ČIŠČENJE
Sezona žara je tu, mi pa ponujamo način, kako ga zlahka očistiti
Dobro je poznati preproste načine za čiščenje osnovnega pripomočka za dober piknik.
Odpri galerijo
Ko se družba zbere na pikniku, kjer zadišijo takšne in drugačne dobrote, si vsak želi, da se dan ne bi nikoli končal. A žal je vseh lepih stvari enkrat konec, in ko se peka zaključi, je na vrsti manj prijetno opravilo: čiščenje žara.
Zadeva je zaradi maščobe, ostankov mesa, zelenjave in drugih živil na moč trdovratna le na prvi pogled. Kajti s pravimi pripomočki bosta rešetka ali plošča v hipu čisti in pripravljeni na naslednje kulinarično-družabno doživetje. Poglejte torej šest najpreprostejših načinov za čiščenje roštilja.
Alkoholni kis je močan naravni sovražnik umazanije in je pri zagotavljanju čistoče žara v veliko pomoč. V plastenki s pršilko zmešajte enaki količini mlačne vode in kisa, poškropite umazano površino, počakajte vsaj deset minut, da se obloge zmehčajo, v kis in vodo namočite krpo ter z njo obrišite umazanijo. Rešetke po tovrstnem čiščenju ni treba izpirati.
Naslednji način vključuje detergent za pomivanje posode. Najučinkovitejši bo, če boste z njim čistili še mlačno rešetko. Potrebujete ščetko, detergent za pomivanje posode in krpo. Na vlažno ščetko kanite nekaj kapljic detergenta in z njo zdrgnite umazano površino. Počakajte, da se tako očiščeni žar ohladi, nato ga splaknite pod čisto vodo.
Tudi vodna para je učinkovita pri odstranjevanju maščob z žara oziroma z njegove površine za peko. Če imate parni čistilec, vam bosta prihranjeni drgnjenje in ribanje. V dobro ohlajen roštilj usmerite vodno paro in počakajte, da ta zmehča umazanijo, na koncu jo morate samo še obrisati s čisto kuhinjsko krpo.
Nekateri žari imajo namesto rešetke ploščo. V tem primeru je nesnago s površine najlažje odstraniti s kovinsko lopatico ter čiščenje skleniti s katerim od prej omenjenih načinov.
Lahko pa izkoristite moč čebule: večjo prerežite na polovico in z njima natrite mlačno ploščo žara, ki ste jo prej poškropili z alkoholnim kisom. Ploščo nato zdrgnite z aluminijasto folijo, zmečkano v kepo, in splaknite s čisto vodo. Ker gre za naravna čistila, lahko splakovanje tudi izpustite.
Najenostavnejši način je namakanje. Snemite površino za peko in jo položite v lavor z vročo vodo, ki ste ji dodali nekaj kapljic detergenta ali alkoholnega kisa.
Če je umazanija res trdovratna in močno zasušena, dodajte še tableto za pranje posode v pomivalnem stroju. Po nekaj urah rešetko ali ploščo zdrgnite s ščetko, dobro splaknite in jo, preden jo namestite nazaj, temeljito osušite.
Zadeva je zaradi maščobe, ostankov mesa, zelenjave in drugih živil na moč trdovratna le na prvi pogled. Kajti s pravimi pripomočki bosta rešetka ali plošča v hipu čisti in pripravljeni na naslednje kulinarično-družabno doživetje. Poglejte torej šest najpreprostejših načinov za čiščenje roštilja.
Parni čistilec prihrani drgnjenje
Alkoholni kis je močan naravni sovražnik umazanije in je pri zagotavljanju čistoče žara v veliko pomoč. V plastenki s pršilko zmešajte enaki količini mlačne vode in kisa, poškropite umazano površino, počakajte vsaj deset minut, da se obloge zmehčajo, v kis in vodo namočite krpo ter z njo obrišite umazanijo. Rešetke po tovrstnem čiščenju ni treba izpirati.
Naslednji način vključuje detergent za pomivanje posode. Najučinkovitejši bo, če boste z njim čistili še mlačno rešetko. Potrebujete ščetko, detergent za pomivanje posode in krpo. Na vlažno ščetko kanite nekaj kapljic detergenta in z njo zdrgnite umazano površino. Počakajte, da se tako očiščeni žar ohladi, nato ga splaknite pod čisto vodo.
Tudi vodna para je učinkovita pri odstranjevanju maščob z žara oziroma z njegove površine za peko. Če imate parni čistilec, vam bosta prihranjeni drgnjenje in ribanje. V dobro ohlajen roštilj usmerite vodno paro in počakajte, da ta zmehča umazanijo, na koncu jo morate samo še obrisati s čisto kuhinjsko krpo.
Lopatica, čebula, namakanje
Nekateri žari imajo namesto rešetke ploščo. V tem primeru je nesnago s površine najlažje odstraniti s kovinsko lopatico ter čiščenje skleniti s katerim od prej omenjenih načinov.
Pomagamo si s kisom ali sredstvom za pomivanje posode.
Lahko pa izkoristite moč čebule: večjo prerežite na polovico in z njima natrite mlačno ploščo žara, ki ste jo prej poškropili z alkoholnim kisom. Ploščo nato zdrgnite z aluminijasto folijo, zmečkano v kepo, in splaknite s čisto vodo. Ker gre za naravna čistila, lahko splakovanje tudi izpustite.
Najenostavnejši način je namakanje. Snemite površino za peko in jo položite v lavor z vročo vodo, ki ste ji dodali nekaj kapljic detergenta ali alkoholnega kisa.
S plošče je nesnago najlaže odstraniti s kovinsko lopatico.
Če je umazanija res trdovratna in močno zasušena, dodajte še tableto za pranje posode v pomivalnem stroju. Po nekaj urah rešetko ali ploščo zdrgnite s ščetko, dobro splaknite in jo, preden jo namestite nazaj, temeljito osušite.