keramične ali indukcijske kuhalne plošče je enostavno čiščenje. Vse, kar je treba storiti, je obrisati površino s primernim čistilom, kajti režic in utorov, kamor bi se umazanija skrila, ni. Kljub temu je treba upoštevati nekaj pravil, kako očistiti gladko kuhalno površino, da se ne bi poškodovala. Poglejte, katere napake lahko pustijo trajne poškodbe.

Naj bo hladna

Dlje kot se ostanki hrane in maščobe kopičijo na plošči, zahtevnejše je čiščenje, na določeni točka pa madežev morda sploh ne bo več mogoče odstraniti. Zato po vsakem kuhanju očistite površino, že med samo pripravo jedi pa z nje odstranjujte hrano, ki morda pade nanjo. Tudi če na plošči pristanejo le kapljice vode, te obrišite, da ne bi ostale sledi vodnega kamna.

Da ne bi nastala nepopravljiva škoda, se opravila lotimo takoj, ko se plošča ohladi. FOTO: Cunaplus_m.faba/Getty Images
Da ne bi nastala nepopravljiva škoda, se opravila lotimo takoj, ko se plošča ohladi. FOTO: Cunaplus_m.faba/Getty Images

Vendar pozor: čeprav je kuhalno površino priporočljivo očistiti po vsaki uporabi, je treba pri keramični plošči upoštevati še en napotek – pred čiščenjem počakajte, da se popolnoma ohladi. V nasprotnem primeru se lahko madež razširi na večjo površino ali na njej ostanejo ostanki čistila.

Vsa čistila niso dobra

Tretja napaka je povezana z uporabo čistil. Abrazivna lahko pustijo trajne poškodbe, zato je pomembna prava izbira. Čistilo naj ne vsebuje amonijaka, klora, kislin ali drugih, do površin agresivnih snovi. Le kapljica neprimernega sredstva lahko pusti nepopravljive posledice. Eno od nepriporočljivih čistil za keramično ali indukcijsko ploščo je detergent za pomivanje posode, saj so v njem tudi snovi, ki niso primerne za omenjeni kuhalni površini, morebitni ostanki detergenta na plošči kvarijo njen videz.

Nazadnje površino obrišite s krpo iz mikrovlaken. FOTO: Ekaterina Govorina/Getty Images
Nazadnje površino obrišite s krpo iz mikrovlaken. FOTO: Ekaterina Govorina/Getty Images

Soda bikarbona je priljubljeno naravno čistilo, vendar se ji pri čiščenju keramične in indukcijske plošče raje izognite. Zaradi teksture lahko na njih pusti drobne praske, ob tem bodo morda po čiščenju z njo na površini ostali beli, na pogled nič kaj lepi ostanki.

Ne z ostrimi predmeti

Obstajajo posebna strgala za čiščenje keramičnih ali indukcijskih plošč, s katerimi odstranimo večjo umazanijo, vendar je treba uporabljati le pripomočke, ki so temu namenjeni. Umazanije s plošče ne odstranjujte z grobo ščetko, nožem ali grobo spužvasto gobico, da ne bi povzročili trajnih poškodb.

Ne drgnite površine. FOTO: Merovingian/Getty Images
Ne drgnite površine. FOTO: Merovingian/Getty Images

Na koncu ploščo dobro osušite: odvečno vlago obrišite z bombažno ali krpo iz mikrovlaken in poskrbite za sijočo ter brezmadežno površino.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije