ČIŠČENJE

Sezona žara je tu, mi pa ponujamo način, kako ga zlahka očistiti

Dobro je poznati preproste načine za čiščenje osnovnega pripomočka za dober piknik.
Fotografija: Tople rešetke zdrgnemo s čebulo. FOTO: Eldadcarin/Getty Images
Odpri galerijo
Tople rešetke zdrgnemo s čebulo. FOTO: Eldadcarin/Getty Images

Ko se družba zbere na pikniku, kjer zadišijo takšne in drugačne dobrote, si vsak želi, da se dan ne bi nikoli končal. A žal je vseh lepih stvari enkrat konec, in ko se peka zaključi, je na vrsti manj prijetno opravilo: čiščenje žara.
Po pojedini je na vrsti manj prijetno opravilo. FOTO: Alexraths/Getty Images
Po pojedini je na vrsti manj prijetno opravilo. FOTO: Alexraths/Getty Images

Zadeva je zaradi maščobe, ostankov mesa, zelenjave in drugih živil na moč trdovratna le na prvi pogled. Kajti s pravimi pripomočki bosta rešetka ali plošča v hipu čisti in pripravljeni na naslednje kulinarično-družabno doživetje. Poglejte torej šest najpreprostejših načinov za čiščenje roštilja.
 

Parni čistilec prihrani drgnjenje


Alkoholni kis je močan naravni sovražnik umazanije in je pri zagotavljanju čistoče žara v veliko pomoč. V plastenki s pršilko zmešajte enaki količini mlačne vode in kisa, poškropite umazano površino, počakajte vsaj deset minut, da se obloge zmehčajo, v kis in vodo namočite krpo ter z njo obrišite umazanijo. Rešetke po tovrstnem čiščenju ni treba izpirati.
Z namakanjem bo šlo še lažje. FOTO: Undefined Undefined/Getty Images
Z namakanjem bo šlo še lažje. FOTO: Undefined Undefined/Getty Images

Naslednji način vključuje detergent za pomivanje posode. Najučinkovitejši bo, če boste z njim čistili še mlačno rešetko. Potrebujete ščetko, detergent za pomivanje posode in krpo. Na vlažno ščetko kanite nekaj kapljic detergenta in z njo zdrgnite umazano površino. Počakajte, da se tako očiščeni žar ohladi, nato ga splaknite pod čisto vodo.

Tudi vodna para je učinkovita pri odstranjevanju maščob z žara oziroma z njegove površine za peko. Če imate parni čistilec, vam bosta prihranjeni drgnjenje in ribanje. V dobro ohlajen roštilj usmerite vodno paro in počakajte, da ta zmehča umazanijo, na koncu jo morate samo še obrisati s čisto kuhinjsko krpo.
 

Lopatica, čebula, namakanje


Nekateri žari imajo namesto rešetke ploščo. V tem primeru je nesnago s površine najlažje odstraniti s kovinsko lopatico ter čiščenje skleniti s katerim od prej omenjenih načinov.


Lahko pa izkoristite moč čebule: večjo prerežite na polovico in z njima natrite mlačno ploščo žara, ki ste jo prej poškropili z alkoholnim kisom. Ploščo nato zdrgnite z aluminijasto folijo, zmečkano v kepo, in splaknite s čisto vodo. Ker gre za naravna čistila, lahko splakovanje tudi izpustite.
Najenostavnejši način je namakanje. Snemite površino za peko in jo položite v lavor z vročo vodo, ki ste ji dodali nekaj kapljic detergenta ali alkoholnega kisa.


Če je umazanija res trdovratna in močno zasušena, dodajte še tableto za pranje posode v pomivalnem stroju. Po nekaj urah rešetko ali ploščo zdrgnite s ščetko, dobro splaknite in jo, preden jo namestite nazaj, temeljito osušite. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije