PUST

To so recepti za najbolj sladke pustne dobrote

Pustni čas je znan tudi po svojih dobrotah, predvsem sladkih, kot so krofi, flancati, miške in še nekatere. Pripravili smo izbor receptov in izkušene slaščičarje povprašali za namig ali trik, da bodo naše pustne slaščice še boljše.
Fotografija: Ni ga pusta brez slastnih krofov FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Ni ga pusta brez slastnih krofov FOTO: Shutterstock

Pust je tudi v preteklosti spremljala tradicionalna kulinarika, značilna za posamezne pokrajine. Danes so med pustnimi jedmi najbolj znani krofi in flancati, v preteklosti pa so imele osrednje mesto tudi mesnine ob spremljavi kislega zelja, repe in matevža. Pust je bil namreč v času, ko še ni bilo hladilnikov, tisti mejnik, ko je bilo treba porabiti zimska živila.

Legendarni krofi

Kako nastajajo Trojanski krofi FOTO: Dejan Javornik
Kako nastajajo Trojanski krofi FOTO: Dejan Javornik

Gotovo pa je krof še vedno najslajši kralj pusta, brez katerega si ga ne moremo predstavljati. Njegove korenine segajo na Dunaj, kjer ga je »iznašla« dvorna kuharica Cecilija Krampf. Skozi zgodovino se je tudi krof razvijal in danes poleg »klasičnega« z marelično marmelado poznamo tudi takšne z drugačnimi polnili, pa prelite s čokolado in ne nazadnje celo veganske. Med najbolj znane gotovo sodijo trojanski krofi, ki so jih od leta 1961 do danes ocvrli že več kot 144 milijonov; v pustnem času jih običajno pripravijo okoli 100.000. Prav tako slavni so Slonovi krofi, ki jih je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja ustvaril tedanji slaščičarski mojster Slonove slaščičarne Franc Gačnik. Medtem ko lahko v trojanskih krofih uživamo vse leto, jih v Hotelu Slon cvrejo le v pustnem času – letos med 1. in 14. februarjem.

Omejen čas bodo na voljo tudi krofi v mariborski Restavraciji Sedem, ki sodi v okvir Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Tako bodo njihovi študentje cvrli pustne krofe od 5. do 13. februarja. Krofi, ki bodo polnjeni z domačo marelično marmelado, z domačo jurkovo marmelado, domačo vaniljevo kremo ter pistacijevim in lešnikovim polnilom, bodo tudi letos imeli dobrodelno noto v sodelovanju z Lions klubom Piramida Maribor.

Nasvet za dober krof

V čem je skrivnost dobrega krofa, smo tokrat povprašali slaščičarske mojstre podjetja Lesaffre Slovenija, ki med drugim zastopa znamko kvasa Fala. Sogovorniki poudarjajo pomen uporabe kakovostnih sestavin pri pripravi krofov. Med drugim pri pripravi testa priporočajo večje število jajc, pri čemer uporabimo le rumenjake, saj bo testo brez beljakov bolj rahlo, puhasto. Svetujejo 1 rumenjak na 100 g moke. »Ker je kvašeno testo za krofe precej bolj bogato kot krušno, moramo dodati več kvasa. Ker se testo med dolgim mešanjem segreva, kar slabo vpliva na kakovost testa, odsvetujemo dodajanje toplih sestavin (raztapljanje kvasa v toplem mleku),« pravijo in dodajo, da za dosego enakomerne strukture krofov priporočajo oblikovanje kroglic, in ne valjanja in izrezovanja.

Miške s skuto FOTO: Špela Ankele
Miške s skuto FOTO: Špela Ankele

Ne le pripravi testa, tudi samemu cvrtju krofov moramo nameniti dovolj pozornosti. Maščoba oziroma olje, v katerem pečemo krofe, mora biti dovolj vroče – 170 stopinj Celzija je priporočilo. Krofe v posodo položimo tako, da je gornja stran krofa obrnjena proti dnu posode. Ko jih cvremo na prvi strani, posodo obvezno pokrijemo s pokrovko. Ko primerno obarvane krofe obrnemo na drugo stran, jih ocvremo do konca brez pokrovke.

Ocvrte krofe položimo na pladenj, prekrit s papirnatimi robčki, ki bodo popili odvečno maščobo. »Pustimo jih nekaj minut in jih šele nato napolnimo z marmelado. Ko vzamemo krofe iz olja, se ti pod vplivom lastne vročine še naprej 'pečejo'. Hladna marmelada pa lahko ustavi ta postopek,« še priporočajo sogovorniki.

Koliko stanejo krofi

Preverili smo tudi, koliko bomo letos odšteli za krofe v nekaterih slaščičarnah in kavarnah. Dodajmo, da so krofi v trgovinah praviloma cenejši, ponekod odštejemo za enega manj kot evro. 

Lokal

Tip krofa

Cena na kos (EUR)

Gostišče Trojane, Trojane

krof z marelično marmelado

1,70

Hotel Slon, Ljubljana

krof z marelično marmelado

3,00

Slaščičarna Berzo, Vrhnika

krof z marelično marmelado

2,00

Kendov dvorec, Idrija*

krof z marelično marmelado

1,00*

Kavarna Dolce Vita, Nova Gorica**

krof z marelično marmelado

1,80

Restavracija Sedem, Maribor**

krof z marelično marmelado

1,90

Cene smo popisali med 26. januarjem in 2. februarjem 2024.

* Kendov dvorec cvre krofe po predhodnem naročilu, in sicer 9., 10. in 13. 2. Naročimo lahko paket 12 mini krofov za 12 evrov.

** Dolce Vita ponuja krofe od 9. do 13. 2., Restavracija Sedem pa od 5. do 13. 2.

Dišeči, dehteči in posuti s sladkornim prahom. FOTO: Arhiv Lifeclass Portorož 
Dišeči, dehteči in posuti s sladkornim prahom. FOTO: Arhiv Lifeclass Portorož 

Ameriški krofi z masleno meringa kremo FOTO: Arhiv Lesaffre Slovenija
Ameriški krofi z masleno meringa kremo FOTO: Arhiv Lesaffre Slovenija

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije