Shramba na zimskem balkonu
Pozimi na balkon brez zadrege postavimo živila, ki bi jih sicer hranili v shrambi ali kleti.
Odpri galerijo
Pred leti, ko je bil hladilnik v študentskih sobah in apartmajih prej izjema kot pravilo, se spomnim, da so pozimi z vseh okenskih polic visele vrečke z različno hrano. Študentarija, ki je v nedeljo od doma prinesle zaloge živil za ves teden, se je znašla po svoje, da so mesnine, siri in druga pokvarljiva živila ohranila svežino do konca tedna, ko je mladež spet potovala domov. Od zunaj je bilo res grdo videti vse tiste plastične vrečke, ki so bingljale z oken, bilo pa je praktično, dokler je le bilo dovolj mrzlo.
Dandanes tako rekoč ni gospodinjstva brez hladilnika, a še vedno se zgodi, da je vsega preveč, da bi spravili vanj. Zato pozimi marsikdo del shrambe preseli na balkon, če ga seveda ima in je pod streho. Na balkonu pa se znajde tudi kaj, kar sicer spada v klet. Seveda tudi to ni lepo na pogled, če so vrečke, zabojčki in kartonaste škatle nametani vsevprek, vendar lahko shrambo na balkonu uredimo prav lično, zlasti pa diskretno. Na večjih balkonih ali terasah morda že imamo kakšno pohištvo, omaro ali zaboj, ki ga poleti uporabljamo za spravilo različnih stvari, na primer blazin za stole, orodja za balkonsko vrtnarjenje in drugo. Pozimi pa lahko te reči spravimo v klet, v izpraznjeno omarico, na police ali v zaboj pa naložimo živila.
Hladilnik oziroma shramba na balkonu je dobrodošla zlasti med prazniki, ko imamo običajno doma večjo zalogo živil. Zato izkoristimo dodatni prostor, a nikoli si ne privoščimo, da bi hrano in pijačo nalagali brez vsakega reda, saj je tudi balkon del našega doma, za katerega želimo, da je urejen in prijeten.
Pri balkonski shrambi pazimo, da ne bo vsega preveč in predvsem da bo prostor pospravljen.
Dandanes tako rekoč ni gospodinjstva brez hladilnika, a še vedno se zgodi, da je vsega preveč, da bi spravili vanj. Zato pozimi marsikdo del shrambe preseli na balkon, če ga seveda ima in je pod streho. Na balkonu pa se znajde tudi kaj, kar sicer spada v klet. Seveda tudi to ni lepo na pogled, če so vrečke, zabojčki in kartonaste škatle nametani vsevprek, vendar lahko shrambo na balkonu uredimo prav lično, zlasti pa diskretno. Na večjih balkonih ali terasah morda že imamo kakšno pohištvo, omaro ali zaboj, ki ga poleti uporabljamo za spravilo različnih stvari, na primer blazin za stole, orodja za balkonsko vrtnarjenje in drugo. Pozimi pa lahko te reči spravimo v klet, v izpraznjeno omarico, na police ali v zaboj pa naložimo živila.
Delikatese ne spadajo na balkon
Seveda ne bomo na balkon zložili kar vsega povprek iz hladilnika, zagotovo ne spadajo sem delikatesa ter odprte jedi, lahko pa tako hranimo živila, ki sicer spadajo v klet ali shrambo, na primer krompir, buče, korenje in druge vrtnine, pa živila v dobro zaprtih škatlah in seveda sadje, na primer jabolka. Vrtnine imamo lahko spravljene v košarah, kupimo pa lahko tudi lepe lesene zabojčke, ki bodo delovali tudi okrasno. V balkonski shrambi namreč še zdaleč ni pomembno le to, da bodo živila, pijače in drugo lepo zloženi, temveč mora biti tudi estetsko. V ta namen so uporabne tudi police, na katere postavimo manjše škatle in v njih živila. Prav tako lahko na balkonu hranimo pijače, na primer sadne sokove in sirupe ter alkoholne pijače, ki jih uživamo ohlajene, na primer pivo in vino.
Pozor, temperaturno nihanje
Če smo uredili balkonsko shrambo, moramo nenehno spremljati temperature, zlasti zadnja leta, ko so zime precej muhaste in pogosto precej tople. Optimalno bi bilo, da je zunanja temperatura vsaj približno toliko, kot je v hladilniku, to je običajno okoli pet stopinj. Če se temperature dvignejo čez deset stopinj, je treba razmišljati o umiku improviziranega hladilnika oziroma shrambe nazaj v kuhinjo. Prav tako ne bo v redu, če se preveč ohladi, zlasti je neugodno, če zmrzuje. Nekateri pridelki, na primer krompir ali jabolka, slabo prenašajo mraz in bodo morda neužitni, ko se znova odtalijo. Nizke temperature pa dobro prenašajo predvsem zelje in druge kapusnice, ki bodo celo okusnejše, če jih dobi mraz. Glede na temperaturno nihanje, ki ga lahko pričakujemo pozimi, torej na balkon ne bomo spravili cele ozimnice, temveč le živila, ki jih bomo porabili v nekaj dneh, morda v tednu ali največ dveh. Če pa se zgodi, da naenkrat stisne mraz, kot pravimo, pa nimamo kam na hitro umakniti občutljivih živil, jih pokrijmo ali, še bolje, zavijmo s starimi odejami. Tako bomo morda preprečili, da bodo pridelki zmrznili.
Hladilnik oziroma shramba na balkonu je dobrodošla zlasti med prazniki, ko imamo običajno doma večjo zalogo živil. Zato izkoristimo dodatni prostor, a nikoli si ne privoščimo, da bi hrano in pijačo nalagali brez vsakega reda, saj je tudi balkon del našega doma, za katerega želimo, da je urejen in prijeten.