ONINA KUHINJA

Slastne jedi iz kostanja

Jesen je čas za kuhan ali pečen kostanj. Okusen je prav tako v različnih jedeh. V pokušino vam ponujamo tri imenitne recepte za jesenske poslastice izpod rok priznane zeliščarice Mirjam Grilc z zeliščne kmetije Grilc na Šenturški Gori, ki slovi tudi po izvrstni hrani, ki jo pripravlja v kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore.
Fotografija: FOTO: Eskymaks/Gettyimages
Odpri galerijo
FOTO: Eskymaks/Gettyimages

Recepte objavlja na kulinaričnem portalu Odprta kuhinja in v istoimenski prilogi naše medijske hiše Delo. Še veliko drugih njenih predlogov najdete na www.odprtakuhinja.si.

Kostanjev gozdiček

»Preden začnete razmišljati, da se vam ne da ubadati s kostanjevim pirejem – dobite ga že skoraj povsod, in sicer zamrznjenega in pospravljenega v vitrine v bližini sladoledov.

Prav tako lahko kupite olupljen kostanj in iz njega zelo preprosto pripravite pire. Čeprav – ni ga lepšega od sprehoda po jesenskem gozdu in nabiranja teh plodov. In po njem ta sladica najbolj tekne.«

Potrebujemo:

Za temni nadev:

  • 100 g mletih piškotov
  • 80 g masla sobne temperature
  • 200 g mletih orehov (lahko tudi lešnikov, mandljev)
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 30 g grenkega kakava v prahu
  • 25 ml mleka (lahko je mandljevo, sojino, kravje ...)

Kostanjev gozdiček FOTO: Sonja Ravbar
Kostanjev gozdiček FOTO: Sonja Ravbar

Za svetli nadev:

  • 250 g kostanjevega pireja
  • 150 g mletih piškotov
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 100 g masla sobne temperature
  • žlico ruma

Dodatno:

  • višnje ali češnje v sirupu ali kompotu
  • beli kristalni sladkor

Priprava:

  • Vse sestavine za temno maso pomešamo in zgnetemo ter postavimo v hladilnik za 20 minut, da se povežejo in okusi prepojijo.
  • Za svetli nadev pomešamo in vgnetemo vse sestavine.
  • V skledici si pripravimo kristalni sladkor, višnje odcedimo.
  • Temno maso vzamemo iz hladilnika in začnemo oblikovati: odtrgamo nekaj mase in naredimo kroglico, jo povaljamo v kristalnem sladkorju, nato pa pritisnemo ob notranjo steno ožemalnika za limone tako, da nastane prerez, kot ga vidite na fotografiji.
  •  Velikost kroglice bo umerjena po velikosti vašega ožemalnika za limone.
  • Nato na sredino položimo odcejeno višnjo ali dve ter nanjo nanesemo svetlo maso in pogladimo vrh, ki bo kmalu postal dno sladice.
  • Na dlani to smrekico obrnemo in položimo na krožnik. Ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.
  • Sladico postavimo v hladilnik vsaj za uro, sicer jo lahko hranimo pokrito tudi tri do štiri dni.

Kostanjev marmorni kolač

»Kostanjeve kreme vam bo ostalo. Ali ni krasno? Že imate sladico za naslednji dan: naložite jo v kozarce in shranite v hladilnik ali dodajte malo smetane ali čežane in ponudite kot samostojno sladico.«

Potrebujemo:

  • 5 jajc
  • 200 g masla
  • 160 g belega sladkorja
  • lupinico 1 limone
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 250 g moke
  • žličko pecilnega praška
  • 2 žlici nesladkanega kakava

Kostanjev marmorni kolač FOTO: Sonja Ravbar

 
Kostanjev marmorni kolač FOTO: Sonja Ravbar  

Za kostanjevo kremo:

  • 450 g olupljenega kuhanega ali pečenega kostanja
  • 2–3 žlice ruma (po okusu)
  • malo cimeta
  • 3 žličke sladkorja (ali po okusu)
  • 250 ml mleka

Priprava:

  • V kozico nalijemo mleko, dodamo vse druge sestavine za kostanjevo kremo in pustimo, da zavre; nato odstavimo in s paličnim mešalnikom pretlačimo. Počakamo, da se ohladi.
  • Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija in pripravimo podolgovat pekač: premažemo ga z maslom in potresemo z moko ali drobtinami.
  • Jajca ločimo. Polovico sladkorja stresemo k rumenjakom in polovico k beljakom, nato stepamo beljake toliko časa, da se sneg začne svileno svetiti.
  • K rumenjakom s sladkorjem dodamo maslo in na hitro stepemo, nato dodamo lupinico limone, vaniljev sladkor, moko, pecilni prašek in beljake ter premešamo, da dobimo gladko testo za biskvit.
  • V testo vmešamo še 300 g kostanjeve kreme.
  • Razdelimo ga na pol in v eno polovico vmešamo kakav. Belo testo nato vlijemo v pekač in povrhu razporedimo temno testo ter z vilicami nežno naredimo vzorec v obliki osmice.
  • Pečemo 45 minut, nato ohladimo skoraj do konca v pekaču.

Kostanjeve kocke

»Če ste ljubitelji jesenskih plodov v bodečih ježicah, se tem kockam ne boste mogli upreti. Za to pecivo si pripravite pekač velikosti približno 20 x 30 cm, pomembno pa je, da je visok vsaj 5 cm.«

Potrebujemo:

Za testo:

  • 170 g moke
  • tri četrt zavitka pecilnega praška
  • 200 ml mleka
  • 100 ml olja
  • žlico ruma
  • 100 g sladkorja
  • jajce
  • 50 g pretlačenega kostanja

Kostanjeve kocke FOTO: Sonja Ravbar

 
Kostanjeve kocke FOTO: Sonja Ravbar  

Za nadev:

  • 370 g pretlačenega kostanja
  • 50 g mletih mandljev
  • cimet
  • 250 ml mleka
  • 125 g masla
  • 30 do 40 g sladkorja
  • 100 g čokolade za kuhanje

Priprava:

  • Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija, pekač naoljimo in pomokamo.
  • Vse sestavine za testo zmešamo z električnim mešalnikom in vlijemo v pekač. Pečemo 30 minut.
  • Ko se testo peče, pripravimo nadev. Mleko nalijemo v kozico, dodamo maslo, cimet, sladkor, čokolado in segrevamo, da se sestavine povežejo. Kozico odstavimo in vmešamo še pretlačen kostanj in mandlje.
  • Nadev prelijemo po vročem biskvitu.
  • Postavimo v hladilnik za vsaj tri ure.

Avtorica receptov: Mirjam Grilc

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije